Lampedesign fra det ytre rommet | Se Studio Job x Seletti: Roswell

9. januar 2023
Lampedesign fra det ytre rommet | Se Studio Job x Seletti: Roswell
Flyvende tallerkener, værballonger, kalde krigens hemmeligheter, løgner og skiftende, uforklarlige historier. Den store fascinasjonen for Roswell-hendelsen i 1947 er forståelig, uansett om du er en inkarnert konspirasjonsteoretiker eller bare nysgjerrig på om det finnes mer mellom himmel og jord. 75 år siden hendelsen er historien om den nedlagte UFOen fortsatt fylt med løse tråder – og mysteriet har skapt tonnevis av forundring og forbløffelse, som provoserer både fornuften og fantasien til de som dykker ned i fortellingen.  

Langs de støvete veiene i ørkenbyen Roswell står store space-pop-skilt med små grønne menn, som reklamerer for moteller, donuts og fastfood. Uansett om en flyvende tallerken rent faktisk styrtet ned i byen i New Mexico for tre kvart århundre siden, har historien inspirert mange – og de siste som har blitt inspirert er Seletti og Studio Job, som nå gir ut Roswell-lampen.  

Dekkhistorier, det amerikanske militæret og italienske og belgiske designere.Italienske Seletti er kjent for ikke å kjenne til selvfølgeligheten. Det er ingenting i lampearsenalet som ligner noe man har sett før – og når de slår seg sammen med belgiske Studio Job, som er blitt beskrevet som «high end kitsch» av The New York Times, vet man aldri hva som kan skje.  

De to selskapene har tidligere jobbet sammen, og har i fellesskap skapt den sinte Cujo The Cat, som lades med en USB i bakenden, og Blow Gospel Virgin Mary, som er en vegglampe med en illustrasjon av Moder Maria, som har fått en grafisk overhaling – og med en så unik portefølje er det kanskje ikke så rart at Studio Job og Seletti har kastet seg over Roswell-hendelsen.  

Lampen er laget av epoksy resin, og er formet som en klassisk flyvende tallerken, som kan kjenner dem fra kultromsfilmen – inkludert en kjegleformet stråle som kan løfte kyr og mennesker om bord for undersøkelse. Når lampen slås på, lyser søylen opp sammen med små lysspotter langs romskipets kant. Den lille UFOen er klar til å fly rundt helt uten kabler – og når den flyvende tallerkenen blir sliten, lades det lille 2600mA litiumbatteriet lett opp med tilhørende lader.  

Design fra det ytre rom som kommer i fredPå bondegården sin, en times kjøring nord for Roswell, fant bonden W. W. Brazel en bunke sølvpapir, gummibånd og papir sommeren 1947. Han varslet raskt den lokale sheriffen George Wilcox, som kjørte forbi, og som umiddelbart varslet den kommanderende officer hos Roswell Army Air Field.  

Allerede dagen etter kom en pressemelding fra militærbasen som bekreftet at den amerikanske hæren på bondegården i sørvest-staten hadde kommet i besittelse av en flyvende tallerken – men allerede kort tid etter ble UFO-historien skutt ned av U.S. Army, som skrev at romskipet faktisk var en værballong.  

Uansett var det fortsatt mange som mente at værballong-historien var en ‘cover-up’ for å skjule den utenomjordiske sannheten – og i 1994 erkjente The U.S. Airforce, at det som ble funnet i nærheten av Roswell, ikke var en værballong, men i stedet et hemmelig kaldkrigsprosjekt som kunne måle atomprøvesprengninger.  

Det spiller ingen rolle om du mener at Roswell fra Seletti og Studio Job er en flyvende tallerken, en værballong eller et hemmelig våpen i den kalde krigen, du får en designlampe som kan tenne fantasien og skape spenning og stemning i innredningen – og kanskje kan den inspirere deg til å søke sannheten.  

I want to believe.  

Se Roswell her