Informasjon om oppheng av lamper

Spisebordet

Når du skal henge opp en lampe over spisebordet ditt, kan det være lurt å tenke på , at man skal kunne se personen som sitter ovenfor deg.

Som hovedregel kan man si at store lamper skal henge 60-75 cm over bordet, målt fra lampens underkant. Små lamper henger man typisk i mellom 55-65 cm over bordet, fra lampens underkant. Hvis du skal ha fler lamper hengende over bordet henger man lampene med ca 80 cm mellomrom.

Sjekk at lysene treffer hverandre slik at du sikrer en jevn belysning over hele bordet. Prøv deg frem innen du ferdigmonterer lampen.

Kjøkkenbenken

Lamper som skal henge over kjøkkenbenkenskal henge ca. 75-80 cm over bordplaten og for å få de beste arbeidsbetingelsene er det en god ide å bruke en matt belysning, ved å gjøre dette kan du unngå skygger.

Du kan bruke softpærer eller matte stifthalogener. For å unngå å skygge for deg selv når du jobber, kan du måle bordets bredde, ta en tredjedel av målet og bruke det som mål fra veggen.  

Bruk helst flere små lamper enn en stor, og heng dem slik at lyset treffer hverandre for å få et mer helhetlig lys.

Stuebordet

Pendler over sofabordet skal henge sånn at de ikke forstyrrer utsynet til tv`en eller den som sitter ovenfor deg.

Prøv å mål opp først, sette deg og reise deg igjen fra sofaen, slik at du er sikker på at den henger i sikkerhetsavstand fra hodet ditt. Når det skal velges belysning til stuen generellt er det som oftest flere behov som skal dekkes.

Tenk derfor på å få fire til fem lamper rundt sofaen, og velg lamper alt etter ditt behov, stemningslys, leselys osv, men velg gjerne både lamper som lyser opp og ned.

Lamper som lyser nedover skaper en intim stemning, og lamper som lyser oppover får rommet til å virke større.

Skrivebordet

Når du skal jobbe ved skrivebordet er det ekstra viktig med riktig belysning. Nedenfor ser du noen forslag til hva man skal være oppmerksom på.

Takbelysning anbefaler vi at henger i en minimumshøyde på 120 cm. De kan også henge høyere, alt ettersom rommets takhøyde.

Det er også viktig at du får naturlig lys, så for å utnytte dagslyset på best mulig måte er det en god ide å plassere bordet sitt slik at lyset kommer inn fra siden. På den måten unngår du å bli sjenert av lyset.

Prøv deg frem med forskjellige posisjoner på lampene dine, sånn at du er sikker på at det ikke oppstår noen sjenerende reflekser fra lyset.

Den beste måten å plassere arbeidslampen din på er å stille den slik at lyset kommer inn fra siden under øyenhøyde. På den måten unngår du at det oppstår refleksjoner. Bruk gjerne en fleksibel bordlampe som du kan stille inn etter behovene dine.

Billjardbordet

For å få den beste belysningen over biljardbordet ditt er det noen enkle regler du kan følge. Det gjelder både anntall skjermer og belysningsstyrken. Antallet skjermer avhenger av størrelsen på billjardbordet.

Her kan du se hva som anbefales til de forskellige størrelsene på bord.
7 fot: 2-3 skjermer
8 fot: 3 skjermer
9 fot: 4 skjermer
10 fot & 12 fot: 4 eller 5 skjermer

Lampene skal henge ca. 90 cm fra bordet til lampens underkant. DDBU`s offisielle regler sier i mellom 85 og 95 cm.

De offisielle reglene sier at det skal min. Være 520 lux over bordet, som tilsvarer 3 lamper, hver med 150 watt. Men som privatperson kan man nøyes med 3 lamper, hver med 75 watt.

Det er en god ide og ha mer belysning i rommet, og de offisielle reglene sier at det skal være minimum 50 lux, altså 40 watt.

Bryggersbordet

Lamper over bryggersbordet kan man hænge på samme måde som man hænger lamper over sit køkkenbord.

Lamperne skal hænge ca. 75-80 cm over bordpladen og for at undgå at skygge for dig selv, når du arbejder, kan du måle bordets bredde, tage en tredjedel af målet og bruge det som mål fra væggen.

I bryggerset er det vigtigt med et godt arbejdslys, så vælg gerne både pendler over bordet og spot eller loftlamper i loftet.

Over baren

Lamper over baren skal henge så du har fritt utsyn. Beregn derfor å henge lampen ca. 53 – 60 cm over baren. P

Prøv å få en til å holde, mens du selv sitter på barstolen.

Det er viktig at lampen hverken kommer til å henge for lavt, så den forstyrrer utsynet, eller kommer til å henge for høyt så den blender deg.