Dansk Design - Før og nåDansk design er populært som aldri før! I utlandet og her hjemme stormer dansk design frem og både innen møbler, tilbehør, mote og lamper, er Danmark med helt i toppen! Men hva er hemmeligheten bak den store suksessen? Er det de gamle klassikerne fra 50-tallets storhetstid, som fortsatt sørger for å holde Danmark helt i ledelsen? Eller er det kanskje de nye up-coming merkene, som har gjenoppfunnet det danske design-DNAet, og med fornyelse og innovasjon, sørger for at Danmark er med blant de helt store? La oss ta en tur litt tilbake i tiden, og kikke nærmere på dansk design.

I etterkrigstiden var det igjen grobunn for å designe, utvikle og produsere. Krigens faste tak om verdenen var ved å løsne opp, og overalt blomstret det opp nye tiltak og de kreative kreftene kom igjen ut av deres skjul.

Hans Wegner, Arne Jacobsen og Poul Henningsen er noen av de aller største fra den tiden, og deres design er fortsatt voldsomt populært i dag. På den tiden var tanken å produsere gode håndverksmessige møbler, som var tilgjengelige for den allmenne befolkningen og som var holdbare mange år frem i tiden. Klassikere som Myren, Y-stolen og Egget var populære på den tiden, men designerne hadde nok ikke hatt fantasi til å forestille seg hvor populære de ville være så mange år etter også!

Poul Henningsen designet sin første populære PH-lampe allerede i 1926, men det var imidlertid først med PH5 lampen, produsert i 1958, at PH-lampen ble allemannseie. Lampen fikk med det samme stor suksess pga. den revolusjonerende skjermformen, som skapte et fantastisk og hittil usett lys! Dansk design ble synonymt med modernisme og funksjonalisme, som var meget populær i etterkrigstiden, der man trengte fornyelse og simplisitet. I dag er PH-lampene meget populære og henger i et utall av danske hjem.

Kaj Bojesens velkjente håndlagde trefigurer står i de fleste danske hjem i dag, og har også gjort sitt streiftog i resten av verden med sitt godmodige uttrykk og høye kvalitet! Kaj Bojesen designet Apen som en knagg til barnerommet, og i dag har det kommet mange flere dyr og figurer til kolleksjonen.

Blått og hvitt skriker som regel ikke helt Danmark, men akkurat i dette tilfellet gjelder det! Royal Copenhagen er vanvittig populært og på grunn av vakkert design og høy kvalitet, blir det langet stabler av kongelig porselen over disken rundt omkring i hele verden!

Men, tilbake til lampene! Mange store designere fra den tiden og nå har én eller flere store designlamper på sin CV, og et par stykker av de store kan du lese om her.

Le Klint er en dansk virksomhet, som har klart å skape vakre og tidløse lamper. Le Klint bruker fortsatt godt gammelt håndverk til å produsere skjermene, og de dyktige og fingerferdige brettepikene bretter skjermene med stor presisjon.

Arkitekt Peder Vilhelm Jensen-Klint var mannen bak den første kryssplisserte lampeskjermen. Han hadde designet en petroleumslampe i steintøy, men manglet en skjerm. Dermed fant han opp den kryssplisserte lampeskjermen, som først 40 år senere, ble satt i produksjon.

Hans sønn Tage Klint, var mannen bak lampekragen, som han tilføyde til de opprinnelige skjermene. En viktig og avgjørende detalj som fortsatt er en del av det klassiske designet. I tillegg har han designet en lang rekke av lamper fra Le Klints sortiment. 10 år senere tok sønnen Jan Klint over. Han var en meget visjonær forretningsmann og det var ham som opprettet fondet, som siden 1972 har drevet virksomheten Le Klint. Dette gjorde han for å sikre sine medarbeidere, og fondet støtter nå tidligere medarbeidere, designere og arkitekter.

Den tredje sønnen, Kaare Klint, som både var arkitekt, kunsthåndverker og designer, og en dyktig og meget respektert en også, har hatt stor innflytelse på dansk møbelkunst generelt. Hans talent nøt virksomheten Le Klint godt av og i 1944 designet han "Frugtlygten" (Le Klint 101) som fortsatt er en av Le Klints mest solgte lamper.

Se vårt utvalg av Le Klint her.
Vanvittig og bitt av en gal fargepalét var kun noen av betegnelsene som i begynnelsen av 60-tallet ble brukt, når designeren Verner Panton ble beskrevet blant befolkningen. I en tid hvor designere som Arne Jacobsen og Hans Wegner dominerte og brukte naturlige materialer og enkelt design, var Verner Pantons fokus på de menneskeskapte materialene og en rask produksjon uhørt for sin tid og Verner Pantons mål med å sette mer kulør på verdenen lykkes fullt ut.

Verner Panton designet både rom, lamper og møbler – alle i samme vanvittige fargevalg og formspråk. Mest kjent er Pantonstolen, som var det første møbelet utført ut ifra et formstøpt stykke og som fikk stor ros verden over.

Og lampene er et kapittel for seg selv! Verner Panton har designet massevis av lamper, blant annet Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral og Wire.

Finn vårt utvalg av lamper designet av Verner Panton her.Arne Jacobsen ble født i 1902, og utdannet seg til arkitekt i 1924. Etter endt eksamen startet han en ny utdannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tankegang var innovativ og dypt preget av hans arkitektoniske bakgrunn, og han ble derfor raskt et av de unge håpene på skolen.

På 1930-tallet satte Arne Jacobsen for alvor sitt navn på kartet og hele den nye stilen, Internasjonal Funksjonalisme, ble født med Arne Jacobsen i front. I de kommende årene tegnet Arne Jacobsen et utall av hus i inn- og utland, alle sammen med det samme enkle, funksjonalistiske og moderne uttrykket. Blant annet Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus er alle ikoner designet av Arne Jacobsen.      

I løpet av 50-tallet kastet Arne Jacobsen seg også over møbeldesign og lamper, og det er der blant annet AJ, Royal, Eklipta og Bellevue lampene kom fra.

Du finner lamper tegnet av Arne Jacobsen her.En av de nye designerne er Tom Rossau. Selvlært designer, som i beste eventyr-stil startet karrieren i kjelleren under foreldrenes hus i Fårevejle. I begynnelsen var det LEGO og andre materialer som han hadde for hånden som ble benyttet, men det tok raskt en form og dermed var produksjonen av lærtøy i gang. Tom stod selv for designet og sydde det også, noe som ledet til åpningen av en butikk i 1997 i København.

Siden 2004 har Tom arbeidet primært med naturlige trefinér, og det har det kommet noen meget vakre lamper ut av! I første omgang var disse lampene kun tilgjengelige fra den gamle butikken på Istedgade i København, men i 2006 ble TR4, TR5, TR6 og TR7 introdusert til et bredere publikum på Københavns Møbelmesse, der TR7 mottok "Publikums Favorite Award".

Finn Tom Rossau lamper her.Designfirmaet Normann Copenhagen ble etablert i 1999 av Jan Andersen og Poul Madsen. Firmaet har bedriften sin på Østerbro i København, og designer blant annet møbler, tekstiler, lamper og tilbehør til hjemmet. Virksomheten startet smått ut med få produkter, men etter finanskrisen innså de 2 eierne, at sortimentet måtte utvides, så Normann Copenhagen kom til å fylle på mer ute i butikkene.

Fra en boksåpner til 20 kr. og opp til en sofa til 24.000 kr. – Sortimentet spenner bredt, og det er noe for enhver smak. Normann er også veldig store innen lampedesign, og har med lampene Amp, Bell, Norm 69 og Ikano, slått navnet sitt fast innenfor verdenen av designerlamper.

Finn Normann Copenhagen her.
Dansk design klarer fortsatt å overraske og holde seg i toppen innenfor både møbler, lamper og arkitektur, og derfor er merket ”Made in Denmark” noe å være stolt av og som opplever stor vekst! Både de gamle klassikerne og de nye designtalentene har gjort - og gjør det vanvittig godt, og fremtiden ser lys ut – Dansk Design er og har alltid vært en sikker vinner!