Dansk design - før og nå

Dansk design er mer populært enn noensinne! Både i inn- og utland tar dansk design verden med storm, og innen møbler, tilbehør, mote og belysning ligger Danmark helt i toppen! Men hva er hemmeligheten bak suksessen? Er det de gamle klassikerne fra 50-tallets storhetstid som fortsatt holder Danmark i front? Eller er det kanskje de nye, fremadstormende merkene som har gjenoppfunnet det danske design-DNA-et, og som med fornyelse og innovasjon sørger for at Danmark er blant de aller beste? La oss ta en tur tilbake i tid og se nærmere på dansk design.

I etterkrigstiden var det igjen grobunn for design, utvikling og produksjon. Krigens grep om verden var i ferd med å løsne, nye initiativer blomstret overalt, og kreative krefter kom igjen frem fra sine skjulesteder.

Hans Wegner, Arne Jacobsen og Poul Henningsen er noen av de største navnene fra den tiden, og designene deres er fortsatt svært populære. På den tiden var ideen å produsere godt utformede møbler som var tilgjengelige for allmennheten og holdbare i mange år fremover. Klassikere som Myren, Y-stolen og Egget var populære på den tiden, men designerne kunne nok ikke forestille seg hvor populære de skulle bli så mange år senere!

Poul Henningsen designet sin første populære PH-lampe allerede i 1926, men det var først med PH5-lampen, som ble produsert i 1958, at PH-lampen ble et kjent navn. Lampen ble en umiddelbar suksess på grunn av sin revolusjonerende skjermform, som skapte et fantastisk og enestående lys! Dansk design ble synonymt med modernisme og funksjonalisme, noe som var svært populært i etterkrigstiden, da det var behov for fornyelse og enkelhet. I dag er PH-lamper svært populære og henger i utallige danske hjem.

Kaj Bojesens velkjente, håndlagde trefigurer er i dag å finne i de fleste danske hjem og har også funnet veien til resten av verden med sitt godmodige uttrykk og høye kvalitet! Kaj Bojesen designet Apen som en knagg til barnerommet, og siden har kolleksjonen blitt utvidet med mange flere dyr og figurer.

Blått og hvitt er vanligvis ikke synonymt med Danmark, men i dette tilfellet er det det! Royal Copenhagen er vanvittig populært, og på grunn av det vakre designet og den høye kvaliteten selges det stabler av kongelig porselen over hele verden!

Men tilbake til lampene! Mange store designere fra fortid og nåtid har en eller flere flotte designerlamper på CV-en, og du kan lese om noen av de største her.
Le Klint er et dansk selskap som har klart å skape vakre og tidløse lamper. Le Klint bruker fortsatt det gode gamle håndverket til å lage lampeskjermene, og de dyktige og fingerferdige brettejentene bretter skjermene med stor presisjon.

Arkitekt Peder Vilhelm Jensen-Klint var mannen bak den første tverrplisserte lampeskjermen. Han hadde designet en parafinlampe i steintøy, men trengte en skjerm. Han oppfant den tverrplisserte lampeskjermen, som ikke ble satt i produksjon før 40 år senere.

Sønnen Tage Klint var mannen bak gribbekragen, som han la til på de opprinnelige lampeskjermene. En viktig og avgjørende detalj som fortsatt er en del av det klassiske designet. Han designet også mange av lampene i Le Klint-serien. 10 år senere tok sønnen Jan Klint over. Han var en svært visjonær forretningsmann, og det var han som opprettet stiftelsen som har drevet Le Klint siden 1972. Han gjorde dette for å sikre sine ansatte, og stiftelsen støtter nå tidligere ansatte, designere og arkitekter.

Den tredje sønnen, Kaare Klint, som var arkitekt, håndverker og designer, og en dyktig og høyt respektert sådan, har hatt stor innflytelse på dansk møbeldesign generelt. Hans talent har kommet firmaet Le Klint til gode, og i 1944 designet han fruktlykten (Le Klint 101), som fortsatt er en av Le Klints mest solgte lamper.

Se vårt utvalg av Le Klint her!



Gal og bitt av en gal fargepalett var bare noen av begrepene som ble brukt for å beskrive designeren Verner Panton for det brede publikum på begynnelsen av 60-tallet. I en tid da designere som Arne Jacobsen og Hans Wegner dominerte med naturmaterialer og enkel design, var Verner Pantons fokus på menneskeskapte materialer og rask produksjon uhørt på den tiden, og Verner Pantons mål om å sette farge på verden lyktes.

Verner Panton designet rom, lamper og møbler - alle i samme vanvittige fargevalg og formspråk. Mest kjent er Panton-stolen, som var det første møbelet som ble laget av et støpt stykke, og som ble hyllet over hele verden.

Lampene er også et kapittel for seg! Verner Panton har designet en lang rekke lamper, blant annet Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral og Wire.

Finn vårt utvalg av lamper designet av Verner Panton her!



Arne Jacobsen ble født i 1902 og utdannet arkitekt i 1924. Etter endt utdannelse begynte han på en ny utdanning ved Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tenkning var nyskapende og sterkt preget av hans arkitektbakgrunn, og han ble raskt et av de unge håpefulle på skolen.

På 1930-tallet satte Arne Jacobsen for alvor navnet sitt på kartet, og en helt ny stil, den internasjonale funksjonalismen, ble født med Arne Jacobsen i spissen. I årene som fulgte tegnet Arne Jacobsen utallige hus i inn- og utland, alle med det samme enkle, funksjonalistiske og moderne uttrykket. Rødovre Rådhus, Nationalbanken og Rådhuset i Aarhus er alle ikoner tegnet av Arne Jacobsen.

På 1950-tallet vendte Arne Jacobsen også oppmerksomheten mot møbeldesign og belysning, noe som blant annet resulterte i lampene AJ, Royal, Eklipta og Bellevue.

Du finner lamper designet av Arne Jacobsen her!



En av de nye danske designerne er Tom Rossau. En selvlært designer som i beste eventyrstil startet sin karriere i kjelleren i foreldrenes hus i Fårevejle. Til å begynne med ble det brukt LEGO og andre materialer han hadde for hånden, men snart tok en retning form og produksjonen av skinnklær begynte. Tom designet og sydde klærne selv, og i 1997 åpnet han en butikk i København. Etter noen år var det ikke bare skinnklær som ble designet i butikken, og kolleksjonen ble utvidet med lamper.

Siden 2004 har Tom først og fremst arbeidet med naturlig trefinér, noe som har resultert i noen svært vakre lamper! Til å begynne med var disse lampene bare tilgjengelige i den gamle butikken i Istedgade i København, men i 2006 ble TR4, TR5, TR6 og TR7 introdusert for et bredere publikum på Copenhagen Furniture Fair, der TR7 fikk "Publikumsprisen".

Finn Tom Rossaus lamper her!



Designfirmaet Normann Copenhagen ble etablert i 1999 av Jan Andersen og Poul Madsen. Selskapet holder til på Østerbro i København og designer møbler, tekstiler, lamper og tilbehør til hjemmet. Selskapet startet i det små med noen få produkter, men etter finanskrisen innså de to eierne at sortimentet måtte utvides for at Normann Copenhagen skulle bli mer synlig i butikkene.

Fra en boksåpner til 20 DKK til en sofa til 24 000 DKK. - utvalget er bredt, og det finnes noe for enhver smak. Normann er også svært store innen lampedesign og har gjort seg bemerket innen designlamper med lampene Amp, Bell, Norm 69 og Ikano.

Finn Normann Copenhagens lekre utvalg her!




Dansk design klarer fortsatt å overraske og holde seg i toppen innen møbler, belysning og arkitektur, og derfor er merket "Made in Denmark" noe å være stolt av og noe som opplever stor vekst! Både de gamle klassikerne og de nye designtalentene har gjort og gjør det vanvittig bra, og fremtiden ser lys ut - dansk design er og har alltid vært en sikker vinner!