Lamper til kontor - design og funksjon

Det er behov for god belysning når man sitter på kontoret, om det så er en hel arbeidsdag eller om det bare er i et par timer. Når det kommer til lamper på kontoret, så er det viktigt å belyse det området som skal arbeides på. I tillegg er det viktig at belysningen passer til det arbeidet som utføres på arbeidsplassen.

En meget god ide er å kombinere naturlig lys samtidig som at man har en form for kunstig belysning. Det er viktig å huske på at belysningen skal passe til arbeidet som utføres. Når størstedelen av din arbeidstid er ved datamaskinen, betyr det at det er større krav til belysning enn normalt. Det er derfor viktig med en jevn overgang i belysningen ved datamaskinen.

Området der man arbeider skal være tydelig belyst, i tillegg er det praktisk og godt hvis man har funksjonelle og fleksible lamper på skrivebordet. Design og funksjon går hånd i hånd sammen, og begge har stor betydning for en god arbeidsbelysning.

En god belysning kan være med på å skape et riktig godt arbeidsmiljø.

Skal skrivebordslamper være med LED?  

LED belysning på kontoret gir et bedre arbeidsmiljø, samtidig som at det er billigere i bruk. En LED lyskilde gir den mest effektive belysningen ved skrivebordet. LED-lamper har mange fordeler som er verdt å ta med i betraktningen når man skal kjøpe lamper til kontoret.

En LED pære har en lengre levetid enn de normale pærene, i tillegg vil du også kunne se på strømregningen at du har benyttet en LED pære fremfor en annen. LED belysning tennes med det samme, og gir full lysstyrke til arbeidsrommet. En siste god fordel med å benytte lamper med LED, er at de ikke avgir varme, derfor påvirker de heller ikke inneklimaet på kontorplassen.

Her gir vi noen forslag til hvilke skrivebordslamper som fungerer best til kontoret og skrivebordet, med og uten LED. Skrivebordslamper behøver nødvendigvis ikke å være med LED, men til tider er det det som fungerer best.
Kelvin bordlampen fra merket Flos er den perfekte lampen til kontoret og arbeidsområdet, det er en lampe som har en innebygd LED lyskilde. Denne bordlampen har et asymmetrisk lys, som fungerer best når det kommer til skrivebordslys.

Det er en vakker, elegant og funksjonell skrivebordslampe som har et tiltbart lampehode, noe som gjør at du kan vende og dreie hodet, som det passer deg. I tillegg er Kelvin bordlampen utstyrt med en lysdimmer som har 3 nivåer. Denne flotte bordlampen fra Flos kommer i 2 størrelser og 4 nøytrale farger, svart, hvit, krom og antrasitt.Denne skrivebordslampen har fått inspirasjon fra bladene på et tre, det er en enkel, lett og vakker lampe, som passer godt inn i det skandinaviske hjem. Leaf bordlampen fra merket Muuto er prefekt ideell til skrivebordet og fungerer godt som arbeidslampe og leselampe.

Lampen har en innebygd LED lyskilde som kan dimmes, noe som gir deg mulighet for å justere lysets styrke alt etter hvilket behov du har. Leaf bordlampen kommer både som gulvlampe og bordlampe, i tillegg kan man velge mellom fargene, hvit, svart, grønn og grå.
Wood bordlampen fra det danske merket Muuto er en skikkelig arkitektlampe, dog med en moderne tolkning av den ellers meget populære arkitektlampen. Det er en lampe som har et unikt og stilfullt design, som kan brukes som skrivebordslampe. Wood lampen utstråler nordisk stil og er ideell som leselampe og arbeidslampe.

Denne bordlampen kommer med en gratis halogen pære, men det er mulig å kjøpe en LED pære til denne lampen – hvis det er det du foretrekker. Wood bordlampen har dette flotte lyse tredesignet som kommer med 3 forskjellige fargede ledninger.
Kontorlamper til tak – dette skal du være OBS på!

Når det kommer til taklamper på kontoret er det viktig at lyset kommer inn fra siden av. Hvis du vil ha den beste formen for takbelysning til kontoret, så er det direkte/indirekte belysning, som fungerer best. Ved direkte/indirekte lys, er det slik at størstedelen av belysningen blir sendt oppover og den minste delen av belysningen blir sendt nedover.

Vi anbefaler at taklamper og pendler henges med en høyde på minimum 120 cm. Hvis det er høyere til taket enn normalt, så kan lampen sagtens henges høyere. En god ide er å utnytte det naturlige dagslyset, her er det imidlertid viktig å plassere kontorbordet på den måten at lyset kommer inn fra siden av, for å unngå refleksjoner i dataskjermen. Det er viktig å unngå refleksjoner når det kommer til kontorbelysning, derfor er det greit å prøve seg frem med forskjellige opphenginger eller plasseringer av den gjeldende lampen. Det er viktig at takarmaturer ikke er plassert rett foran eller rett over dataskjermen, da det ville gitt refleksjoner og speilinger i skjermen. En god ide er å plassere ut i fra skrivebordets sider.

Vi kommer her med et par forslag til hvordan takbelysningen på kontoret kan se ut.
PH 5 taklampe fra merket Louis Poulsen er en ekte designklassiker. Det er en meget populær lampe, som passer inn i hele hjemmet, også på kontoret. PH 5 lampen er fullstendig blendefri og har et reflekterende flerskjermssystem, som avgir et diffust lys.

Denne flotte pendelen har et bredt utvalg av farger, som passer inn i nåtidens trender og tendenser som vil kunne ses i de 5 forskjellige variantene. PH 5 gir et behagelig lys til arbeidsområdet, som sprer seg godt uten å blende. PH 5 lampene er designet av Poul Henningsen.
Taklampen, Being, fra Philips Hue kommer i både hvit og svart farge. Det er en meget enkel og stilren taklampe, som passer perfekt til kontoret. Lampen har et direkte nedoverrettet lys, samtidig som at den lyser ut til siden, og reflekteres ut i rommet. Det er en riktig smart taklampe, da den kommer med White Ambiance systemet, som gir et hvitt lys som kan justeres etter behov.

For det beste arbeidslyset kan man velge å justere lampens lys til omkring 4000 kelvin, skulle det være bruk for mer energi i hverdagen kan lyset justeres opp til 6500 kelvin. Det er mange praktiske funksjoner i denne Being taklampen, som gjør at den egner seg perfekt til kontoret og arbeidspladsen.

Denne elegante og simple pendelen har et flott hvitt design, som passer godt inn på kontoret. Flat S1 pendelen fra merket Light-Point har en innebygd LED lyskilde, noe som gjør at lampen kan henge lavt uten å forstyrre sikten. I tillegg avgir den et behagelig og bløtt lys, som ikke blender – den gir et godt arbeidslys som godt kan benyttes på kontoret.

Flat S1 pendelen fås i fargene hvit og svart, og med dens simple og slanke design er det en lampe, som passer raskt inn i hjemmet.
Lexine Pendel Silver fra Arcchio er en klassisk taklampe for det store kontoret. Lampen har et nydelig og enkelt design som kan blende inn i ethvert miljø der den henger vakkert ned fra taket. Lexine er utstyrt med integrert LED-lys og en matt overflate som sprer lyset på en ensartet, behagelig og blendfri måte for deg og dine kollegaer. Du kan også med fordel plassere flere lamper sammen, for å skape en bredere belysning som når ut til alle hjørnene på kontoret.

Kontorbelysning, slik plasseres lampene

Det er nødvendig å ha en god belysning når man sitter og arbeider på kontoret. Hvis du skal ha en skrivebordslampe, så er det viktig at lampens lys kommer inn fra siden av og samtidig er under øyehøyden din. På den måten unngår du refleksjoner i skjermen og å bli blendet av belysningen.

Det er en veldig god ide å ha en skrivebordslampe som har en bevegelig og fleksibel arm, da det gjør det enklere å stille inn lampen i forhold til den posisjonen du vil ha den i. En bordlampe med en asymmetrisk lysfordeling er praktisk, da lyset blir kastet ut til siden, noe som fungerer godt når man sitter og arbeider.

Vi ser oftest at det er skrivebordslamper som blir brukt, det er normalt også bordlamper som fungerer best når det kommer til arbeidslamper. Dette skyldes at bordlamper ofte er mer medgjørlige og at de kan flyttes rundt på, alt etter hvor ditt lysbehov er. Men, man ser mer og mer på flere kontorer, at vegglamper blir populære. Det finnes nemlig også mange fleksible og funksjonelle vegglamper som egner seg veldig godt til kontoret. Her hos Lampemesteren har vi funnet frem et par forslag som du kanskje kan la deg inspirere av.

Det er viktig å huske på at når arbeidsbelysningen er ved datamaskinen, så må den ikke reflekteres i skjermen eller lage speilinger. Det er derfor en god ide å plassere lyset motsatt i forhold til, om man skriver med venstre eller høyre hånd. En annen god ide er at hvis datamaskinen din står ved et vindu, så skal den stå i en vinkel på 90° vekk fra vinduet, på den måten unngår du refleksjoner og speilinger i skjermen.
Tolomeo bordlampen fra Artemide er en verdens mest populære bordlampe, den gir et fantastisk lysutbytte og er utrolig fleksibel.

Hele lampens kropp er justerbar, noe som gir deg en fullkommen kontroll over lampens lys. Tolomeo bordlampen har et stilrent, enkelt og rått design, som vil kle de fleste kontorbord. Denne flotte bordlampen fås i fargene alu, svart og hvit. Tolomeo bordlampen finnes imidlertid også i andre modeller, hvor det er flere forskjellige og flotte farger.

En ekte klassiker innenfor bordlamper, er selvfølgelig AJ bordlampen fra Louis Poulsen. Denne elegante og flotte bordlampen, har et unikt design, som er designet av Arne Jacobsen. Det er en perfekt skrivebordslampe, da den har et asymmetrisk lys, som egner seg veldig godt som arbeidsbelysning.

Det er mulig å vippe lampehodet, noe som gjør det mulig å bestemme retningen til lyset i forhold til hvordan ditt behov er på arbeidsbordet.

AJ bordlampen fås i 10 forskjellige flotte farger, her ses den i fargen lys petroleum.


265 vegglampen fra merket Flos er en meget fleksibel lampe, som kan erstatte både bordlampen, gulvlampen og pendelen. Denne meget fleksible vegglampen fås i tre farger, svart, hvit og blå. 265 vegglampen har en lang arm, som gjør at du kan tilpasse lampens plassering alt etter hvor ditt behov er til belysning på kontoret.

Det er en spennende og meget flott lampe som har et lekkert design, som passer inn på mange av de skandinaviske kontorene. Det er en veldig praktisk lampe, som i forhold til ergonomi bare kan tilpasses i forhold til behovet. 265 vegglampen gir et godt sammenspill mellom velferd og yteevne, og kan være med på å optimere arbeidsinnsatsen.


Bestlite BL6 vegglampen fra merket GUBI er en tidløs klassiker, som har et stilrent og vakkert design. Det er en fleksibel lampe, der lampearmen og lampehodet kan justeres alt etter hvor lysbehovet er. BL6 vegglampen er perfekt til kontoret, da lyset styres etter ditt behov.

Det er en vegglampe, som er elsket av designere og arkitekter, da den er med på å forbedre deres arbeidsdag. Denne vakre vegglampen fås i 9 forskjellige flotte fargekombinasjoner som kan være med på å gi liv til ditt kontor.Profina Bordlampe Bronse fra merket Lindby er et klassisk design i en moderne og stilren utgave. Lampen har et tidløst og eksklusivt uttrykk som gir kontoret ditt et ekstra piff. Lampen består av en polert ramme i enten bronse- eller rustfarge, som står i vakker kontrast til den råhvite lampeskjermen, som også kan justeres etter behov. Den råhvite glasslampeskjermen sprer et mykt og behagelig lys ut til alle hjørner, som enkelt kan avbrytes av den tradisjonelle trekkbryteren med ledning, som minner om gamle tider. Dette ikoniske designet har overlevd tidens tann og du kan derfor ha denne estetiske og tidløse lampen til å pryde kontoret ditt i mange år.
Se Profina-lampen i den flotte rustfargen her!
Eleni Bordlampe White fra Lindby har et enkelt og moderne design og høy funksjonalitet, som raskt gjør denne lampen til et absolutt must på skrivebordet. Her kan du stille inn lyset i fire nivåer, og gå fra 3000 til 6200 Kelvin, så du bytter mellom varmt hvitt og kjøligere lys. Du kan også kontrollere lysintensiteten i en mer dempet eller kraftigere retning, slik at du får akkurat ønsket belysning etter dine behov. Her kan du også stille inn lyset til å slukke automatisk etter 60 minutter. I tillegg er selve lampearmen og lamehodet ekstremt fleksible, slik at de kan vippes og snus i den retningen du ønsker belysningen. Med denne lampen får du en moderne og energibesparende lyskilde, som gir et ekstra piff til skrivebordet ditt.

Du kan også få Eleni i en elegant svart farge – se den her

Kimya Bordlampe Messing/Marmor fra Lindby er et ekstremt elegant og dekorativt design, som gir det triste skrivebordet et ekstra piff. Lampen er en sofistikert kombinasjon av en nydelig marmorbase, en unik messingramme og en flott kuleformet lampeskjerm med en synlig pære som vakkert fullfører lampen. Her kan du med fordel velge en dekorativ pære med en matt overflate, så du ikke blir blendet av lyset, hvor du også kan velge en dimbar pære, slik at du kan styre lysintensiteten selv. Ønsker du en funksjonell lyskilde så vel som et estetisk element til kontoret ditt, så er Kimya det opplagte valget.

Du kan også få det flotte designet som gulvlampe se den her!
SE VÅRT UTVALG AV LAMPER TIL KONTORET HER
Hvis du har bruk for råd eller veiledning, er du velkommen til å kontakte vår kundeservice, enten på telefon eller mail, vi står klare for å hjelpe deg.

Alle bildene er fra Pinterest