Patera

Patera-lampen er på kort tid blitt en ny klassiker. Den moderne tolkningen av en lysekrone, ble designet av den tyske designeren Øivind Slaatto, i et samarbeid med Louis Poulsen i 2015. Til tross for et helt vanlig formspråk; rund som solen, har lampen et fantastisk blikkfang. På samme tid er lampen diskret, ærlig og tidløs. En perfekt lampe krever, ifølge Slaatto selv, ingen forklaring – den forteller sin egen historie.  

Lampen er tilgjengelig i flere forskjellige størrelser. Patera 450-pendelen er, med en diameter på 45 centimeter, helt ideell over spisebordet der den ikke blender. Med en diameter på 90 centimeter kommer Patera 900-pendelen helt til sin rett i rom med høyt til taket. Det vakre geometriske mønsteret lyses opp av lyskilden i sentrum, skaper et magisk utseende og gir en jevn 360-graders belysning.

Patera Pendel av Øivind Slaatto

På grunn av de mørke kalde vintrene i Skandinavia, foretrekkes det et varmt og koselig lys. Å designe en lampe handler derfor ikke kun om å skape lys i rommet, men om å skape atmosfære og stemning. For Pateras, designer Øivind Slaatto den perfekte lampen naturlig i uttrykket sitt og den skaper vakre omgivelser – både med designet sitt, men også på grunn av det lyset den skaper.  

”Mitt ultimative mål var å skape en form for tredimensjonal sudoku. Det var en ekstremt komplisert matematisk utfordring. Og faktisk er Patera den mest kompliserte lampen jeg noensinne har laget. Med Patera har jeg lykkes å skape en moderne lysekrone med et nesten poetisk uttrykk, syns jeg. Jeg håper folk blir inspirert til å bevege seg rundt den. Jeg håper det frembringer liv.» - Øivind Slaatto.

Han har stor kjærlighet til dansk design og har sammen med Louis Poulsen blitt inspirert av Poul Henningsens prinsipper- en behagelig og blendfri belysning. Lampen er designet slik at hver eneste millimeter blir lyst opp av lyskilden, men man kan kun se lyskilden hvis man ser direkte opp i lampen. Patera-pendelens vakre geometriske former, er inspirert av det spiralformede mønsteret man ofte finner i naturen, Fibonacci-mønsteret. Spesielt i forbindelse med frøformasjoner som for eksempel solsikken, grankonglen og løvetannen. Mønsteret danner grunnlag for ‘det gylne snitt’ som er blitt betydningsfull i forbindelse med kjente kunstverk, som for eksempel malerier av Leonardo da Vinci.
Del bildene dine med @lampemesteren
Tagg #yesLampemesteren, så blir bildene dine kanskje vist her. Inspirer og la deg inspirere fra en unik bolig til en annen.