Spisebordslamper – Tidløst design og kvalitet - Velg den riktige

Spisebordet er et sentralt samlingspunkt i hjemmet, der det skal være plass til kos og fellesskap. Ved hjelp av spisebordslamper, kan du sette ditt eget personlige preg, men utvalget er stort og beslutningen kan være vanskelig.

Er du på utkikk etter nye spisebordslamper og søker inspirasjon, så les med i denne artikkelen, der vi gir gode råd og tips til hvordan du ved hjelp av de rette valgene, finner den rette belysningen til ditt spisebord.

Hvilken lampe skal du velge over spisebordet?

Et ofte stilt spørsmål er Hvor mange spisebordslamper skal jeg velge? Eller Hvor store lamper skal jeg velge? Første steg i valg av spisebordslamper, er å se på hvilket spisebord du har. Er spisebordet ditt langt, velg da to pendler, er bordet ditt lite og kvadratisk eller rundt, velg da kun en enkelt lampe. Hvis du har et bord som kan forlenges, er det et godt tips å montere pendlene i en strømskinne, så du da alltid kan flytte deres plassering.

Størrelsen av lamper er klart en smakssak, men det er ingen hemmelighet at det er veldig populært med store lamper over spisebordet eller stuebordet.  
En annen vakker spisebordslampe, som passer godt til et langt bord er Hope. Hope pendelen fra Luceplan ses i mange hjem og er utrolig populær, spesielt pga. den visuelle lettheten og valget av materialer. Lyset multipliseres og det gjenskapes en behagelig, glitrende og rolig stemning, strødd med tusenvis av lys som virker som diamanter. Dette har vært inspirasjonskilden til navnet: Hope.

Her ser du to Hope pendler over et langt spisebord, med stor takhøyde. Har du et mindre bord kan det holde med én, og da de fås i flere størrelser, finner du enkelt en som passer akkurat til din spiseplass.

Bildet er fra instagramprofilen @wellendorfs

Nogen vil mene at Hope er en meget romantisk lampe, men som her, så passer den bare utrolig godt inn i den nordiske stil, og jeg synes absolutt ikke at det er for romantisk. Det er super flott med den mørke veggen i bakgrunnen, da det fremhever vakkert lampens vakre detaljer.

Hope er laget i polykarbonat, formet som kronblader, som faktisk er laget av Fresnel linser, noe som optimerer refleksjonen og brytningen av lyset og forbedrer lyseffekten, men reduserer energiforbruket. Her får du enkelthen en lekker designlampe, med de fineste detaljer, som er kommet for å bli.

Bildet er fra Pinterest


En annen pendel til ditt spisebord, som kan være det optimale valget, er klassikeren Flowerpot VP1 fra &tradition, som er designet av Verner Panton. VP1 er den minste av flowerpot pendlene med en diameter på 23cm, så vi ser ofte at det henger 2 sammen over spisebordet. Har du et mindre bord kan du bruke Flowerpot VP2, som har en diameter på 50cm.
 
Hele Flowerpot serien er meget populær og fås i mange farger. Du finner dem alle her.

Bildet er fra vår Instagram kunde @_bylilliHvilke pærer gir det beste lyset over spisebordet?

Det kan være vanskelig å finne veien i den store lyskilde-verdenen og jeg forstår det utmerket! Jeg vil prøve best mulig å svare på noen av de mest oftest stilte spørsmålene, som kanskje kan hjelpe deg til å velge den rette lyskilden til din spisebordslampe.

Spørsmålene låter spesielt slik: Hvilken lyskilde skal jeg velge? Er det best å velge LED og hvorfor? Eller Hva svarer LED watt til? De fleste av oss kjenner til den klassiske 40, 60 og 100 Watt, men de nye smarte LED pærene, hvorfor velge de fremfor glødepærer?

Det har blitt vanskeligere å finne den rette pæren, fordi det finnes forskjellig strømforbruk sammenlignet med den vanlige kjente glødepæren. Sparepærer og LED pærer leverer mye mer lys, men med mye mindre strøm, så der har du din første fordel hvis du velger LED.

Som hovedregel kan man si at en LED pære bruker ca. 10% av det strømforbruket du er vant til for den vanlige pæren, så her kan det spares en del penger, hvis man løpende skifter ut sine vanlige pærer til LED. En annen fordel er at pæren har en meget lang levetid. Levetiden for en LED pære ligger ofte mellom 25.000 og 50.000 timer, så samtidig med at du sparer penger på strøm, så trenger du heller ikke kjøpe nye pærer foreløpig.

Når man vil sammenligne de forskjellige pærenes effektivitet, bruker man primært to parametre; hvor mye lys pæren avgir (lumen) og den energien den bruker (Watt). Dvs. at du rent faktisk må kikke på lumen, for å beregne hvor mye lys din LED pære gir deg. Jeg har laget en oversiktlig tabell, der du kan se hva omregningen ca. blir. Klikk på bildet for en større tabell.

Når du kjøper en lampe hos Lampemesteren, følger det alltid en gratis lyskilde med. Produsenten anbefaler en pære og ut i fra det, sender vi det anbefalt med. Ønsker du en annen pære kan det selvfølgelig velges.