Velg den rette belysningen utendørs

Å velge belysning til våre utendørsarealer er ofte en utfordring. Dette er både på grunn av omfanget, men også i forhold til hva man som menigmann selv kan kaste seg inn i. Vi har forsøkt å skape litt lys over landet, og samle en guide og noen gode råd til hvordan belysningen utenfor kan integreres i hagens innredning og de forskjellige bruksområdene det er ved et hus.

Utendørslamper = mange muligheter

Når man skal velge en utendørslampe er det et hav av muligheter. Skal det være en utendørslampe med LED, og skal det være med innebygd LED eller løse lyskilder som kan skiftes – spørsmålene kan være mange. Fordelen med utendørslamper med innebygd LED er at de gir et mer jevnt lysfall, siden det ikke er noen elektriske deler, slik som en fatning, som kan skygge for lyset. Fordelene med den løse lyskilden er at du kan skifte den selv, og alltid være oppdatert på den nyeste teknologien.
Vi vil alltid anbefale LED, uansett om det er innebygd eller løse lyskilder. LED er strømbesparende og absolutt det grønne valget – en investering i LED-lyskilder vil raskt kunne ses på strømregningen, men en annen fordel er også at de har en lang levetid – oftest helt opptil 25.000 timer.  


Se vårt store utvalg av utendørslamper her

Hvor er det viktig å ha lys?

Plassering av utendørslamper skal helst sitte i skapet ved første hugg. Installasjonene er oftest dyrere utendørs, og en feil kan bli en kostbar affære.
I veiledningen vår tar vi utgangspunkt i et klassisk ettplanshus med hage rundt huset, en terrasse, en sti og en carport.  
Utendørsvegglamper – velg den rette

Utendørsvegglamper – velg den rette

Når det skal monteres lamper på husets yttervegg, er det ikke alltid riktig å se på avstanden mellom dem, det er også viktig å se på selve huset. Det kan være flere ting som spiller inn som gjør at en vegglampe skal flyttes til den ene eller andre siden, eller at det kanskje vil være bedre å la være. Det kan for eksempel være avløpsrør, et kjøkkenvindu hvoretter inngangsdøren er plassert. Det kan også være en endegavl der lyset ikke vil ha noe hensikt, siden den enden av hagen/området ikke brukes når det er mørkt.

Utendørslamper til vegg finnes i flere forskjellige stilarter, og det er viktig å finne den stilen som passer til huset. Er det en vakker murvilla med flotte detaljer, kan de klassiske utendørsvegglampene være ideelle, er huset i nyere stil, kan kvadratiske utendørslamper gjøre det bra.

Oftest, hvis man velger de stringente og minimalistiske vegglampene, kan man velge mellom to versjoner up/down eller downlight. Up/down er perfekt til yttervegger med en god høyde, da lyset vil reflekteres vakkert opp og ned mot veggen i huset. Hvis husets takrygg derimot er lav, kan det være fornuftig med uplight-lampe, ettersom vegglampen vil komme til å henge i en høyde på rundt 170 cm og dermed ikke blende forbipasserende. Dessuten vil uplighten heller ikke få mye spillerom ved en lav takrygg.  
Ved hoveddøren vil det ofte gi mening å velge en annen type lampe enn på resten av huset, da det er her den første stemningen settes for det som venter innenfor.

Vegglamper på huset har flere formål – de er med på å ramme inn huset i en vakker silhuett, de kan skape trygghet og gi lys ved hoveddøren når man skal låse opp.

Finn utendørs vegglampene dine her

5 Udendørs væglamper

  • Cube Utendørs Vegglampe fra Light-Point

  • DL31 Utendørs Vegglampe fra DybergLarsen

  • Asker Utendørs Vegglampe fra Norlys

  • Fjong Utendørs Vegglampe fra David Superlight

  • Turaco Utendørs Vegglampe fra Philips Hue

  • Gode råd:

    1. Se på husets stil og velg lamper ut fra dette
    2. Vurder om det skal være uplight eller downlight
    3. Tenk på hele bildet av huset i stedet for å fokusere på den like avstanden mellom lampene

    Lamper i innkjørselen

    Lamper i innkjørselen

    Hvis innkjørselen din skal lyses lett opp slik at det er enklere å orientere seg når man skal parkere bilen i garasjen eller i carporten, kan man med fordel velge pullerter. En pullert er i grove trekk en lyktestolpe i miniformat. Hensikten er å skape orienteringslys ned på innkjørselen. De vil altså ikke lyse opp hele området. En annen mulighet er også å montere nedgravningsspotter som har samme funksjon, men kan være en enklere og skjult løsning. Skap en vakker helhet og velg lamper til innkjørselen som passer til vegglampene på huset.

    Hvis det er en mur langs innkjørselen din, er det også her mulig å velge vegglamper som vil kunne gi samme effekt som både pullerter og nedgravningsspotter.  

    Lekre lamper til innkjørselen din

  • DL25 Utendørslampe – DybergLarsen

  • Asker Utendørs Pullert - Norlys

  • Lucca Utendørs Pullert – Philips Hue

  • Cube Stand Utendørslampe – Light-Point

  • Sub 1 Nedgravningsspot – Light-Point


  • Start her: Se på innkjørselen din og avgjør om det skal være pullerter, vegglamper eller nedgravningsspotter.
    Stibelysning – den ekstra kosen

    Stibelysning – den ekstra kosen

    Stibelysning sier seg nesten selv – belysning som lyser opp en sti. Når det er nødvendig er litt en temperamentssak, men i den idylliske hagen der stien er lang og man gjerne vil ta en liten kveldstur, vil det absolutt gi mening. Det gir også god mening på stien til huset hvis hagen ser veldig mørk ut. Når man skal velge stibelysning er det flere muligheter, men viktigst av alt er at det passer til de andre omgivelsene.

    En hage med mye høyde i form av høye og tette trær eller busker, inviterer til en ”lyktestolpe” eller hagelampe med litt høyde på. Hagen med en flisesti og en stor grønn gressplen vil være flott med stringente og klassiske pullerter, eller nedgravningsspotter.

    En annen mulighet kan også være flyttbare hvite lamper som for eksempel Eggy Pop fra CPH Lighting, Stone fra Oluce eller Gregg fra Foscarini.

    Et godt råd: Kjenn hagen din før du kaster deg over stibelysning.

    3 Stilamper

  • Belvedere Clove 1 fra Flos

  • Tuar Utendørs Pullert fra Philips Hue

  • Lantern G1 fra Ligt-Point

  • Terrasse belysning

    Terrasse belysning

    Terrassen er din utendørsstue og -spisestue i ett. Her skal det være plass til å nyte kveldsmaten, og kose seg i sofaen. Når været er bra tilbringer vi mange timer i nettopp dette området, derfor skal lyset også være i fokus for å forlenge kveldene.

    I spisestuen inne er en pendel nesten uunnværlig, men på terrassen er behovet for lys litt annerledes, da vi er bortskjemt med lekkert naturlig lys. En god ide ved utendørs spisebordet kan være en eller flere To Go-bordlamper som kan plasseres på bordet. For eks. PC Portable fra HAY, Edison Petit fra Fatboy eller Carrie fra MENU.

    I sofagruppen eller loungeområdet på terrassen er det ideelt med en gulvlampe siden her er det flere muligheter, og virkelig en opplagt sjanse til å skape sitt helt eget uttrykk.

    Utendørs gulvlamper

  • IC Utendørs Gulvlampe - Flos

  • Edison the Giant – Fatboy


  • Er terrassen i forbindelse med huset, kan det også være fornuftig å montere vegglamper på ytterveggen i samme stil som det ellers er valgt for huset. I bed kan pullerter være fornuftige.

    Hvis du er beriket med en overbygd uteplass eller altan, kan du innrede på nesten samme måte som innendørs, men vær oppmerksom på om lampen tåler de store temperatursvingningene og at fargen i høyt solskinn vil kunne falme. Formakami pendler fra &tradition er det opplagte valget til den overdekkende oasen.

    Innred slik: Skap små lysoaser på terrassen slik at hyggen blir sikret.

    Spotter i overheng

    Ønsker du en skjult og diskret belysning, er spotter i overheng den ideelle løsningen. Her blir huset eller carporten lyst opp og ytterveggene dine blir helt rene og enkle.

    Spotter til overheng er tilgjengelig i forskjellige farger og former, og med innebygd LED eller løse lyskilder. Den klassiske spotten er i samme farge som uthenget, og ofte med GU10 LED-lyskilde.

    TIP: Utendørs spotter til overheng er en enkel og klassisk løsning.

    Hvis du har spørsmål til utendørs innbygningsspoter, og hvilke muligheter som er tilgjengelig, kan du kontakte vår kundeservice på telefon +47 2198 4305 eller e-post info@lampemesteren.no

    Lys i blomsterbed

    Er hagen din anlagt med flotte og vakre blomsterbed, kan belysning ved bedene forlenge gleden av dem. Du vil kunne glede deg over dine vakre blomsterbed hele året hvis du innreder dem med lys. Avhengig av bedets type har du forskjellige muligheter.
    Du kan montere jordspyd som oftest fungerer slik at du kan justere lysretningen, en annen mulighet er nedgravningsspotter og til slutt er det selvfølgelig mulig med klassiske pullerter og hagelamper.  

    Sett lys på: Nyt blomsterbedene dine hele året! Sett lys på…

    Belysning til blomsterbedene

  • Lily Spyd fra Philips Hue

  • Nautiluz Spyd fra Lumiere

  • Sub 2 nedgravningsspot fra Light-Point

  • Lys på altanen din

    Lys på altanen din

    Bor du i en leilighet og er beriket med en altan, er det rikelig med muligheter for å innrede en liten oase. Kombiner grønne planter med hyggelig belysning.

    Har du strøm på altanen kan utendørs lyskjeder gi både lys og hygge. Er det ikke strøm på altanen, er To Go-lamper en fantastisk mulighet til å skape lys og kos. De lades inne og tas med utenfor.

    2 flotte lyskjeder

  • Function Lyskjede – House Doctor

  • Kiki Lyskjede – Martinelli Luce


  • På nesten samme måte kan du innrede med lys i kolonihagen, her er To Go-lamper igjen en opplagt mulighet, da det vanligvis ikke er noe – eller begrenset strøm.

    Ingen strøm: Ta med en To Go-lampe på altanen eller i kolonihagen

    Finn din To Go-lampe her

    Utendørslamper i kobber – eller kanskje en annen farge?

    En ting er å finne riktig modell av utendørslampene, det neste er å velge den riktige fargen. Det er ingenting som er rett eller galt, men en god veiledning kan være å se på vinduene eller fargen på dørene, men også fargen på selve veggen.

    Eksempler:
    Et lyst hus med hvite vinduer, vil svarte eller galvaniserte utendørslamper være flotte.
    Et rødt mursteinshus med teakvinduer, vil utendørslamper i kobber eller galvanisert komplimentere de varme fargene flott.

    Utendørslamper kobber
    Utendørslamper hvit
    Utendørslamper svart

    OBS: Bor du langs kysten der det er mye salt i lufta eller der det er mye vind og det kan oppstå sandblåsing, er det en fordel å velge utendørslamper i kobber eller galvanisert, da lakkerte lamper med tiden vil kunne bli sandblåst og miste noe av lakkeringen.  

    Utendørslamper med sensor

    Utendørslamper med sensor har i lang tid være populære. På noen utendørslamper er sensoren innebygd, men oftest er det noe som skal ettermonteres. Plasseringen av sensoren vil oftest være når man kjører inn i innkjørselen og lyset slås på, eller når man beveger seg mot inngangsdøren og derved tennes lyset.

    Noen sensorer kan dessuten stilles inn slik at det tenner ved skumring – nå mørket faller på.

    Vurder: Skal det monteres en sensor for å utnytte lyset enda mer?

    Trenger du hjelp og veiledning rundt sensor til utendørs? Kontakt vår kundeservice på e-post info@lampemesteren.no eller telefon +47 2198 4305

    Philips Hue Utendørslamper

    Med Philips Hue Utendørs har du virkelig muligheten til å skape intelligent belysning. Lyset kan styres via en app på telefonen, og du har dermed muligheten til å lage forskjellige regler for lyset.

    Gode ideer til bruk av Philips Hue utendørs

  • Slå på lyset ved huset på et bestemt tidspunkt

  • Velg et spesifikt lysnivå til de forskjellige årstidene

  • Bestem på forhånd hva som skal være på når du ikke er hjemme


  • Glad i gadgets: Velg Philips Hue utendørs

    Se det store utvalget av utendørslamper fra Philips Hue her

    Utendørslamper, montering – hva kan man gjøre selv?

    Når det kommer til montering av utendørsbelysningen, er det noen regler som skal overholdes. Vi har spurt elektrikeren om hva man egentlig kan gjøre selv – og svaret er ganske entydig.

    Man kan ikke montere eller skifte ut utendørsbelysning selv. Dette skal gjøres av et autorisert firma. Kontakt din lokale elektriker når du skal ha skiftet ut eller montert ny belysning utendørs. Grunnen til dette er at man har med faste installasjoner å gjøre, og private mennesker har ikke lov til å jobbe med installasjonskabler selv.

    Du kan imidlertid gjerne montere juletrekjeden din selv, men KUN hvis den bare skal monteres i en utendørs stikkontakt.

    En annen ting du skal være OBS på når du investerer i utendørsbelysning, er hvilken klasse de har. Det finnes Klasse I og Klasse II. Det er spesielt ved eldre hus at man skal være oppmerksom, da det ikke er en selvfølge at det er jord i utgangen, og er det ikke dette, skal utendørslampen din være klasse II. Har du jord i koblingen din kan du fritt velge mellom klasse I og II.

    Hvis du er tvil, bør du alltid forhøre deg med en fagmann.