Stuelamper – les guiden og velg de riktige

Det er riktig mange stuelamper å velge mellom og mange spørsmål å svare angående plassering, stilart, kombinasjonen av forskjellige lamper og priser.

En god idé er å spørre seg selv først hvilke praktiske behov man har bruk for. Deretter kan du ta stilling til hvilket utseende dine nye stuelamper skal ha – går du etter en bestemt stilart og skal det være de klassiske design lampene eller skal den kun gi det lyset i stuen som du har bruk for?

For å hjelpe deg litt på vei, gir jeg deg våre beste råd til belysning i din stue, så du kan treffe de riktige valgene når du skal innrede med skjønne stuelamper.

Hvilke vegglamper brukes i stuen?

Det er alltid noe som trender og for vegglamper til stuen, så ser vi klart en tendens til at det skal være stort og fleksibelt.

Lampe Gras er et utrolig populært merke når det kommer til vegglamper, da de har et kjempe utvalg.  Du kan få dem både til direkte montering eller som her på en stang. I tillegg fås de i forskjellige lengder, farger, samt at du kan velge hvor mange ledd du vil ha på stangen. Lampe Gras lampene er utrolig fleksible og er derfor utrolig anvendelige i stuen, da du enkelt kan flytte lyset ditt etter behov.  

Bildet er fra vår Instagramkunde @camillaathena

214 vegglampen fra Lampe Gras er en av de vi ser i ganske mange hjem. Jeg tenker det er fordi den er så utrolig fleksibel og fordi den passer godt inn i den nordiske stilen. Du kan justere lampen både opp og ned, samt at du kan flytte stengene og lampehodet, så her har du både anvendelig og fleksibel belysning, men også en meget stilren og flott vegglampe.
Den grunnleggende formen har hverken skruer eller sveisede skjøter.

Se det store Lampe Gras sortimentet her og la deg inspirere.

Bildet er fra vår Instagramkunde @lk.livingEn annen populær vegglampe er Mantis BS2 fra Schottlander. Her har du en vel-designet og annerledes lampe, som også passer meget godt inn i tidens trender og stilarter.

Mantis BS2 er del av en spennende serie av lamper, med en elegant industriell look – et design som holder. Man hadde nok ikke trodd det, men Mantis serien er fra 1951 og til tross for sin alder er hele serien mer populær enn noensinne.

Via kontravekter kan lampen stilles inn lett og elegant i fire forskjellige trinn og alt etter modell kan hodet dreies mellom 180º og 360º samt vippes.  


Mantis er elegant og stilren og vi ser den mer og mer, spesielt fordi det nettopp har blitt greit å bevege seg vekk fra det tradisjonelle og jeg tror det er derfor de store vegglampene hyper. Jeg sier ikke at små vegglamper er ut, tvertimot, vi har også AJ vegg, Caravaggio Read, de små vegglampene fra Lampe Gras og mange flere, men det er ingen hemmelighet at det har blitt moderne å velge noe stort og vakkert som skaper oppmerksomhet i rommet.  

Bildet er fra vår Instagramkunde @palettenoir
En tredje populær vegglampe er 265 fra Flos. Her har du virkelig en flott og anvendelig lampe, som gir et godt og direkte lys, noe som gjør at den enkelt kan brukes over sofabordet.

Det gode ved 265, er at den ikke krever stor veggplass, da braketten tar svært lite plass til tross for lampens størrelse og allikevel har man en utrolig fleksibel lampe, som dekker et meget stort lysbehov. Den lange armen gjør at lampehodet kan styres med presisjon og dreies akkurat dit hvor behovet er og motvekten sørger for at det skjer lett og elegant.

Bildet er fra vår Instagramkunde @mittlillehjerteStuelamper, er de billige et dårlig valg?

Vi blir ofte spurt om billige lamper er et dårlig valg? Men hva er billig og hva er dyrt? Hos Lampemesteren har vi kun kvalitetslamper, men i forskjellige prisklasser!

Det kommer også mye an på hva behovet ditt er? Har du bruk for en som kan dimmes eller behøver den ikke kunne noe annet enn å lyse? Skal den være med strømsparende innebygd LED eller er lyskilden likegyldig? Noen vil gjerne ha de klassiske designlampene, men de fås jo også i forskjellige prisklasser, så det vil alltid være en som er billigere, enn de andre.

Det er et vanskelig spørsmål, men vi kan konkludere at hos Lampemesteren har vi kvalitetslamper i forskjellige prisklasser og at det kommer helt an på ditt behov og hva du synes er billig eller dyrt.

Pendler og hengelamper, hvor plasseres de i stuen?

Belysning er muligvis det viktigste når det gjelder innredning av stuen din, da det har en enorm betydning for hvordan du opplever rommet og du kan derfor enkelt forandre stemning med lys og vakre lamper. I dag har stuelamper blitt vakre designobjekter som pynter og skaper kos og stemning i vår innredning, så de behøver ikke bare å henge over et bord – tvertimot.

Det kan være som her, hvor en Etch pendel i Messing fra Tom Dixon, henger over sofaen, men du kan også henge en enkel lampe over skjenken din eller du kan lage en kosekrok med et hjørnebord og lenestol, hvor du henger en pendel. På den måten kan du dele opp stuen din i små hygge ”stasjoner”.

På det andre bildet henger det to Etch Mini pendler, som også er fra Tom Dixon. Som du kan se, så henger de midt på veggen – igjen, en annerledes montering, men det virker og ser riktig flott ut. Det er viktig at du skaper en sammenheng i ditt oppsett, som her, da de ellers ville hengt feilplassert, men som en del av et stilleben, virker det veldig bra, samtidig som at du får vakker belysning.
Etch pendlene kaster de vakreste skyggene ut i rommet og er et godt valg hvis du har bruk for hyggebelysning. Ønsker du et mer direkte lys uten skygger, kan man velge en pære som passer til dette. Hvis du bruker Etch over spise- eller sofabordet, vil det være opplagt med en pære som kaster lyset ned på bordet.

Bildet er fra vår Instagramkunde @krea_pernille

Fete stuelamper, hva er hot akkurat nå?

Hva som er hot akkurat nå, er nok den nordiske boliginnredningen og det finnes massevis av smarte, vakre og funksjonelle stuelamper som komplimenterer denne stilarten. Da jeg allerede har vært inne på pendler og vegglamper, vil jeg komme med forslag til de hotteste bord- og gulvlampene som du kan bruke i stuen din.
Mitt første forslag til stuen din er de klassiske PH lampene. Her ses PH 3/2 Bord og PH 3½-2½ Gulv i to forskjellige hjem, men samme stilart, med grå vegger og med minimalistisk og stilrent interiør.  Noen vil mene det er lamper til den eldre generasjonen, men nei - de er altså utrolig populære uansett alder. Jeg vil til og med mene at de er like så mye sett hos unge, som eldre, da vi er i en tid der man gjerne vil bruke mer penger på kvalitet og design.


Begge lampene er medlem av 3-skjerm familien, som i dag teller 20 lamper, derav 3 til utendørs bruk. Poul Henningsen designet 3-skjermssystemet allerede i 1925-1926, hvor han i samarbeid med Louis Poulsen tegnet de første lampene til en utstilling i Paris. Poul Henningesen prøvde gjennom hele sitt liv å skape det blendfrie lyset og endte således ikke opp med kun én lampe, men et helt system, som i dag har gitt mange vakre PH lamper. PH lampenes numre refererer til skjermstørrelsen – dvs. PH 3½/2½ består av en overskjerm på ca. 35 cm.

Bildene er fra våre instagramkunder @valdealma og @bytvedEn annen populær lampeserie er AJ fra Louis Poulsen. Denne serien er en gammel kjenning og ses i mange hjem, spesielt pga. den klassiske og stilrene looken. AJ Bord tar ikke mye plass og er derfor god på både skjenken og i vinduskarmen. Skjermen kan justeres opp og ned, så du har mulighet for å flytte lyset alt etter hva du skal bruke lampene til. AJ kan også lett brukes på kontoret eller på soverommet, så kjøper du en AJ lampe, har du alltid et sted å plassere den.  


Her ses AJ Bord og AJ Gulv i min stue – man kan nemlig enkelt ha denne serien i samme rom, uten at det blir for mye, da lampene er veldig simple. Vil bare si AJ bord nå står på kontoret og PH 3/2 på skjenken, men det er igjen fordi AJ bare passer så godt inn i alle rom, så mine flyttes rundt. Det er også en god idé, hvis du synes det bør skje noe nytt i din innredning. Det gjør en kjempeforskjell å få et annet lys, så prøv å bytte rundt på lampene dine hvis du trenger forandring.

Bildet er fra Instagram profilen @bytved
Her ser du igjen en AJ gulv. Det er virkelig en superflott lampe og den passer bare godt inn i alle stilarter. Her er det igjen den nordiske stilen med Kabe vegg, vakre grå Kähler staker og en vakker AC2 stol fra Andersen Furniture. Stilen er gjennomført og AJ fullstendiggjør stilen.

Bildet er fra Instagram profilen @solgt_til_stanglakridsPanthella MINI fra Louis Poulsen er også en meget populær stuelampe. Den er forholdsvis ny, men ses allerede i ganske mange hjem. Panthella MINI har en diameter på kun 25cm, og med sin lille størrelse, kan den stå riktig mange steder. Den fås i 11 forskjellige farger: pink, rød, lilla, blå, oransje, gul, 2 grønne nyanser samt hvit, svart og opal akryl som her på bildet.

I tillegg har den innebygd LED og 3 trinns dimming, så en super flott og anvendelig designlampe fra Louis Poulsen.
Panthella MINI er produsert med metallskjerm, som var Verner Pantons opprinnelige idé med lampen i 1971, men som rent teknologisk ikke kunne la seg gjøre på det tidspunktet.
Metallskjermen er hvit innvendig, som gjør at lyset reflekteres ned på foten og deretter opp i rommet - en super koselig lampe som passer inn overalt.

Her ses Panthella MINI i opal, som skiller seg ut fra flokken, da de andre som sagt er produsert med metallskjerm. Velger du opal, blir hele skjermen opplyst, så det er en god ide å overveie hvilket lysbehov du har, før du velger din nye Panthella MINI.  

Bildet er fra vår Instagramkunde @homehappydk

Når det nå handler om populære stuelamper, må vi ikke glemme den søte Flowerpot VP3, fra &tradition.  Den er og blir en bestselger, som nok aldri vil gå av mote. VP3 er designet av Verner Panton og fås også som pendel i to størrelser, og selvfølgelig i mange flotte farger. Vår bestselger er definitivt matt lys grå og det virker som om den nye matte svarte også blir en suksess.

Bruk Flowerpot i stuen, på nattbordet eller på barnerommet - mulighetene er mange med denne flotte designklassikeren.

Se hele flowerpot sortimentet her.