Jørn Utzon
Type
Farger
Material
Merke

Jørn Utzon

Født: 1918 - Død: 2008
Kjente verker: Operahuset i Sydney, Vandtårnet i Svaneke, Langelinie pavillionen, National museet, Utzon JU1 pendlen fra &tradition, Concert pendlen fra Lightyears, Opera pendel fra Lightyears
Utdannelse: Arkitekt                                                    

Historie
Jørn Utzon ble født i København, men da Jørn var et år gammel flyttet familien til Aalborg. Han er mest kendt for operahuset i Sydney, men har også designet lamper bla. Tivoli pendlen fra &tradition, Concert pendlen og Opera pendel fra Lightyears.

Jørn Utzons far, Aage Utzon, som var skipsingeniør på Aalborg verft, fikk respekt innenfor faget gjennom å utvikle den nøysomme, pressiserende spidsgatteren. Han var kjent for å beskrive sine båter ned til den minste detalj i sine konstruksjonstegninger – Jørn Utzon etterlignet denne teknikken i sin egen karriere.

Skipenes konstruksjons- og funksjonsoptimering ble den avgjørende faktoren for skipenes utseende. Dette med den implementerende estetikken dannet et viktig inspirasjonsgrunnlag for Utzons senere verker.

Utzon tok i 1930 med sin familie til Stockholmutstillingen. Denne utstillingen introduserte Utzon for funksjonalismen og gjorde et stort inntrykk på ham.

I 1937 begynte Jørn Utzon sine studier på Københavns Kunstakademi med Kay Fisker og Steen Eiler Rasmussen som sine læremestre. Utzon var ferdig utdannet i 1942.

Senere, i 1942 under den tyske okkupasjonen av Danmark, flyktet Utzon til Stockholm som på dette tidspunktet var en rugekasse for skandinavisk og internasjonal arkitektur. Han fikk selskap av arkitekter som Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Halldor Gunnløgsson, Tobias Faber med flere. Asplunds nordiske funksjonalisme inspirerte dem alle sammen,  akkurat som Alvar Aaltos sin tegnestue i byen gjorde.

Etter den tyske overgivelsen i 1945 ville Utzon hjelpe til med gjenoppbyggingen av Europa gjennom en rekke midlertidige hus i Holland. Disse blev hans første skritt mot de additive prinsipper, som han senere utviklet.

Om Lampemesteren.no

Velkommen til Lampemesteren

Hos Lampemesteren har vi samlet de mest eksklusive lampene fra designere og produsenter i topklassen.

Kvalitet og design
Vi setter design og kvalitet i høysetet og vårt spennende sortiment er nøye utvalgt.  Det betyr at hos oss kan du finne en lampe for ethvert behov - klassisk, moderne, eller eksperimentelt. Vi har lamper som er tidløse, som kan provosere, inspirere eller berøre - lamper som kanskjve vil følge deg hele livet.
Les mer

Kundeservice

Åpningstider for support
Mandag-fredag : 8.30 - 16.00
Lørdag-søndag : Lukket

Kundeservice : +47 2198 4305

E-post: info@lampemesteren.no

Lampemesteren.no er e-mærket
Les mer

Birkmosevej 18  |  6950 Ringkøbing  |  Tlf. +47 2198 4305  |  info@lampemesteren.no
0 varer i kurven