Energimerking anno 2023:
Hva er forskjellen mellom den gamle og den nye energimerkingen anno 2023?
Den gamle merkingen brukte en skala fra A++ (mest effektiv) til E (minst effektiv), som var basert på produktets energiforbruk i kWh per 1000 timer. De nye merkene bruker en skala fra A (mest effektiv) til G (minst effektiv), som er basert på produktets energieffektivitet i lumen per watt2. Lumen er et mål på lysstrøm, dvs. hvor mye lys produktet avgir. Watt er et mål på effekt, dvs. hvor mye energi produktet bruker.
De nye merkelappene gir også mer informasjon om produktets lysstrøm, fargetemperatur, sokkeltype og energiforbruk. Fargetemperatur er et mål på lyskildens farge, som kan være varm (rødlig), nøytral (hvit) eller kald (blålig). Sokkeltype er den delen av produktet som passer inn i lampen eller armaturen.
De nye etikettene har en QR-kode som du kan skanne med smarttelefonen din for å få tilgang til den europeiske produktregistreringen for energimerking (EPREL), der du finner detaljert informasjon om alle modeller på det europeiske markedet.
Den nye merkingen gjelder alle lyskilder, for eksempel lyspærer eller LED-moduler/lamper, samt kontrollenheter som trengs for å koble lyskildene til strømnettet. Den gamle merkingen gjelder kun for lyspærer og LED-lamper.
Slik konverterer du de gamle energimerkene til de nye?
Det er ikke så enkelt å konvertere de gamle energimerkene til de nye fordi de bruker forskjellige måleenheter og skalaer, men for å konvertere de gamle energimerkene til de nye må du vite lysstrømmen og effekten til produktet. Du finner denne informasjonen på produktemballasjen, på det gamle energimerket eller på EPREL. Du må også vite den nye energieffektivitetsklassen for produktets lysstrøm, som du finner på det nye energietiketten eller i denne tabellen.
- Når du har produktets lysstrøm og effekt, kan du beregne produktets energieffektivitet i lumen per watt ved å dele lysstrømmen på effekten. Hvis et produkt for eksempel har en lysstrøm på 800 lumen og en effekt på 10 watt, er energieffektiviteten 800/10 = 80 lumen per watt.
- Deretter kan du sammenligne produktets energieffektivitet med den nye energieffektivitetsklassen for produktets lysstrøm. Hvis et produkt for eksempel har en lysstrøm på 800 lumen, må det ha en energieffektivitet på minst 210 lumen per watt for å være i klasse A, mellom 120 og 210 lumen per watt for å være i klasse B osv.
- På denne måten kan du finne ut hvilken ny energimerking et produkt vil få hvis du bare kjenner den gamle. Men du bør være oppmerksom på at de nye energimerkene også gir annen informasjon om produktets egenskaper, som fargetemperatur, stikkontakttype og støynivå, som du ikke finner på de gamle energimerkene.
Hvordan kan jeg finne ut om et produkt oppfyller de nye energimerkereglene?
For å finne ut om et produkt oppfyller de nye energimerkereglene, må du gjøre følgende:
- Sjekk om produktet har et nytt energimerke som viser energieffektivitetsklassen fra A til G, samt annen informasjon om produktets egenskaper.
- Skann QR-koden på energietiketten med smarttelefonen for å få tilgang til den europeiske produktregistreringen for energimerking (EPREL), der du finner detaljert informasjon om produktets energiforbruk, lysstrøm, fargetemperatur, stikkontakttype og støynivå.
- Sammenlign produktets energieffektivitet i lumen per watt med den nye energieffektivitetsklassen for produktets lysstrøm. Lumen er et mål på lysstrøm, dvs. hvor mye lys produktet avgir. Watt er et mål på effekt, dvs. hvor mye energi produktet bruker.
- Vær oppmerksom på at de nye energimerkereglene gjelder for alle lyskilder, for eksempel lyspærer eller LED-moduler/lamper, samt for styreenheter som trengs for å koble lyskildene til strømnettet. De gamle energimerkereglene gjelder kun for lyspærer og LED-lamper.