Den japansk-amerikanske kunstneren og designeren Isamu Noguchi begynte å designe lysskulpturer i 1951. Dette resulterte i mer enn 100 håndlagde Shoji-papirmodeller, som både omfattet bordlamper, stålamper og gulvlamper. Serien fikk navnet ’Araki’, som på japansk betyr ’lys’. I dag består hele serien av mer enn 40 forskjellige lamper som kombinerer japansk og skandinavisk design med et tidløst og minimalistisk uttrykk.
Lampene finnes i forskjellige størrelser og former – noen i ren form og andre med grafiske illustrasjoner. Felles for Akari-lampene er det robuste materialet Shoji-papir, som demper lyset og skjuler lyskilden, mens det tillater et behagelig og jevnt lys å spre seg i omgivelsene.
Akari 1A Bordlampen kombinerer det klassiske uttrykket til rispapirlampen med slanke ben til en skulpturell lampe. Det samme gjelder
Akari 10A Gulvlampen, som også har et nordisk preg i form av detaljer i tre. Begge lampene kan brukes i hele hjemmet eller på kontoret, hvor de tilfører stemningsfull og rolig belysning.
Mange husker kanskje den koselige runde rispapirlampen som hang i taket på barnerommet eller soverommet.
Akari 26A Pendel er inspirert av den velkjente pendelen - men med et elegant formspråk og en fin struktur som passer lett inn i den moderne innredningen.
Uansett hvilken Akari-lampe du foretrekker, vil du få en lampe som er produsert med fokus på kvalitet ned til minste detalj. Lampene produseres hos Ozeki-verkstedet, et familieeid selskap i Gifu, Japan. Den tverrgående rammen blir nøye spent opp på rammen i tre, som passer til lampens ønskede form – deretter limes papiret forsiktig på treskjelettet ett stykke om gangen slik at det sitter helt perfekt. Hele prosessen tar ca. 6 timer, og det blir utført for hånd av de beste japanske håndverkerne i bransjen.
Fra Vitra-stolen til Vitra Designmuseum
På en tur til New York på midten av 1950-tallet får Willi Fehlbaum øynene opp for en stol som er så fascinerende at han er nødt til å finne ut hvem som har designet den. Stolen, designet av Ray og Charles Eames, forandret livet hans, og Fehlbaum bestemte seg for å bli designmøbelprodusent. Etter flere år med forhandlinger fikk han endelig lisensen i 1957, og han fikk ikke bare rettighetene til arbeidet til Ray og Charles Eames, men også George Nelson, Alexander Girard og Isamu Noguchi.
Det ble et avgjørende øyeblikk for selskapet Vitra, som i dag har sitt hovedkvarter i Birsfelden utenfor Basel. I mer enn 60 år har de jobbet sammen med flere innflytelsesrike og innovative designere – inkludert Jasper Morrison, Mario Bellini, Antonio Citterio og den danske arkitekten Verner Panton. Sammen bryter de med tradisjonen, stiller spørsmål ved status quo, og presenterer stadig nye og bedre interiørløsninger.
I 1989 ble det privateide museet
Vitra design Museum grunnlagt av Willi og Erika Fehlbaums sønn, Rolf Fehlbaum. Han begynte å samle på stoler på 1980-tallet, og etter at han hadde samlet noen stykker, begynte han å organisere dem i en historie. Først oppbevarte han stolene på kontoret, men etter at en av stolene ved et uhell gikk i stykker, bestemte han seg for at et museum ville være en passende løsning for samlingen hans.
Museet ligger i byen Weil am Rhein, som ligger et steinkast nord for den sveitsiske byen Basel på den tyske siden av grensen. Museet fokuserer i dag på innredning og møbler, som er konsentrert rundt de amerikanske designerne Ray og Charles Eames. I tillegg er andre designere som Michael Thonet, Richard Hutten, Jean Pruvé, Dieter Rams, George Nelson, Alvar Aalto og Verner Panton også representert. Vitra Design Museum tilbyr en av verdens største samlinger av designmøbler, og stiller ut alle de store stilperiodene innen møbeldesign.
I dag drives Vitra av tredje generasjon av familien, og de opprinnelige grunnleggerne, Hr. og Fru. Fehlbaum, er absolutt stolte av deres barnebarn Nora Fehlbaum, som i dag har fokusert en stor andel av selskapets ressurser på grønn omstilling, resirkulering og bærekraft.