Kunnskap om: Pærer

Bli klokere i pærevirvaret!

Bli klokere i pærevirvaret!

Det kan være et virvar å finne rundt i det store utvalget av pærer. Hvilken pære skal man velge? Hvordan er lyset og hvor er det best å bruke hva? Det vil vi her prøve å skissere for deg, slik at det etterfølgende vil være litt enklere for deg å navigere rundt.  
Dette skal du være oppmerksom på:

Dette skal du være oppmerksom på:

Sokkelen: Før du i det hele tatt begynner å tenke på fargetemperatur og CRI-verdier, bør du undersøke nøyaktig hvilken sokkel du trenger! Se etter både sokkeltype og dimensjoner, så du er sikker på at pæren passer til akkurat din lampe.  

Dimbarhet: Hvis lampen skal kunne dimmes på en eller annen måte, være sikker på at pæren du kjøper kan dimmes – etter at hele verden har gått over til LED, er dette nemlig ikke en selvfølge! Les mer om dimming her!

Fargegjengivelse: Dette betyr hvor godt pæren gjengir farger som de ser ut i naturen i naturlig lys! Velg en pære med god fargegjengivelse – dvs. en CRI på minst 90 - de stedene hvor fargegjengivelsen er spesielt viktig.  

Lysets farge: Lys er ikke bare lys! Vurder hvilken type lys du leter etter:
  • 2.700-3.300 Kelvin er et varmt lys som ligner lyset fra en glødepære.  
  • 3.300-4.000 Kelvin gir et nøytralt lys.
  • 4.000 Kelvin gir et kjølig lys.


Som en tommelfingerregel er en kelvin på 2.500-2.700 det beste lyset å slappe av i, en kelvingrad på 4.000-4.500 er det mest optimale å jobbe i, og en kelvingrad på 6.000 eller over er godt mot vinterdepresjon eller hvis du trenger litt ekstra energi.  

(bonustips: en lampe som kan endre temperatur gjør det enkelt å velge lyset du trenger i løpet av dagen)

Energimerke: Gå selvfølgelig for LED, da de alltid er de mest energieffektive pærene - men vær også oppmerksom på det nye energimerket, der en pære som tidligere var A eller bedre, nå er rundt E!
De forskjellige soklene på pærene

De forskjellige soklene på pærene

Det finnes mange forskjellige sokler på pærer, men de mest vanlige er:

E27 (en stor sokkel)
E14 (en liten sokkel)
G9 (en stiftpære)
GU10 (en spotpære)
LED

LED

LED er standarden i dag i lyspærer. Den lille, enormt effektive og godt opplyste pæren har sakte tatt over belysningsmarkedet med sin lange levetid og strømbesparende natur. Mange husker sikkert glødepærens tid, som ble fulgt av sparepærens tidsalder – men faktum er at vi i dag er inne i LED-gullalderen! Skal du bruke LED er det flere ting du må holde øye med:  

Lumen


Lumen (lm) er lik lysstyrken som sendes ut av en lyskilde. Du kan omtrent regne med følgende:
15W = 140 lumen,  
25W = 250 lumen,  
40W = 470 lumen,  
60W = 800Lumen,  
75W = 1050 Lumen,  
100W =1520 Lumen
Den fantastiske LED-oppfinnelsen

Den fantastiske LED-oppfinnelsen

Den første ekte LED-lampen ble oppfunnet på begynnelsen av 1960-tallet hos General Electrics utviklingsavdeling av Nick Holonyak Jr. – og var en liten rød diode, som minner om den du garantert har på fjernsynet, som minner deg om at det står på standby.

Oppfinnelsen var en videreutvikling av den infrarøde LED-en, som Gary Pittman og Robert Biard fant opp året før hos Texas Instruments, og i likhet med forgjengeren var det lange utsikter til et egentlig formål for de små diodene.  

Gjennom 60- og 70-tallet ble flere farger og LED-nyanser oppfunnet, og samtidig ble de små lyskildene mer og mer effektive – det var imidlertid den klassiske sparepæren, som egentlig er et lysstoffrør, som vant våpenkappløpet om å bli sparepæren
Sparepæren var en liten kjepper i hjulet for utviklingen av kommersielle LED-pærer – men selv om utviklingen nå ikke har hatt den hastigheten den har hatt inntil nå, fortsatte den like stille innenfor LED-lys – og i 1994 ble den ultra-lyseblå LED oppfunnet, som gjorde LED-skjermene mulig, og som indirekte gjorde at man endelig kunne produsere en LED-pære som lyste like godt som en klassisk glødepære.

CRI står for Color Rendering Index, og beskriver hvor godt en pære gjengir lys. I lang tid hadde LED-lys vært plaget av dårlig fargegjengivelse – og nettopp det problemet kunne kraftige blå LED-lys løse. Sendes det blå lyset ut gjennom en pære, som innvendig er belagt med gult fosfor, skapes det et hvitt lys – fosfor har forresten navnet sitt fra det greske ordet for lysbringer.  

I de neste årene jobbet folk med å finpusse den hvite LED-en – og det kom for alvor gang i innovasjonen etter USA's Department of Energy oppdaget hvor mye strøm LED-pærer potensielt kunne spare.  

Vil du se vårt utvalg av pærer, kan du klikke her!
Dagens LED-lys

Dagens LED-lys

I dag er det mulig å få LED-lys som kan konkurrere med selv noen av de beste glødepærene – og med riktig LED kan du oppnå massevis av fordeler sammenlignet med gammeldagse pærer. I dag finnes det til og med LED-lys som etterligner stearinlys på en helt naturlig måte. Her kommer seks gode grunner til at du bør investere i et LED-arsenal av pærer og lamper:


  • 1. Lavere strømforbruk
    Det første punktet er kanskje en selvfølge, men det er verdt å nevne at LED bruker betydelig mindre strøm enn både glødepærer, sparepærer og halogenpærer. Det er vanskelig å nevne konkrete tall, da alle LED-pærer, i likhet med glødepærer, er forskjellige – men en tommelfingerregel er at en 60 watts glødepære kan erstattes av en 8 watts LED.


  • 2. Lavere varmeeffekt
    Vi har nok alle prøvd å skifte en nylig gått glødepære og brent fingrene på den måten. Grunnen til at LED-pærer bruker mindre strøm, er at en LED mer effektiv omdanner energi til lys – en glødepære taper enormt mye energi til å varme opp. Dette betyr at LED-lampen din både bruker mindre strøm og at LED-lampen din blir mindre varm. På den måten slipper du å frykte lampeskjermer som bli misfarget av varme - og på den måten kan lampeprodusentene lage enda mer spennende lamper.


  • 3. En høy og rask fargegjengivelse
    De av oss som levde i sparepæreperioden husker nok det ynkelige og slurvete lyset som de små vridde kompakte lysstoffrørene ga. For ikke å se ut som et togstasjonstoalett, måtte stuelysene slås på lenge før gjestene kom, og det kunne ta lang tid før sparepærene ikke lenger misfarget både interiøret og gjestene – for ikke å nevne helsefaren det var om man kom til å miste en av de små kvikksølvdampholdige pærene. Med en LED-pære setter du omgivelsene i det lyset de fortjener fra sekundet du trykker på lysbryteren. LED har ikke en oppvarmingsperiode som sådan, og en pære med høy CRI-verdi er vakker fra festens start til festens slutt.  

  • 4. Lang levetid
    I gamle dager var det en fast del av hverdagen å dra til butikken fordi en eller annen pære var gått – slik er det ikke lenger. LED-pærer har titusenvis av timers levetid – og noen produsenter lover opptil 100 000 timers levetid.  

  • 5. Mindre formfaktor
    I dag kan man produsere bittesmå LED-lys, som gjør at lampeprodusentene kan lage former som ikke før var mulig å skape. Den lange levetiden betyr også at lampeprodusenter ikke skal tenke på at det er enkelt å få tak i erstatningspærer – noe som betyr at de kan lage pærer med unik form. Derfor finnes det i dag langt flere unike lamper som bryter med klassiske lampeformer.  

  • 5. LED-pærer er de eneste lett tilgjengelige pærene i dag
    I 2009 startet utfasingen av 100-watts glødepærer, i 2012 alle glødepærer, i 2018 halogenpærer og i 2021 sparepærer. Vi er virkelig inne i en gullalder innen LED-pærer – og de små kompromissløse strømbesparende lyskildene ser virkelig ut til å være de beste pærene som finnes. Hvert år blir fargegjengivelse, lys og strømforbruk mer og mer effektivt på LED-pærer, og det er ingen tegn til at utviklingen stopper opp.  

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse

Vær oppmerksom på at lys som er for hvitt og kaldt kan gi ubehag – og lys som er for gult gir en unaturlig fargegjengivelse. Lysets evne til å gjengi farger vurderes på en skala fra 0-100 CRI. Det står for Colour Rendering Index. Som en målestokk er dagslysets evne til å gjengi farger 100 CRI.  

I LED-verdenen er det skjedd utrolig mye de siste årene - og der man før sa at halogen- og glødepærer utkonkurrerte LED-lyset, sier man i dag at LED-pærer lett kan ha like god fargegjengivelse som de klassiske pærene hadde før de ble ulovlige.

Fremtiden lys

Sammen med Apple har Philips utviklet Philips Hue, som er pærer og lamper du kan kode til å gjøre akkurat det du ønsker.

Det vil definitivt være fremtidens lys.

Du trenger bare å laste ned appen og så har du muligheten til å stille inn lysstyrken og fargen (du kan velge mellom 16 millioner farger) og du kan kode lyset til å slå seg på til bestemte tider. Dimme ned om kvelden og dimme opp om morgenen.  

Du kan bruke den som tyverisikring når du er ute og reiser, siden du kan få det til å slå av og på tilfeldig rundt i huset.  

Det er utallige muligheter for hva du nå kan få lyset ditt til å gjøre.

Philips Hue finnes i E27, E14, GU10 og både som normale pærer og deko-pærer - samt innebygde LED i Hues egne lamper.

Se alle Philips Hue-produktene her!