Kunnskap om: Pærer

Bli litt klokere i pærekaoset!

Bli litt klokere i pærekaoset!

med de nye EU-reglene vil pærer med høyt energiforbruk fases ut.
Dette betyr at både familier og bedrifter kan redusere strømregningen og minske klimapåvirkningen.

Pærene koster nå litt mer, men til gjengjeld bruker de 75-80 % mindre energi og holder 6-10 ganger lenger.

Men det kan være vanskelig å finne frem i det store utvalget. Hvilke pærer skal man velge? Hvordan er lyset og hvor er det best at bruke hva?

Dette vil vi her forsøke at skissere for deg, så det etterhvert vil være noe enklere for deg å finne riktig produkt.
Klare glødepærer

Klare glødepærer

Fordelene:
Det er selvfølgelig lyset. De har det samme varme, klare, myke lyset som vi er vant til fra de tradisjonelle glødepærene. Glødepærene responderer umiddelbart kan dimmes.

Ulempene:
Her sparer du ikke så mye strøm som med sparerpærer og de holder sjeldendt mer enn 2 år i motsetning til sparepærer som gjerne holder i 6-10 år.

Bruksområder:
Der hvor du har behov for klart lys og steder hvor lyset ikke brukes så ofte, så kostprisen utligner strømforbruket.
Energiklasse E eller F.
Halogenpærer

Halogenpærer

Fordelene:
De har en veldig god fargegjengivelse og kan dimmes. Lyser umiddelbart når du trykker på bryteren. På denne måten får du en sparepære som gir både et mykt lys og ikke bruker mye strøm. Du kan også få en "monter selv pakke" som inkluderer en fatning, et pærehode og en halogenpære. På denne måten kan du få lyspæren til å se ut som og lyse som en gammeldags lyspære. Inneholder ikke kvikksølv og skader ikke miljøet.
Ulempene:
De har kortere levetid enn en sparepære og bruker litt mer strøm slik at besparelsen på strømregningen vil være litt mindre. Avgir også mye varme.

Bruksområder:
Steder hvor det er behov for god belysning med god fargegjengivelse. De er også godt egnet til speilbelysning og i leselamper, som krever en konsentrert lysstråle. Energiklasse B eller D.
Kompaktlysstofrør/Sparepærer

Kompaktlysstofrør/Sparepærer

Fordelene:
Disse pærene bruker opptil 80% mindre energi enn tradisjonelle glødepærer og i løpet av lampens levetid kan du spare ca. NOK 450. De holder 6-10 år i motsetning til 1-2 år for konvensjonelle glødelamper. Det finnes også et stort utvalg av lyse farger. Du kan også få kompaktlysrør som kan dimmes, avhengig av om spolen som sitter foran kompaktlysstoffrøret kan dimmes.
Ulempene:
De er lett påvirkelige av ekstreme temperaturer og hyppige av/på. I tillegg tar den lengre tid å slå på enn en halogen- eller LED pære. De har heller ikke en spesielt god fargegjengivelse og kan få mørk rød å se litt grå ut. Det er derfor ikke optimalt å bruke disse over et spisebord hvor man skal se på personen ovenfor. Kompaktlysrør må ikke kastes i søpla.

Bruksområde:
Overalt i huset, spesielt når det brukes ofte eller i lengre perioder av gangen, men vær oppmerksom på lysgengivelsen i pæren siden de vanligvis har et svært kaldt lys og derfor er uegnet på kjøkken og ved spisebord. Energiklasse A eller B.
LED pærer

LED pærer

Fordelene:
Den store fordelen er svært lang levetid på pærene. Grunnen til dette er at det er ingen glødetråd eller andre materialer som kan utsettes for slitasje. LED-pæren har opptil 50 ganger lenger levetid enn en tradisjonell lyspære, og har en svært god fargegjengivelse. Som med kompaktlysrør bruke LED pærer også opp til 80% mindre energi enn tradisjonelle glødepærer. De kalles også dioder og lysdioder og er tilgjengelig med pinbase og vanlig kontakt. Pæren har en svært lav driftstemperatur og er derfor ideell for innfelling. Ingen risiko for forbrenning. Pæren tåler svært mange av/på og tennes umiddelbart.

Ulempene:
Pæren gir et svært retningsbestemt lys og er derfor ikke optimal å bruke over alt i huset og er kun tilgjengelig med lavere lysstyrke - opp til 75 watt. Noen LED-pærer er også temperaturfølsomme, så vær klar over dette hvis de skal brukes til utendørs belysning. Brukte LED-pærer bør den ikke kastes i søpla.

Bruksområder:
Typiske steder der du trenger lys over lang tid. Til speilbelysning, innebygget skapbelysning eller på skrivebordet. De kan også brukes til utendørs belysning, men vær oppmerksom på at pærene er temperaturfølsomme.Energiklasse A.

Fargegjengivelse:

Vær opmerksom på at lys som er for hvitt gir et ubehagelig inneklima og lys som er for gult gir en unaturlig fargegjengivelse. Lysets evne til å gjengi farger vurderes på en skala fra 0-100.
Dagslysets evne til å gjengi farger er 100
Sparepærers evne er 80-85
Halogenpærens er typisk 99
LEDs er 70-95
Til innendørs bruk bør du velge en pære med min. 80.