Collector: En ny klassisk kolleksjon av lamper fra Menu

6. oktober 2022
Collector: En ny klassisk kolleksjon av lamper fra Menu
En enkel silhuett av sylindriske skjermer som klemmes koniske av et massivt messingbelte, perforeringer rundt munningen av kjegleformene, milde nyanser, finurlig lys og stilrene strømlinjeformede linjer.

Så enkelt er det faktisk å beskrive den nye Collector-serien fra Menu, som nettopp har tatt over lampeverdenen. For å være helt korrekt er gjeninntatt kanskje et bedre ord – for med et uttrykk som nok virker gjenkjennelig og nostalgisk for noen, er Collector-lampene en ny oppfinnelse; de kommer fra den legendariske Alf Svensson.

Alf Svensson var en svensk designer som markerte seg innen lampe- og møbeldesign rundt 1950-tallet – og selv om navnet hans ikke høres så kjent ut som noen av hans designkollegaer kanskje gjør, så garanterer vi at kjennere kjenner Alf Svensson godt – og når noen av designene hans dukker opp på auksjonshusene, høres høye hammerslag.

Den timeglassformede modellen ble designet tilbake i midten av forrige århundre, og er et prakteksempel på den alltid elegante stilarten Mid Century Modern, som delvis oppsto i Skandinavia, men som virkelig ble allemannseie i Amerika.

I etterkrigstidens USA var det stor folkevandring fra byene til forstedene – og når verdenskrigsveteranene bygde hus, var Mid Century Modern den foretrukne bygge- og innredningsstilen: med skrå, flate tak og minimalistiske design.

Stilarten er lett å kjenne igjen på de strømlinjeformede linjene, enkle formene og geometrien, luftigheten og en forkjærlighet for naturlige materialer – og Collector er et perfekt eksempel på hvordan man bruker disse kjennetegnene til å skape noe som virkelig gjør inntrykk.

Takket være danske Menu blir det nå mulig å kjøpe Collector-serien igjen, og Collector er tilgjengelig som to forskjellige pendler med fem og tre lyskilder og som vegglampe med en enkelt lyskilde. Alle er konstruert i stål, aluminium og messing, og alle deler det samme lekre uttrykket. De fungerer fantastisk både på egen hånd og i kombinasjon med hverandre, og det tidløse designet sørger for at de passer inn i så å si alle typer innredning. Lampene gir et behagelig omgivelses lys, og de fungerer fantastisk godt i stue, kjøkken og oppholdsrom.

Se serien her!