Tre taklampenyheter fra tre forskjellige designtradisjoner – Les om Asteria, Mesh og Arigato her!

21. januar 2022
Tre taklampenyheter fra tre forskjellige designtradisjoner – Les om Asteria, Mesh og Arigato her!
Taklampen har en helt spesiell størrelse. Den kommer i alle former og typer – og en taklampe kan både være et anonymt medlem av belysningsarsenalet ditt og et stort og imponerende stykke interiørkunst. Taklampen er ofte rommets viktigste lyskilde, og taklampen er ofte den som sikrer grunnlinjen og utgangpunktet for resten av lyset ditt.

Nedenfor kommer vi med tre forslag til spennende nyheter i taklampeverdenen, som garantert vil pynte opp hjemmet ditt.  

Asteria Up fra Umage

Det var på 1950-tallet at skandinavisk design for alvor ble et kjent varemerke over hele verden. Navn som Verner Panton, Hans Wegner, Alvar Aalto, Sven Ivar Dysthe og Bruno Matthson sørget for at Norden manifesterte seg som hjemlandet for kombinasjonen av minimalisme og funksjonalitet, og i et virvar av møbler, lamper, kunst og arkitektur ble Scandinavian Design-bevegelsen født, som fortsatt den dag i dag er et av de mest kjente og opplagte valgene når folk står overfor å måtte innrede hjemmet, kontoret eller butikken.

Et av de nyere designselskapene som fører den skandinaviske tradisjonen videre er danske Umage, som lager bærekraftige og elegante lamper og møbler fra basen bare et steinkast fra Christiansborg i København sentrum.

En av deres største lyshits er Asteria-serien, som inneholder både bordlamper, pendler, gulvlamper og taklamper. Lampekolleksjonen er preget av slanke og minimalistiske streker, elegante underspilte og moteriktige nyanser og detaljer i messing eller stål – og derfor må det sies at Umage Asteria viderefører den skandinaviske designtradisjonen til høyeste karakter, og det er nettopp derfor at Asteria Up-taklampen i medium Pearl White er med på denne listen.  

Se hele Asteria-serien fra Umage her!

Mesh Ø72 fra Luceplan

Giorgio Armani, Memphis Group, Superleggera-stolen, Arco-lampen, Piaggio Vespa, Maserati Ghibli, Lamborghini Miura, Fiat 500. Når man sier Italia, sier man også design – og innenfor praktisk talt alle designsjangere har det støvelformede landet satt sitt permanente avtrykk.

Lampeverdenen er intet unntak – og helt siden venetianske glassblåsere begynte å lage de ikoniske neoklassiske lysekronene på 1700-tallet, har designere og designentusiaster verden over sett mot vin- og pastalandet for å finne det flamboyante og sprudlende sidestykket til Skandinavias underspilte og kjølige designstil.

Til tross for en lang designtradisjon ser det ikke ut til at Italia går tom for kreativitet med det første – og Mesh Ø72 fra Luceplan i landets designhovedstad Milano er en av de siste supermoderne designinspirasjonene fra støvellandet. Mesh-serien er en serie av helt unike lamper, som ikke ligner noe man har sett før. Taklampen Ø72 kommer med hele 96 små LED-lys som individuelt kan dimmes og slås på, og en helt unik og luftig konstruksjon i polykarbonat og stål.

Se hele Mesh-familien her, og finn den Mesh som passer til ditt hjem

Arigato Taklampe Dobbelt fra Grupa

Design er kanskje ikke det første man tenker på når man tenker på Kroatia – men faktisk kan det vakre landet på det nordlige Balkan skryte av å være hjemmet til et stort antall utrolig dyktige designere; Bernado Bernardi, som blant annet tegnet møblene til kommunistpartiet i Kroatia, Mladen og Marijan Orešić, som ble spesielt kjent for Uni-serien med møbler til universitetet i Zagreb, og i dag designkollektivet Grupa, som står bak et stort antall helt unike og vakre lamper.

Grupa ble grunnlagt av Filip Despot, Ivana Pavic og Tihana Taraba, og siden de tre unge designerne slo hodene sammen har de laget fem forskjellige lamper som har fått lov til å dekorere alt fra president Zoran Milanovics kontor i Zagreb til Hotel Nobu i det bohemske Øst-London.

Vi har valgt den tohodete taklampen Arigato, da den for alvor representerer det kroatiske lysselskapets visjon og uttrykk. Det lette og imøtekommende designet overskygges kun av lampens byggekvalitet, og det merkes tydelig når man justerer de to hodene at modellen er satt sammen for hånd. Lampens armer er lette og helt lydløse når de beveges – og lampens fleksibilitet gjør det mulig å kaste lyset akkurat der du trenger det.

Se Grupa Arigato her!

Fant du ikke det du lette etter…

… så er det mange andre taklamper der de tre nyhetene kommer fra!

Se samtlige taklamper hos Lampemesteren her!