1.6 millioner kvadratkilometer. Så stor anslår UNESCO at søppeløya i Stillehavet er. Det er et område som er tre ganger større enn Frankrike, og 37 ganger større enn Danmark. Øya ligger mellom California og Hawaii, og er den største av de fem store søppeløyene vi kjenner til.
Det er vanskelig å anslå hvor mye plastavfall det egentlig er, siden bare en liten andel plast flyter på toppen av vannet – men UNESCO skriver at 80 % av all havforurensning er plast, og at 8 til 10 millioner tonn plast havner i havet hvert år.
Konsekvensene av plastforurensingen er enorme, og derfor har mange nasjoner, frivillige organisasjoner og selskaper et enormt fokus på å redusere den negative påvirkningen vi mennesker har på miljøet.
En av de mange selskapene er pæreprodusenten E3Light, som jobber for å skape lys som er av høy kvalitet – men også lys som er bærekraftig. Selskapet er dansk, og står bak noen av de mest innovative belysningsløsningene for både privat og bedriftsbruk.
E3Lights siste tilskudd er imidlertid en spesielt bærekraftig pære. Pæren er en klassisk 9W LED-pære, men materialet er unikt; pæren er nemlig laget av plast som er reddet fra å havne i havet.
Ocean Bound Plastic heter konseptet, og er et konsept som er utviklet av den frivillige organisasjonen Zero Plastic Oceans. OBP er plastavfall som samles inn og resirkuleres før det havner i havet. Hvis man trekker en linje fra kysten 50 kilometer inn på land, og gjør det over hele verden, har du markert to milliarder mennesker – og plastavfallet som genereres i dette området anslås å utgjøre 80 % av plastavfallet i havet.
Det er derfor flere og flere selskaper begynner å samle inn denne plasten før den blir et reelt problem – og et av disse firmaene er altså E3Lights.
Den nye Ocean Bound Plastic Pære er, i tillegg til å være laget av resirkulert plastavfall, også en LED-pære, noe som betyr at den har ekstremt lang levetid. Pæren bruker også mye mindre strøm enn både glødepæren og halogenpæren – og når denne pæren har gjort jobben sin, kan den enkelt skilles og resirkuleres, slik at den heller ikke havner i sjøen.
Mengden av plast som havner i havet hvert år forventes å nesten tredobles i 2040, sier Pew Charitable Trusts og tenketanken SYSTEMIQ i en analyse i 2020, og WWF skriver at det i 2050 kan være mer plast i havet enn det er fisk per vekt. Og selv om plast siden oppfinnelsen i 1950 har revolusjonert hvordan vi lever, eksisterer fortsatt størstedelen av all plast som noen gang er laget.
Plast er vidundermiddel; plastprodukter er sterke, varer lenger, er billige å produsere og er enkle å resirkulere. Det menneskeskapte materialet har blitt brukt i alt fra hagestoler, matbeholdere og leker til medisinske produkter, sikkerhetsutstyr og til og med NASAs Mars Perseverance Rover – men alle de fantastiske produktene kommer med et ansvar for å samle inn, resirkulere og gjenbruke.
Kjøp pæren her!