Minimalistisk femtiårsklassiker er tilbake – Tidløs Tripod HM9 Bordlampe

22. juni 2021
Minimalistisk femtiårsklassiker er tilbake – Tidløs Tripod HM9 Bordlampe
Etter den overveldende suksessen med den lekre Tripod HM8, hvis design opprinnelig stammer fra den danske modernismens gullalder i 1953, har danske &Tradition også valgt å gjenopplive den tilhørende bordlampen modell HM9. Den danske sjarmen er ikke til å ta feil av i den forsiktige balansen mellom skarpe stringente linjer og myke harmoniske kurver. Den enkle diskre fargen på det lakkerte stålet danner til og med en fin kontrast med de subtile messingelementene som forbinder fot og skjerm til den tverrgående lampestangen. Til tross for at det er mer enn 50 år siden designet opprinnelig ble laget, er de danske mestrene Hvidt og Mølgaards mestring av spillet mellom form og funksjon fremdeles like fengende og forførende som da.

Peter Hvidt og Orla Mølgaard jobbet sammen for første gang i skyggen av andre verdenskrig, hvor de i 1944 sammen designet Portex-serien til Foreningen for Møbeleksport, som hadde som mål å forsyne det krigsherjede Europas nødhjem og små leiligheter med enkle og spartanske møbler. Det internasjonale gjennombruddet kom allerede i 1950 med Ax-stolen, som ble hedret med Diplôme d’Honneur på Triennalen i Milano i 1951. Frem til 1975, da de trakk seg tilbake, produserte Hvidt og Mølgaard sammen ikke mindre enn 256 møbler og også et flygel. Den presise og enkle estetikken som fanget verdens oppmerksomhet i forrige århundre, stråler den dag i dag, fortsatt uforminsket av selvsikker skandinavisk stil.  

Dermed vil nesten ethvert hjem med en Tripod HM9-lampe stående på skrivebordet eller kanskje lesekroken i stuen få et sterkt preg av tidløs stil og nordisk kvalitet. Den lekre skjermen sørger for at det varme behagelige lyset aldri treffer øyet direkte, men flyter rett ned, der det sprer seg utover morgenavisens sider og speiler seg i kveldsselskapets halvtomme vinglass. Det fabelaktige designet kommer i tre flotte farger; svart, maroon og moss, noe som gir en viss fleksibilitet i valg av den perfekte modellen som kan få frem det beste i det moderne så vel som det klassiske hjemmet.  

Se Tripod HM9 i alle de vakre nyansene her