Den nye Shibui papirlampeserien fra LE KLINT skjuler det kompliserte i det enkle

6. desember 2021
Den nye Shibui papirlampeserien fra LE KLINT skjuler det kompliserte i det enkle
”Shibui-skjønnhet er, som skjønnheten til en teseremoni, en skjønnhet som gjør observatøren til en kunstner.”

Slik beskrev Elizabeth Gordon, sjefredaktør i det amerikanske boligmagasinet House Beautiful, Shibui i 1960, som er et estetisk begrep – men også navnet på designeren Søren Refsgaards nye lampeserie.

Han er vokst opp med Le Klints lamper, og med sin nye serie Shibui ønsker han å bruke Le Klints DNA til å skape noe nytt og unikt, og med en fascinasjon for de klassiske papirlampene satte han i gang med å lage den vakre Shibui-serien.

Lampene har det karakteristiske lunefulle lyset og atmosfæriske uttrykket som du kjenner fra konvensjonelle papirlamper – men den mørke metallringen i bunnen av lampen bryter det tradisjonelle uttrykket, og leder tankene til japanske lykter og rispapirlamper.

En ting Søren Refsgaard virkelig la merke til var hvordan de klassiske Le Klint-lampene fremstod som enkle, helt til han kom på nært hold og så de mange foldene som gjør overflaten på lampeskjermen både sterk, men også komplisert – og det er her Søren Refsgaard finner inspirasjon til navnet på serien.

Shibui er nemlig et japansk ord som blant annet kan beskrive en estetikk der det kompliserte gjemmer seg i det enkelte;

Shibui-objekter er ved første øyekast enkle, men inneholder ofte underspilte detaljer som balanserer enkelhet med kompleksitet. Den balansen betyr at Shibui-objekter forblir interessante, og lar observatøren hele tiden finne nye betydninger.

Med Shibui-serien fra Le Klint og Søren Refsgaard håper vi at du kan bli kunstneren som observerer disse vakre lampene.

Se hele den vakre Shibui-familien her