Ny dansk klassiker - Clam Pendelen

1. september 2021
Ny dansk klassiker - Clam Pendelen
Danmark er kjent for sin designarv som inneholder utallige ”klassikere”. Nettopp betegnelsen ”klassiker” blir flittig brukt når vi snakket om interiør, møbler og design. Ofte gjenspeiler en klassiker datidens behov, samtidig som den er både stilsikker og tidløs. I belysning er PH-lampene et lysende eksempel på en ekte designklassiker. Sammen med lamper fra blant annet Verner Panton og Arne Jacobsen har de gjennom de siste mange årene skapt lys i innredningen i både offentlige og private rom.

Danmarks Neste Klassiker
Det er aldri mulig å forutse når et produkt blir en ekte klassiker, men man kan ha en magefølelse. Et godt bud på en ny dansk klassiker er den imponerende Clam Pendel fra Fritz Hansen. Lampen er kjent fra det danske TV-programmet; Danmarks Næste Klassiker, hvor Isabel Ahm for første gang presenterer den vakre pendelen. ”Jeg håper at det er tydelig for dommerne at lampen er tegnet ut fra lyset, snarere enn ut fra det å være et objekt”

Vakker, forenklet og med et historisk forankret formspråk. ”Det er som om at man har sett den før, men det har man jo ikke” - er blant annet ordene fra programmets tydelig entusiastiske dommere. Lampen vinner innen kategorien; Lampen, der oppgaven lød; å skape en pendel som skulle passe over et spisebord.

I tillegg til å være vakker, er lampen også funksjonell. Den nederste delen av de to skjellene i opalglass, kan justeres i høyden for å skape et mellomrom mellom de to skjellene. Herved tillater man en kjegle av lys å skinne over spisebordet, men naturligvis uten at man blir blendet.  

Se Clam Pendelen fra Fritz Hansen her