HURRA - Poul Henningsens fødselsdag!

26. september 2019
HURRA - Poul Henningsens fødselsdag!
Den 9. september 1894 ble den ikoniske Poul Henningsen født - sønn av Agnes Henningsen og Carl Ewald. Han er i dag best kjent for hans klassiske design og spesielt PH-lampen.

Nysgjerrighet og lyst til livet hører til verdiene som Poul Henningsen fikk fra oppveksten. Han var tidlig begavet med håndverk og oppfinnsomhet som fikk innflytelse på designene hans. Som 16-årig oppfant han den selvpumpende sykkelen som ble belønnet med "Det Hielmstierne-Rosencroneske legatet for oppfinnere", og han hadde dermed fått vekket lysten til å løse praktiske problemer på en visjonær måte.

Hans klassiske PH-lampe er resultatet av arbeidet hans med forholdet mellom lysstrukturer, skygger, blending og fargegjengivelse, samt fascinasjonen hans av menneskets behov for både lys og mørke. Det startet som en irritasjon over lyset fra den elektriske pæren – et lys som ikke hadde det varme skjæret som man kjente fra petroleumslampen og som hadde en tendens til å blende.

Siden Poul Henningsen var litt av en rebell som heller ville bryte opp med tradisjonen enn å akseptere status quo, opprettet han en tegnestue hjemme. Her gikk han i gang med å konstruere en lampe som reduserte den ubehagelige blendingen og forbedret det elektriske lyset i forhold til menneskets behov. Dermed fant han opp ikke bare en ny lampe, men et nytt system som endret lampens historie. Det er i dag kjent som ”treskjermssystemet” og er hele ideen bak PH Lampen.

Poul Henningsen var og er fortsatt den mest betydningsfulle designeren for Louis Poulsen. Ideene bak hans ikoniske design ligger i bred grad til grunn for selskapets belysningsprofil.

Spesialutgaver – kun i 2019!


I anledningen av Poul Henningsens 125-års-fødselsdag hyller Louis Poulsen den ikoniske designeren. Ikke kun for de ikoniske lampene hans, men også for hans store innflytelse på hvordan mennesker er i fokus når det designes lys. De har derfor valgt å lansere flere av klassikerne hans i nye utgaver i forbindelse med 125-års-fødselsdagen.  

Den ikoniske PH Artichoke (Konglen) Kobber Rosa ble opprinnelig designet til Langelinie Pavillonen i København på bestilling fra eierne av restauranten i 1958. Poul Henningsen skapte den gangen lampen i massiv messing med en rosa-finish på innsiden. Kombinasjonen av farger og materiell ga den skulpturelle formen et varmt og reflekterende lys. Louis Poulsen har valgt å lansere PH Artichoke i de originale materialene og finishen i en fødselsdagsversjon som kun kan kjøpes i 2019. Som en markering av fødselsdagen leveres spesialutgaven med PHs signatur inngravert.

Selv om det er 60 år siden PH 5 Pendelen ble lansert er det fortsatt en av de mest populære lampene verden over. Den opprinnelige versjonen måler 50 cm. i diameter, men på grunn av den store populariteten, valgte man i 2017 å lansere PH 5 Mini, med en diameter på 30 cm.
I forbindelse med 125-års-fødselsdagen har Louis Poulsen lansert utgavene PH 5 Brass og PH 5 Mini Brass, som er de to populære lampene i versjoner med det vakre materialet, messing.

Se alle de flotte lampene fra Poul Henningsen her, hvor du også finner PH 3/2 Ravfarget glass Gulvlampe – Limited Edition 2019 – en spesialutgave som likt som de overstående kun er tilgjengelig i 2019.