Legendarisk dansk 7-tallsdesign gjenutgitt: se GUBIs Timberline her

26. september 2022
Legendarisk dansk 7-tallsdesign gjenutgitt: se GUBIs Timberline her

Timberline var et flaggskip på 1970-tallet for både designeren bak, Mads Caprini, men også for dansk designspråk. Lampen er paradoksalt både tidløs og et ikon for sin tidsperiode. En modell av Mid Century Modern-bølgen som kan bo side om side med det ultramoderne, så vel som gnikke skuldre med klassikerne. En ettertraktet sjeldenhet hos auksjonshusene som vet å kunne drive hammerslagene høye – til nå.  

”Et ikon kommer tilbake,” står det hvis du besøker GUBIs nettside akkurat nå, understøttet av et bilde av den ikoniske modellen. ”Finurlig og elegant.” Det danske designselskapet har i samarbeid med Mads Caprinis sønn Mikkel Caprini gjenutgitt Timberline.

GUBI, som er kjent for sin evne til å bringe klassiske elementer frem i forkant av moderne innredning, nøyaktig som de nylig gjorde med Gabriella Crespis Bohemian fra 1972 og Bill Currys Obello fra 1970, var det opplagte valget for gjenutgivelsen – og versjonen du kan kjøpe i dag er nøyaktig lik den du kunne kjøpe på 1970-tallet.  

Lampen består av tre elementer i forskjellige materialer: en fot av kraftig støpejern; en skjerm i lerret som er vakkert foldet, og som bløtgjør lampens lys; og den ikoniske baksiden av eik- og bjørkefinér som levende snurrer seg opp og griper lampeskjermen.  

Navnet Timberline refererer til  Mads Caprinis fascinasjon for tregrensen, som er høyden der trær ikke lenger kan gro. Står man ved foten av et fjell, vil man helt sikkert oppdage at fargene på fjellet endrer seg når man nærmer seg toppen. Fra bartrær, til halvdøde, vinnblåste trær, til gress, til snø og til bar topp.  

Tregrensen oppstår fordi trær krever minst én måned med gjennomsnittstemperatur på over 10 grader celsius, og etter hvert som du kommer høyere endres klimasonen fra boareal til arktisk/alpint på grunn av kulde og snø.

På et tidspunkt i den overgangen finnes trær som er vindblåst, deformerte, skjeve og bare på grunn av harde, kalde vinder. Fenomenet kalles Krummholz, det vil si skjeve eller bøyde trær – og kanskje var det nettopp de vridde og unike trærne som inspirerte Camprini til å skape lampens ikoniske rygg.

Uansett er det nå mulig å kjøpe vakre Timberline igjen. Det luftige og levende uttrykket til lampen vil garantert dekorere både stue, soverom og kontoret. Bruk den i et hjørne, der dens ikoniske kropp får stjele oppmerksomheten – eller bruk den bak sofaen, hvor Timberlines skjerm kan se ut over sofaryggen og gi lys til en god bok.    

Se GUBIs gjenutgivelse av Timberline her!