Glemt design er gjenfødt av GUBI - Les om Bill Currys Obello her

10. mars 2022
Glemt design er gjenfødt av GUBI - Les om Bill Currys Obello her
Obello er navnet på lampen, og den er laget av et enkelt stykke glass. Glasset er munnblåst, og du kan tydelig kjenne den høye graden av kvalitet og detaljbevissthet når du ser på lampen. Samtidig betyr konstruksjonen i et enkelt stykke glass at lampens lunefulle glød og lys vandrer fra skjermen og ned langs foten, noe som skaper et sammenhengende og uforstyrret uttrykk. Inspirasjonen til lampens form kommer fra en sopp, og det naturlige blir et hovedtannhjul i lampens futuristiske utseende.

Når en lampe ikke følger det tradisjonelle base-pluss-skjerm-formatet, kalles det en total-look-lampe. Da lampen ble designet i 1970 var denne fortsatt ny og revolusjonerende, men selv i 2022 virker formen som noe du kan snuble over om bord i et romskip. Imidlertid er det futuristiske designet og total-look-formatet ingen overraskelse når du får vite hvem som har designet lampen.

Fra en av grunnleggerne av LA Space-Poppens til GUBI i Danmark

1960-tallet var en fantastisk tid for Nord-Amerika. Med raske skritt tar USA store teknologiske fremskritt, og etterkrigstiden bringer med seg en hær av innovative og på den tiden utenkelige oppfinnelser og bedrifter. Det amerikanske forsvaret tar det første spadestikket til Internettet, den første værsatellitten gjør en bane rundt jorden, og Aldrin, Collins og Armstrong vender helskinnet hjem 24. juli 1969 fra NASAs vellykkede månelanding.

Kjernefamiliene flytter ut langs de brede forstadsboulevardene til hus med vannede plener og hvitt stakittgjerde, og den amerikanske kulturen sprer seg over hav, hvor resten av verden inspirert følger med i Yankee-livet med teknologi, kultur og musen med de hvite hanskene. Alt virker mulig i 1960-tallets Amerika i en tid med både Luther King Jr., Bob Dylan og Muhammad Ali.  

I en bungalow i nærheten av LAX sitter Bill Curry og ser på jetfly. Den legendariske designeren, som har en fortid hos den amerikanske flåten og Art Center College of Design, og designerfaring fra reklamebransjen og luftfartsindustrien, designer lamper - og i en tid med kollektive sommerfugler i magen og alt fokus rettet mot fremtiden, setter han pennen på papir, og fanger perfekt tidens tidsånd med sitt mest ikoniske design; Stemlite - som for øvrig også er relansert av GUBI.

Med en enkelt lampe klarer Bill Curry å oppsummere og innkapsle hele Amerikas ånd på den tiden. Stemlite, verdens første virkelige total-look-lampe, tar verden med storm – og den unike formen, som mest av alt ligner noe fra kommandobroen til et romskip, brukes i kulissene på noen av tidens mest fantastiske science-fiction-eventyr, blant annet Star Trek.

Nye former og typer blir kontinuerlig lagt til Stemlite-kolleksjonen av lamper inntil Bill Curry i den unge alder av 43 dør i 1971. Curry ble beskrevet som en av Californias ledende designere, og designene hans ble brukt som selve symbolet på amerikansk kvalitet på utstillinger i Sovjetunionen, Jugoslavia og i Irak.

Et forglemt design, fornyet og forfinet

I samarbeid med Currys familie har danske GUBI, som også stod bak relanseringen av den legendariske Stemlite, fått tilgang til noen få aldri-sett-tidligere-tegninger fra Bill Curry selv. Lampen som han hadde designet, var en ekstremt tidlig prototype – så tidlig at den ikke engang hadde fått navn ennå.

GUBI jobber med overgangsrommet som har oppstått som et biprodukt av koronakrisen med hjemmekontordager og arbeidsplassfrihet. Overgangen mellom ute og inne, og overgangen mellom hjemme, borte og på jobb. Selskapet ble forelsket i den lille formen som Bill Curry tegnet for et halvt århundre siden, som eksisterer som en profetisk fremtidsdrøm fra en fjern fortid. En drøm, som når man ser en science fiction-film på 1960-tallet, men som foregår i det fjerne året 2022, vitner både om tiden da ideen ble unnfanget, og om hvor utrolig mye og ufattelig lite vi har fått til.

Fortidens fremtidsdrøm er blitt brakt inn i nåtiden ved hjelp av oppladbare batterier som gjør lampen bærbar. Ta den med deg ut i sommernatten, og skru sakte opp den justerbare LED-lyskilden, mens sollyset går ned og mørket faller på. Den vakre soppformen beskytter det innebygde batteriet og lyskilden mot sol, sand og vann – og Obello kan enkelt tas med ut i hagen og overleve et regnskyll.

Se Obello fra GUBI her!