Patera Oval – Moderne Lysekrone fra Øivind Slaatto og Louis Poulsen

7. september 2021
Patera Oval – Moderne Lysekrone fra Øivind Slaatto og Louis Poulsen
I 2015 lanserte Louis Poulsen i samarbeid med Øivind Slaatto den lekre moderne lysekronen Patera, som kombinerer delikat skandinavisk belysning med en spennende moderne kuleform dannet av håndvevde diamantceller. Denne tidløse blandingen av nytt og gammelt har nå fått en spennende oppdatering med det nye ovale designet, som gjør lampen mer fleksibel og egnet for rom med lav takhøyde. Den nye modellen utgjør dermed ikke lenger en perfekt sfære, men en mer organisk oval som, i likhet med mange av Slaattos design, er inspirert av naturens biologiske formasjon.

Den funksjonelle kjernen i designet er bevart med de samme fengslende diamantformede cellene, som lyset glir gjennom i milde og behagelige stråler som på grunn av det smarte designet aldri blender eller skjærer i øynene. Lampen er åpen i bunnen, slik at en tydelig kile av lys strømmer nedover mot bordplaten eller gulvet, noe som sikrer en god grunnbelysning til spisebordet eller sofalandskapet, som sakte glir over i det mer milde indirekte lyset. Selv uten lys fenger det geniale mønsteret øyet og gir hjemmet et grasiøst preg av nordisk stil.  

Den vakre lampen er designet av danske Øivind Slaatto, som har vunnet flere priser fra samarbeidet med Bang & Olufsen, LE KLINT og selvfølgelig for Patera-lampen i samarbeid med Louis Poulsen. Spesielt naturen er fremtredende i designene hans, der enkle biologiske former skaper grunnlag for den harmoniske utstrålingen han streber etter i innendørsbelysningen. I Patera er for eksempel den matematiske strukturen til den såkalte Fibonacci-spiralen et fremtredende element, da denne også danner grunnlaget for et mylder av naturlige former fra solsikker til grankongler og sneglehus.  

Se den vakre Patea Oval her