Compasso d'Oro - verdens eldste designpris

COMPASSO D'ORO

Verdens eldste designpris

Fiat 500, Vespa-scooteren, Olivetti-skrivemaskinen, den originale Sacco-seteposestolen og mange flere. Det kan virke som en helt tilfeldig liste over ikoniske produkter - men det de alle har til felles, er at de har vunnet Europas eldste designpris: den italienske Compasso d'Oro. I mer enn 60 år har Det gylne kompass og Associazione per il Disegno Industriale anerkjent fremragende innovasjon, kvalitet, bærekraft og estetikk innen design, og i dag er Compasso d'Oro en av de mest prestisjefylte utmerkelsene en designer kan motta.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Hva er Compasso d'Oro / Det gylne kompasset?</span>

Hva er Compasso d'Oro / Det gylne kompasset?

Compasso d'Oro kan direkte oversettes til "Det gylne kompasset", og Compasso d'Oro er en av verdens mest prestisjefylte designpriser. Prisen ble etablert i 1954 av den italienske foreningen for industridesign (ADI) for å fremme den beste italienske industridesignen og anerkjenne fremragende design på området. Siden opprettelsen har Compasso d'Oro blitt en målestokk for designere og produsenter over hele verden.
 
Compasso d'Oro-prisen deles ut til produkter, prosjekter og designkonsepter som viser eksepsjonell kvalitet, innovasjon og bærekraft. En ekspertjury vurderer hvert enkelt bidrag ut fra en rekke kriterier, blant annet originalitet, funksjonalitet og estetisk verdi. I årenes løp har prisen blitt utvidet til å omfatte nye kategorier som kommunikasjonsdesign, tjenestedesign og sosial design.
 
Et av de karakteristiske trekkene ved Compasso d'Oro-prisen er den strenge utvelgelsesprosessen. Juryen, som består av designere, arkitekter og andre eksperter på sine respektive felt, evaluerer hvert enkelt bidrag basert på en rekke kriterier, blant annet teknisk innovasjon, miljøpåvirkning og sosialt ansvar. Evalueringen er grundig og upartisk, og sikrer at bare de beste designene blir anerkjent. Bilde: En original Fiat 500 i Romas gater. Bilde av Jean-Pol Grandmont. Lisens: Creative Commons 3.0
Å vinne Compasso d'Oro-prisen er en betydelig prestasjon for designere og produsenter. Gullkompasset er et bevis på designerens gode arbeid, kreativitet og kvalitetsbevissthet - og det å vinne den ettertraktede prisen feires ikke bare i Italia, men også over hele verden, ettersom designen din blir et symbol på fremragende design. Noen av de mest berømte Compasso d'Oro-vinnerne er Alfa Romeo Brera og Giulia, Vespa-scooteren, Olivetti-skrivemaskinen og Alessi-kaffemaskinen.
 
Compasso d'Oro-prisen fungerer også som en plattform for å fremme verdien av design og dens rolle i å forbedre menneskers liv. Prisutdelingen overværes av prominente personer i designverdenen, og vinnerdesignene blir omtalt i utstillinger og publikasjoner. Denne eksponeringen bidrar til å øke bevisstheten om viktigheten av design og dens potensial for å takle sosiale og miljømessige utfordringer.

Bilde: En Olivetti-skrivemaskin designet av Nizzoli Marcello. Bilde av Museoscienza.org. Lisens: Creative Commons 4.0
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Historien bag Compasso d'Oro</span>

Historien bag Compasso d'Oro

Compasso d'Oro ble grunnlagt som en pris i 1954 og hadde samme formål som den tyske iF Design Award; å fremme og foredle designteknikker og nivået på italiensk design - men også å øke bevisstheten om alt det som Italia designet etter krigen.

Det er ingen hemmelighet at Italia er et designland. Italiensk design har blitt hyllet i århundrer, og landet er ansvarlig for noen av de mest innovative og fantasifulle designene når det gjelder mote, interiør og arkitektur. Enten du tenker på klær, biler, lamper eller klokker, er det garantert en italiener som står bak noen av de mest ikoniske designene - tenk Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil - og det er grunnen til at La Rinascente, en sammenslutning av eksklusive butikker i Italia, designeren Alberto Rosselli og arkitekten Gio Ponti allerede i 1954 fokuserte på å spre den italienske designbevegelsen da de fant opp det gylne kompasset.

Bilde: Arkitekt Gio Ponti på 1950-tallet med et design under armen. Lisens: Copyright utdatert.
Det gylne kompass ble valgt fordi det representerer naturens naturlige perfeksjon. Selve prisen og prislogoen er basert på et kompass designet av Adalbert Groeninger i 1893 for å finne det gylne snitt i naturen - der det minste stykket på en linje står i forhold til det største stykket, slik det største stykket står i forhold til hele linjen, slik man husker det fra geometriundervisningen. Siden tidenes morgen har italienerne designet silhuetter som har imponert og sjokkert resten av verden - fra Pantheon i romertiden til de store renessansemalerne, og fra de venetianske glassblåserne til Bruno Sacco, som forandret bilindustrien da han satt ved enden av det høye bordet i Mercedes' designavdeling i 1974. Så det var en selvfølge for La Rinascente-foreningen og arkitektene at den italienske designstilen skulle holde skruen i vannet - og at den italienske designstilen skulle fortsette å inspirere seg selv med sin fantasifulle tilnærming. La Rinascente arrangerte prisutdelingen i ti år frem til 1964, da Associazione per il Disegno Industriale (ADI), en sammenslutning av industridesignere, overtok utstillingen. Bak ADI sto blant annet brødrene Castiglioni, som vi på Lampmasteren kjenner spesielt fra Achille Castiglionis store samarbeid med Flos. Siden starten har Compasso d'Oro blitt tildelt rundt 300 design - og det er derfor det ikke er en pris som henger på trær.

Bilde: ADI Design Museum i Milano med det gylne kompasset i vinduet til høyre. Bilde av Delo 99, Creative Commons 4.0. Lisens

Lamper som har vunnet Compasso d'Oro

Det er som nevnt ingen enkel oppgave å vinne Det gylne kompass - og derfor er listen over lampevinnere relativt kort. I løpet av de siste ti årene er det bare seks lamper fra vårt sortiment som har vunnet - men dette er også lamper som virkelig definerer seg selv i et ellers ekstremt konkurransepreget felt. Nedenfor vil vi trekke frem de få lampene som har vunnet en Compasso d'Oro-pris til sin designer og produsent:
2022 – Belt fra Flos af Ronan & Erwan Bouroullec

2022 – Belt fra Flos af Ronan & Erwan Bouroullec

Er det noe som virkelig kjennetegner italiensk design, så er det lekenhet og fantasi - og selv om designerne bak denne lampen er franske, klarer de å løfte denne lampen fra Flos opp til noe som overskrider landegrenser og det typiske.

Brødrene Ronan og Erwan Bouroullec har tidligere arbeidet med blant annet Vitra, men det er deres samarbeid med den ikoniske italienske designerlampeprodusenten Flos som har gitt dem Compasso d'Oro-prisen.

De vant prisen for Belt-lampen, en lampe som er inspirert av moteindustrien og ligner et belte. Den lange pendelen henger ned fra taket i store spenner, og man kan lett se for seg modellen i eksklusive motebutikker og designstudioer. Lampen kommer i flere nyanser, og investerer du i Belt fra Flos, har du et stykke design som innbyr til beundring.

Se Belt her!
2020 - Arrangementer fra Flos av Michael Anastassiades

2020 - Arrangementer fra Flos av Michael Anastassiades

"Make your arrangements", står det på Flos' nettside når du klikker deg forbi lampeserien som har gitt det italienske designermerket et nytt gullkompass i 2020.

Når du går inn på siden, blir du spurt om hvor høyt det er under taket i hjemmet ditt, om du vil at lampen skal henge fritt eller over et bord, og om du vil ha en utenpåliggende baldakin eller en som monteres i taket. Når du har valgt, blir du introdusert for de mange formene du kan sette sammen. Mulighetene er mange, og kombinasjonene virker uendelige.

Det er vanskelig å forklare nøyaktig hva Arrangement Lamp er - kort sagt er det en lampe som du selv skaper ved å sette sammen ulike geometriske former - men det er best å oppleve modellen selv.

Besøk Flos' nettside her, og kjøp lampene på Lampemesterens side her!
2016 - OK fra Flos av Konstantin Grcic

2016 - OK fra Flos av Konstantin Grcic

Hvis du kjenner til italiensk lampedesign, kjenner du sannsynligvis også Achille Castiglioni - og hvis du kjenner Achille Castiglioni, kjenner du sannsynligvis også Parentesi. Noen sier at man ikke kan røre klassikere, men det er folk som aldri har sett OK-lampen.

Med lyskilden i midten som henger i en wire, ser man tydelig at OK er i slekt med Parentesi. Designer Konstantin Grcic har oppdatert den klassiske Castiglioni-modellen med en rund, opalisert lyskilde som, i likhet med originalen, kan bevege seg opp og ned i ledningen og rotere. OK er tilgjengelig i tre vakre nyanser.

Se OK fra Flos her!
2016 - Oppstigning fra Luceplan av Daniel Rybakken

2016 - Oppstigning fra Luceplan av Daniel Rybakken

Luceplan ble grunnlagt i 1978 av Riccardo Sarfatti, Paolo Rizzatto og Sandra Severi, og er kjent for en lang og imponerende portefølje av lamper som oser av personlighet, inspirasjon og fantasi. Den innovative energien flyter fritt, og selskapet som blant annet står bak lampeseriene Costanza, Mesh og Illan, er i dag et av de mest kjente italienske designmerkene.

Når en italiensk gigant møter en kreativ norsk sjel som Daniel Rybakken, oppstår magi. Ascent er ingen vanlig bordlampe. Her er ingenting opplagt, og designeren har klart å skape noe unikt som står på egne ben. En nyfortolkning av den klassiske bordlampen.

Ascent kan sees her!
2014 - Counterbalance fra Luceplan av Daniel Rybakken

2014 - Counterbalance fra Luceplan av Daniel Rybakken

Stemningen ved Luceplan og Daniel Rybakkens bord under prisutdelingen Compasso d'Oro i 2014 var i hvert fall god, da den norske designeren og det italienske designmerket mottok et gullkompass for den fantastiske Counterbalance.

Counterbalance er en lampeserie som, som navnet så vakkert antyder, bruker motvekt for å balansere lampehodet fra veggen der lampen er installert. Lampeserien har et stort fokus på de små detaljene, og man merker tydelig at det er tenkt på hver minste detalj når man ser på den vakre silhuetten. I tillegg til tre vegglamper i ulike nyanser er lampen også tilgjengelig som gulvlampe.

Se hele serien her
2011 - Hope fra Luceplan av Francisco Comez Paz og Paolo Rizzatto

2011 - Hope fra Luceplan av Francisco Comez Paz og Paolo Rizzatto

Bland Luceplan, Paz og Rizzatto, og du får en eksplosiv kombinasjon. Det beviste de to designerne og det italienske merket Luceplan i 2011 da de samarbeidet om å skape Hope: en fest som henger fra taket og inviterer til samtale og diskusjon om design og dens betydning. En lampe i Compasso d'Oros ånd.

Lampen bruker rustfritt stål, polykarbonat og Fresnel-linser for å skape sitt unike uttrykk, og det finnes ingen annen lampe som er helt lik de som finnes i Hope-serien. Lampen har et fantastisk lys, og den visuelle lettheten gjør at det overdådige uttrykket ikke tar overhånd i rommet. Hope finnes både i en liten versjon som måler 61 centimeter i diameter og en stor versjon som måler 200 centimeter i diameter.

Se Hope fra Luceplan her!