Kartell Lamper - fra funksjonelt til luksuriøst design

Giulio Castelli åpnet i 1949 et selskap som produserte plastartikler til bilindustrien. Senere fortsatte den italienske kjemiingeniøren med å produsere laboratorieutstyr og ikke minst husholdningsprodukter. Han var derved med på å introdusere plastikk i hjemmet, og det skulle vise seg å være fremtiden for selskapet til Kartell. I dag er Kartell et designmerke med et bredt utvalg designklassikere innen møbler og belysning.  

Plastikk er en stor del av Kartells DNA. Selv om det er de færreste som forbinder plastikk med noe luksuriøst, opptrer det klare polykarbonatet i store deler av deres sortiment – spesielt innenfor belysning. Kartell har i løpet av de siste 70 årene klart å endre tankegangen om plastikk som noe funksjonelt til noe luksuriøst. Takket være deres arbeid med plast – i forhold til overflater, tekstur, farger og gjennomsiktighet, har de utviklet et nobelt og lekkert materiale.

Siden starten, har Kartell hatt fokus på både teknologi og design. Begge deler er viktig for selskapet som bruker den nyeste teknologien i forhold til fremstillingen av plast til deres moderne design. Et eksempel på dette er deres arbeid med klar plast. Det er mange timers jobb i å finne frem til den helt rette klarheten og teksturen som mest minner om krystall.

Les mer om Kartell her
Bordlamper i Krystall

Bordlamper i Krystall

En av de mest populære Kartell-lampene er den vakre Bourgie Bordlampe. Det klassiske designet med inspirasjon fra barokken har spesielt inntatt de skandinaviske hjem. Designet av Ferruccio Laviani, som bare er én av de mange dyktige designerne som har laget unike lamper til Kartells sortiment. Lampen er laget av klart polykarbonat og er et fantastisk eksempel på Kartells evne til å skape eksklusivt design i et plastmateriale.
Enda en suksessfull lampe fra Ferruccio Laviani, er Kabuki Serie, som består av pendelen, gulvlampen og bordlampen, samt en Mini Kabuki Bordlampe. Enda en tolkning av det klassiske lampedesignet, men med en karakteristisk vevd struktur. Takket være den utradisjonelle overflaten, får lampen et elegant og helt unikt utseende som leder tankene mot krystaller. Ved hjelp av innovativ sprøyteteknikk har Kartell klart å skape en serie lamper som virkelig skiller seg ut fra mengden.
Et av tidens helt store tendenser er trådløse produkter i hjemmet - også innen belysning. Med en trådløs lampe har du muligheten til å ta lampen din med rundt i hele hjemmet, uten å ta hensyn til avstanden til nærmeste stikkontakt. Den klassiske lille bordlampen Battery, er en liten bordlampe med skjerm i klar plast med flotte fasetter som gir lampen et karakteristisk og krystall-lignende utseende.
I samarbeid med Fabio Novembre har Kartell laget en ny tolkning av den klassiske lykten. Utført i klar formstøpt termoplast får Lantern-bordlampen et eventyrlig spill mellom lys og skygge når lampen er tent. Lampen kan på samme måte som Battery-lampen lades via USB, og er deretter klar til å bli tatt med på eventyr - både innenfor og utenfor.
Hvis du er mer interessert i det futuristiske designet, har Kartell også en lampe som passer for deg; Space-bordlampe, er inspirert av ‘The Seattle Space Needle’ som har skapt mye av uttrykket i Seattles Skyline. Med utgangspunkt i bygningsdesignets karakteristiske former, har Adam Tihany skapt en hyllest til den iøynefallende konstruksjonen med den moderne lampen som passer perfekt i Kartells design-DNA.
I samarbeid med det italienske motehuset Moschino, har Kartell laget den dekorative bordlampen til alle motefans; Toy-bordlampen. Den sittende ‘Teddy’ har på seg en hvit t-skjorte med teksten ‘This is not a Moschino Toy’ og representerer den lekne, respektløse og fargerike stilen som de to merkene har til felles. Bamsen er Moschinos største kjennemerke, som tidligere har vært sett på print, men nå også som lampe.
Plastikk og bærekraftighet

Plastikk og bærekraftighet

De færreste forbinder plastikk med et bærekraftig materiale. Mange forbinder det med forurensing, men slik er det ikke nødvendigvis – det kommer blant annet an på hvilken type plastikk man bruker. Hos Kartell jobber man ofte med plastmaterialet; Polykarbonat. Polykarbonat er 95% resirkulerbart, skaper ikke avfall og slipper ikke ut røyk som forurenser luften.  

Alle produktene deres – innenfor både møbler og belysning, er produsert med stor respekt for miljø og bærekraftighet. Produktene deres er fullstendig resirkulerbare takket være prosessen med materialbehandlingen, likt som dere produktemballasje som er laget av resirkulerbart materiale. Alt i lys av 70 år med teknologisk forskning, kreative løsninger og nye materialer.

Selv om Kartell tidligere har beveget seg utenfor komfortsonen og eksperimentert med andre materialer, vil plastikk alltid ha en plass i Kartells hjerte. Det var her det hele startet for mer enn 70 år siden, og det vil derfor alltid ha en fremtredende plass i deres portefølje.

Se hele utvalget vårt av Kartell-lamper her, hvor du i tillegg til lamper i krystallklar plast, også finner variasjoner i andre vakre farger.