Den evig blomstrende Flowerpot

De ikoniske Flowerpot-lampene ble designet i 1969 av den sprudlende danske designeren, Verner Panton. Panton var kjent som en pioner innen boliginnredningen, der hans fargerike og inspirerende personlighet avspeiler seg i designet hans. Bruken hans av farge, form og lys skapte nye teorier om belysningens funksjon og hvordan belysningen kunne ha innflytelse på omgivelsene.

Den fornøyelige Flowerpot-pendelen var opprinnelig designet til å henge i restauranter, men fant sammen med Flowerpot-bordlampen, raskt veien til de private hjem. I 2003 gjenopptok det danske firmaet &tradition produksjonen av Flowerpot-lampen, der den for alvor gjorde comeback og er i dag populær, som aldri før.

Spektakulær presentasjon av Ikonisk lampe


Tilbake på 60-tallet og 70-tallet leide det tyske firmaet ”Bayer” en yacht hvert år, i forbindelse med møbelmesser, og forvandlet den til et midlertidig showroom av velkjente moderne designere. Formålet var å reklamere for forskjellige produkter som hadde forbindelse til boliginnredningen.

Verner Panton fikk to ganger i oppgave å designe utstillingen med navnene "Visiona" og "Visiona 2". Den siste utstillingen i 1970 viste et "Fantasy Landscape", som var rominstallasjoner av livlige, fargerike og organiske former.
På tross av en forberedelsestid på bare et par måneder, klarte Verner Panton å skape en spektakulær utstilling med sterkt varierende innstillinger. Hvert rom omfavnet et bredt utvalg av både møbler, belysning, tekstiler og bekledning av vegger. Alle elementene var spesielt utviklet til leiligheten, og installasjonen hans anses fortsatt som en av de største presentasjonene i designhistorien.  

Besøkende på utstillingen kunne vandre gjennom de lavt hengende iscenesatte rommene og oppleve at sansene ble bombardert gjennom farger, merkbare overflater, lyder og lukter. I et rom kunne man eksempelvis kaste seg i polstrede gummiballer, mens et annet rom tilbød perforerte skulpturer av hardt skum, utstyrt med myke puter i mange forskjellige farger. Overalt på båten hang klaser av Flowerpot-lampen i forskjellige farger. Det var første gang man ble kjent med Flowerpot-pendelen som Verner Panton brukte den spektakulære utstillingen til å presentere. Han hadde gitt lampen navn etter det den liknet; En blomst som ga lys.

En lysende suksess

Etter utstillingen fikk Verner Panton og Louis Poulsen (som i utgangspunktet stod for produksjonen av Flowerpot), så mange henvendelser om lampen at de knapt kunne følge med. På bakgrunn av den store suksessen, designet Verner Panton Flowerpot-bordlampen, samt Flowerpot-hagelampen. Han fortsatte også med å designe flere lamper basert på samme enkle prinsipp som Flowerpot-lampen, der lyskilden er skjult for å unngå blending og i stedet reflektere lyset i lampens buede former.

Dette resulterte blant annet i den flotte Wire bord- og gulvlampen og ikke minst i den populære VP Globe som i dag produseres av Verpan.
Folkevogn innen belysning

Folkevogn innen belysning

Den humoristiske eller positive lampen er tydelig inspirert av Flowerpower-bevegelsen som dukket opp på midten av 1960-tallet. Bevegelsen handlet om ”peace, love and harmony” og ble drevet av en generasjon som stilte spørsmålstegn ved de formelle verdiene, på bekostning av personlig frihet. De såkalte blomsterbarna gjorde opprør mot forrige generasjons normer, materialisme og familieidealer. Hele bevegelsen ble symbolisert ved blomsten, og Verner Panton klarte å fange sjelen av denne perioden i Flowerpot-lampen sin, som en hyllest til hele Flowerpower-bevegelsen.  

Utvalg av farger ga en stor suksess, og lampen ble raskt populær. Når man ser på hvor mange Flowerpot-lamper som fortsatt brukes i innredningen hos både virksomheter og private, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor den fikk navnet "Belysningens folkevogn".

Flowerpot møter tidens fargetrend

Den vidunderlige lampen er tilgjengelig i mange flotte farger, men hos Lampemesteren vil vi gjerne ha vår egen Flowerpot i vår egen farge. Vi har derfor i samarbeid med &tradition, fått vår egen utgave av Flowerpot VP3 Bordlampen og Flowerpot VP1 Pendel i en moderne støvete grønn.

Seneste skudd på stammen er den bærbare versjonen; Flowerpot VP9 Portable-bordlampe, som også er tilgjengelig i Soft Green. Det ikoniske designet er her kombinert med den moderne teknologien, hvorfor lampen har innebygd LED og et batteri som enkelt lades opp via USB. Lampen har også en tetthetsgrad på IP¤¤, noe som gir deg muligheten for å ta det bærbare lyset med ut på terrassen.

Det er aldri en enkel oppgave å velge en farge, men etter mange overveielser og grundig research i de kommende boligtrendene, er valget falt på den lett gul-baserte grønnfargen, som ser ut til å være tatt direkte ut fra den bølgende engen. Den stammer fra jordens grønne og passer inn i samfunnets voksende interesse for selvpleie, velvære og gjenforening med naturen – ønsket om å få naturen inn i hjemmet der vi trekker oss tilbake og lader opp.

Den nye lampen skaper personlighet i innredningen, samtidig som den gir et behagelig blendfritt lys, uansett og man velger å plassere den i det private hjemmet eller i virksomheten. Den nøytrale og sofistikerte fargen gir følelsen av stillhet og ro, og er lett å integrere i den skandinaviske stilen.

Hos Lampemesteren er vi ikke i tvil om at den rolige fargen, kombinert med Verner Pantons praktfulle Flowerpot-design, vil bli en kjempehit.  

Se den flotte Flowerpot lampe i Soft Green her.