Bill Curry – Designeren bak Stemlite og Obello

Bill Curry – Designeren bak Stemlite og Obello
<font size="+3">1960-tallets amerikanske Zeitgeist</font>

1960-tallets amerikanske Zeitgeist

I avisene kan man lese hvordan Kennedy lover bemannede månelandinger og etappeseire i romkappløpet, over flyplassene kan man høre skrik av de første Boeing 707 innenlandsflyene som reiser ut og gjør avstandene i det store landet små, verdens første satellitt-TV sendes over Atlanterhavet, og Cadillac skrotet de store runde kurvene til fordel for strømlinjeformede, romskip-inspirerte, forkrommede linjer.  

USA var hjemsted for en helt unik tidsånd i årene fra 1945 til slutten av 1960-tallet, da alt så ut til å være mulig. Med to verdenskrigsseirer og en økonomisk boom bak seg, flyttet amerikanske borgere ut av storbyene og inn i store forstadsvillaer på brede bulevarder med vannede plener og flagg med stjerner og striper som flagret i flaggstengene. 76 millioner babyboomere fødtes mellom 1946 og 1964, alt mens den amerikanske musen med de store ørene og hvite hanskene inntar kloden. Glassflaskene til Coca Cola erstattes med aluminiumsboksen og blir et bilde på en lys fremtid med teknologisk fremgang, borgerrettigheter og industri, som gir den amerikanske befolkningen kollektive sommerfugler i magen. Ingen annen lampe fanger denne spesielle tidsånden så godt som den vakre og ikoniske Stemlite av Bill Curry.
Historien om Bill Curry

Historien om Bill Curry

Året er 1962 og Bill Curry befinner seg i El Segundo – en liten by i Los Angeles County. Det er et område Curry er kjent i, etter å ha jobbet som reklamemann og designer i luftfartsindustrien – en industri som El Segundo har blitt et senter for i gullstaten på Amerikas vestkyst. Bill Curry hadde gjort deg bemerket i bransjen, men ønsket å prøve noe nytt – og derfor grunnla han et designselskap kalt Design Line.  

Da den unge designeren, da 35 år gammel, satt i bungalowen i strandbyen Playa Del Rey ved Santa Monica Bay, kunne han se utover de mange flyene som landet og tok av sted fra LAX flyplass – og det er ingen tvil om at de forkrommede jetflyene kombinert med nyhetsstrømmen av romraketter og romfarter påvirket Curry da han spisset blyanten og tegnet Stemlite-lampen. En lampe som skulle vokse seg utover sin funksjon som belysningsgjenstand, og i stedet bli et globalt anerkjent symbol på amerikansk fortreffelighet.  
Stemlite-lampen

Stemlite-lampen

Stemlite-lampen fra Bill Curry ble kåret mest innflytelsesrike lampe i 1965 og brukt som et eksempel på amerikansk kvalitetsdesign i Sovjetunionen, Jugoslavia og Irak, og er et unikt design som mange vil kjenne igjen.  

Den elegante lampen bruker organiske kurver for å skape et uttrykk som ser ut til å komme fra verdensrommet. Den runde opaliserte glasskjermen blir som en sky som holdes jordforbundet gjennom den strømlinjeformede, tynne og blanke kroppen, og når lampen slås på lyser den opp rommet som en glødende UFO.  

Det ser ut som noe som lett kan være i familien Jetsons stue eller om bord på kommandobroen i et romskip – som er akkurat det den gjorde. Den gamle seeren av den originale TV-serien Star Trek vil nok synes at Stemlite ser kjent ut: den dekorerte romskipet USS Enterprise, som ble verdenskjent i 1966, da kaptein Kirk satte seg ned i sin ikoniske kapteinstol i romskipet for første gang.  

Lampen ble produsert frem til 1977, da salget stoppet – men heldigvis kan man nå kjøpe lampen igjen takket være den danske lysprodusenten GUBI, som relanserte Stemlite i nye farger og varianter et halvt århundre etter at lampen først landet i lampeforhandlernes hyller i 1962.  

Se alle Stemlite-lampene her
Obello

Obello

Obello skulle utvilsomt være etterfølgeren til den legendariske Stemlite – men den nådde aldri å komme ut.  

Bill Curry ble bare 44 år gammel, og døde brått i 1971. Designeren, som ofte ble omtalt som en spydspiss for den californiske designstilen, nådde derfor aldri å lage en oppfølger til lampen som gjorde ham berømt. Det var derfor kjempenyheter da GUBI nylig avduket et glemt design fra Currys portefølje.  


Obello er en vakker lampe med organiske former som perfekt omfavner atomalderen perfekt. Den sopplignende silhuetten, den opaliserte kroppen i rent munnblåst glass og det spesielle lyset er som noe som nettopp har landet fra verdensrommet – og lampen beviser Bill Currys evne til å være forut sin tid. GUBI hentet tegningene til lampen fra Currys prototypeportefølje og tilpasset den til dagens lysbehov ved hjelp av et oppladbart batteri.  

Se Obello her