Berømte lamper



BERØMTE LAMPER


Hos Lampemesteren har vi et vell av verdensberømte, ikoniske og klassiske design fra hele verden som har bestått tidens tann, oppnådd kultstatus og fortsatt har sin plass i alle slags hjem over hele verden - men hvordan blir de så kjente og kjære på tvers av generasjoner og landegrenser? Det er selvfølgelig ekstraordinær design, eksepsjonelt håndverk og utsøkte materialer som taler for seg selv - men i dag har vi en helt ny måte å spre budskapet om unik design på. Audiovisuelle medier har i høyeste grad satt sitt preg på det 21. århundret, og særlig underholdningsindustrien skaper mer innhold enn noen gang før, slik at vi uke etter uke får møte helt vanlige mennesker som kan synge, tegne, bake, designe møbler og mye mer. Det er her et program som 'Danmarks Neste Klassiker' fra DR1 har blitt en stor hit, og gir folk et innblikk i hvordan fem fantastiske møbeldesignere forsøker å skape en klassiker som har potensial til å bli en verdensomspennende suksess - og det er designene fra dette populære programmet du vil lære om i denne artikkelen!

MOONSETTER – ANNE BOYESEN

I tillegg til å vinne prisen 'Danmarks Neste Klassiker' i 2020, ble den skulpturelle Moonsetter-lampen tildelt Design Award for "Årets lampe" i 2021. Moonsetter er imidlertid mer enn bare en vakker gulvlampe. Den fungerer som en lysende skulptur som tar over rommet og tilfører det et stilig og elegant uttrykk. Den enkle, men eksepsjonelle lampen i forkrommet aluminium har en roterende skive som reflekterer lyset fra den innebygde LED-lyskilden. Skiven kan roteres 360° rundt sin egen akse og har to ulike overflater på sidene. Den hvite siden sender et mykt og diffust lys ut i rommet, mens den forkrommede siden reflekterer lyspanelene og gir et helt annet uttrykk.

At Moonsetter er en født klassiker, fremgår av det faktum at Louis Poulsen selv gikk med på å samarbeide med Boysen om produksjonen av denne vakre lampen. I første omgang ble 100 eksemplarer av Moonsetter lansert i danske butikker fra oktober 2021, etterfulgt av en annen begrenset serie på 100 lamper med hvert sitt serienummer. Først da ble Moonsetter satt i masseproduksjon.

Se den vakre gulvlampen Moonsetter her!

MUSLING - AHM&LUND

Den stilige Musling vant førsteplassen i kategorien "Lamper". Etter programmet har Ahm & Lund, designerne bak lampen, innledet et samarbeid med Fritz Hansen, som har valgt å sette den vakre pendelen i produksjon.

Lampen begeistret dommerne; "Det er som om man har sett den før, men ikke har det. For det første blir man slått av hvor vakkert laget den er, og så det at den kan gjøre noe - den kan justeres - man kan endre litt på lysspredningen, og det er virkelig godt tenkt." De var enige om at lampen var utrolig overbevisende; "På mange måter er det en utrolig velstøpt lampe, veldig godt gjennomført og en fantastisk idé, så vi var også veldig begeistret for den.".

Formmessig har designerne latt lyset styre utformingen av lampen. Det har resultert i spennende referanser til klassisk design, samtidig som lampen er helt sin egen. Lampens design er inspirert av skjell i naturen og skjuler en perle inni; lyset! Når skallet er lukket, gir det et generelt behagelig lys 360 grader ut i rommet. Når det åpnes litt, skaper det en lyskjegle over spisebordet uten å blende.

Se den fantastiske Musling-pendelen i to størrelser her!

CALEO - RIKKE FROST

'Danmarks Neste Klassiker' er programmet der fem talentfulle designere konkurrerer i seks ulike designkategorier. Lenestolen, sofaen og ikke minst lampen ble tolket, og det ble kåret en vinner i hver kategori. En av oppgavene var å skape en vakker lampe som kunne henge over spisebordet. Danmark har allerede verdensberømte lamper fra PH, Le Klint og Verner Panton, så det var store sko å fylle. Til tross for vanskelighetsgraden var standarden høy, og Rikke Frost fikk en flott andreplass for sin Caleo.

Lampen hennes har potensial til å bli en ekte klassiker - en nytolkning av lampeskjermen. Den har fått navnet "Caleo", som er det latinske ordet for "fremheve" og refererer til de brune markeringene som er laget for hånd, og som understreker lampens folder. Dommerne var svært begeistret for pendelen og beskrev den som "Vanvittig vakker. Veldig fint med foldene og måten du har stilt dem opp på, slik at man bedre kan fornemme hvor de brytes. Og når det lyser, kommer det virkelig til sin rett. Det er virkelig overbevisende". Til tross for den korte tiden Rikke hadde til rådighet, lyktes hun med å skape en innovativ lampe som samtidig inkorporerer Le Klints velkjente elementer.

Hun driver sitt eget firma Rikke Frost Design, der hun har samarbeidet med selskaper som Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line og nå også Le Klint. Etter programmet har Le Klint bestemt seg for å sette lampen i produksjon og legge til to mindre pendler i serien. De vakre foldene er brettet for hånd og utstråler høy kvalitet - den passer godt inn i Le Klints sortiment, som er kjent for sine plisserte skjermer og kvalitetshåndverk. Pendelen er laget med stor respekt for tradisjonell dansk design og er en svært dekorativ lampe - både når den er slått av og på. Kvalitetsuttrykket fullføres med en linledning og et bronsefarget metalloppheng. Elegant, eksklusiv, vakker og ikke minst klassisk!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

I tillegg til programmets første- og andreplass har deltakeren Kasper Thorup også hatt suksess innen belysning. Men ikke med sin klassiker fra programmet, der han også viste teft for lampedesign.

I 2017 etablerte Kasper sitt eget møbelmerke under navnet Thorup Copenhagen. Med et gjennomgående stilrent uttrykk, rå materialer og en minimalistisk tankegang skaper han møbler med et dristig perspektiv på skandinavisk design. I 2019 har han utvidet kolleksjonen med den rene og enkle Patrone. Den sylindriske pendelen har et minimalistisk uttrykk med et industrielt utseende og fokus på funksjonalitet.

Den slanke designen gjør at du kan henge pendelen i små hjørner av huset - enkeltvis eller i en klynge i ulike høyder for et vakkert estetisk uttrykk. Pendlene fås i både svart og messing, noe som passer godt inn i tidens trender.

Hva er en designklassiker?

Hva er en designklassiker?

I Danmark er vi kjent for vår designarv, som omfatter utallige klassikere. Begrepet "klassiker" brukes mye når det gjelder design, møbler og interiør, men begrepet er unikt for programmet 'Danmarks Neste Klassiker'. Ifølge Den Danske Ordbog defineres en klassiker som en "kunstnerisk eller håndverksmessig frembringelse som anses for å være av høy og varig kvalitet eller for å være en typisk representant for en bestemt sjanger eller stilart." Ingen kan vite om et møbel, en lampe osv. blir en klassiker når det designes og produseres. Men ved å bruke tidløse elementer og kombinere dem med noe moderne, kan man oppnå noe som kan bli en klassiker - bare tiden vil vise om man har gjort det riktig.

Et av de beste og mest åpenbare eksemplene på en klassiker er Poul Henningsens PH-lampe. Selv om designet er nesten 100 år gammelt, er de karakteristiske lampeskjermene i dag mer populære enn noensinne og pryder fortsatt utallige hjem verden over. Apropos belysningsklassikere er Verner Pantons Flowerpot-lampe absolutt verdt å nevne. Lampen er inspirert av flower power-revolusjonen på 60- og 70-tallet og produseres i dag av &tradition. Med sine to runde skjermer som vender mot hverandre, har Flowerpot-lampen for lengst bevist sin verdi som en klassiker som passer like godt inn i dagens moderne interiør som det fargerike og glade 60- og 70-tallet.

Vi fokuserer på kvalitet og holdbarhet på mange ulike parametere: håndverk, materialer og ikke minst design. Hvis et produkt skal bli en klassiker, må du kunne se på det i lang tid. Kvaliteten må derfor være i toppklasse hvis et produkt skal ha potensial til å bli Danmarks neste klassiker.