Arkitetklampen - Fleksibel belysning til hele hjemmetARKITEKTLAMPEN

Arkitektlampen er i dag tilgjengelig i mange forskjellige avskygninger til de private hjem og finnes fortsatt på mange kontorer og arbeidsplasser. Vi har ikke lenger samme behov for et skrivebord i hjemmet, siden de fleste ordner jobben med en bærbar datamaskin. Arkitektlampen ses allikevel fortsatt i innredningen i mange forskjellige utgaver, og har igjen fått stor oppmerksomhet på bakgrunn av det konstante fokuset på retro design. I forhold til belysningen i den skandinaviske innredningen, er det fortsatt fokus på det funksjonelle designet og samtidig stor oppmerksomhet rundt ikoniske designklassikere. Arkitektlampen lever i beste velgående, men blir i dag brukt med energibesparende LED-pærer i stedet for glødepæren. Den fortsetter å dukke opp i nye fortolkninger og vi fortsetter å bruke den i nye sammenhenger. Selv om det snart er 90 år siden arkitektlampen første gang så dagens lys, er den fortsatt mer aktuell i den moderne innredningen enn noensinne før. Uansett hvilket praktisk belysningsbehov du har, kan det imøtekommes med en arkitektlampe; gulv, tak, vegg eller bord – det finnes en modell til enhver plassering i hjemmet. Det er derfor utallige muligheter for å bruke lampen i hjemmet.

SOM SENGELAMPE
Ønsker du en fleksibel og funksjonell sengelampe med et moderne uttrykk, så er arkitektlampen helt ideell. Velg eksempelvis den populære Original 1227-vegglampen, som med en imponerende rekkevidde også lett kan brukes hvis du har en regulerbar seng. Har du behov for en sengelampe som også kan brukes som leselampe, er arkitektlampen det perfekte valget. Med det skarpe og konsentrerte lyset skal du ikke anstrenge øynene for å lese. Samtidig får du en lampe som ikke lyser opp hele rommet og det forstyrrer dermed ikke partneren som gjerne vil sove.

På kjøkkenet
Når du velger lamper til kjøkkenet ditt er det viktig at du får et godt arbeidslys over arbeidsområdet. En arkitektlampe til vegg eller tak er det opplagte valget hvis du ønsker fleksibilitet i belysningen din. Fra Lampe Gras er 302 Taklampen eller vegglampen 213 vegglampen robuste og enkle løsninger som gir et fantastisk lys når matpakkene skal smøres eller middagen skal lages.

I STUEN
I forbindelse med sofagruppen eller den fortrukne lenestolen der man ofte sitter med en god bok eller strikketøyet, er det spesielt behov for et godt lys. Med Archi fra Nordig Living får du et fantastisk og fleksibelt lys. Lampen med klemmefunksjon kan lett monteres på en hylle eller på kanten av et bord og flyttes enkelt igjen hvis det er behov for det. Den er tilgjengelig i flere forskjellige farger og passer inn i alle stilarter.

PÅ BARNEROMMET
Skrivebordet på barnerommet skal være ordentlig lyst opp når det skal bli gjort lekser, tegnet tegninger eller lages små kreative prosjekter. Type 75 Bordlampe er den klassiske arkitektlampen på fot i flere iøynefallende fargekombinasjoner. Med Type 75-bordlampen får du en dekorativ og praktisk lampe til barnerommet som både passer deg og barnet ditt. Den enestående bordlampen er tilgjengelig i to forskjellige størrelser med en maks. høyde på henholdsvis 50 centimeter og 66 centimeter. Den kan derfor også lett brukes som sengelampe på nattbordet.

TIL DEN PERSONLIGE INNREDNINGEN
I den moderne innredningen brukes arkitektlampen i mange nye sammenhenger. En av de mer iøynefallende og kreative fortolkninger er den store arkitektlampen Tolomeo Mega Gulvlampe. Artemides Tolomeo-serien har blant de mest populære arkitektlampene og har vunnet utallige priser siden den første gang ble introdusert i 1987.

Den karakteristiske gulvlampen har en høyde og en rekkevidde som tillater å plassere lampen over spisebordet eller som belysning over sofabordet. Den krever ingen montering på vegger eller tak og er derfor lett å integrere i innredningen. Som med en mindre arkitektlampe, kan lyset fra den store arkitektlampen justeres og tilpasses hvis du eksempelvis har behov for å flytte spisebordet ditt når du får gjester. Lampen skaper både frihet i innredningen, samt et personlig uttrykk som garantert gjør inntrykk.DEN REVOLUSJONERENDE BORDLAMPEN FRA 1920-TALLET
Den franske ingeniøren; Bernard Albin-Gras designet i starten av 1920-tallet den revolusjonerende skrivebordslampen med den bøyelige armen med kuleledd. Oppfinnelsen hans ble de etterfølgende årene flittig brukt på kontorer, laboratorier, systuer og andre steder hvor man hadde behov for et fleksibelt lys til arbeidet. Blant arkitekter var lampen veldig populær og ble her raskt utbredt. Lampen fikk derfor navnet; ”Arkitektlampen”. Bernard Gras solgte rettighetene til lampen sin og dermed startet produksjonen av den første Gras-lampen.

En annen ingeniør; George Carwadine skiftet i 1932 de bøyelige kuleleddene ut med fjærkonstruksjonen – bestående av fire fjær som ved lett berøring kunne flyttes og allikevel fastholde sin posisjon. Lampens skjerm fokuserte lyset rundt et arbeidsområde, mens den tunge foten skapte stabilitet i lampen – selv når lampens fulle rekkevidde ble utnyttet. Få år senere ble lampen satt i produksjon under navnet ”Anglepoise 1208” og etterfølgende kom den mer elegante utgaven ”Anglepoise 1227” som fortsatt produseres og selges i dag.

Arkitektlampen er ikke lenger den oransjefargede retro-lampen som i mange år har vært fast inventar over mange skrivebord. Blant utvalget vårt av arkitektlamper, finnes det utrolig mange fortolkninger – noen er mer tro overfor det klassiske retro-designet enn andre, mens noen har et moderne skandinavisk utseende i flere forskjellige farger. Felles for alle arkitektlampene er deres fleksible arm og det konsentrerte lyset som kan brukes i hele hjemmet.
Se utvalget på Lampemesteren.no