AJ Gulvlampen - En evig klassiker


AJ GULVLAMPEN - EN EVIG KLASSIKER
Bli med på en reise tilbake til 1960-tallet. Det var Beach Boys på grammofonen, Flower Power bevegelsen buldret derav og Martin Luther Kings berømte ord ”I have a dream” gjenlød gjennom gatene i USA. Og i vårt eget lite land ble verdens første designhotell oppført midt i København. Og akkurat fra dét spesifikke designhotellet kom også fødselen av noen av de mest populære og ikoniske møblene og lampene fra Arne Jacobsen. Og lampene, det er akkurat de, som denne artikkelen kommer til å handle om.

Det danske design talentet

Det danske design talentet

Arne Jacobsen ble født i 1902, og utdannet seg til arkitekt i 1924. Kreativiteten raset jo i den unge Jakobsen, så etter endt eksamen startet han en ny utdannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tankegang var innovativ og dybt preget v hans arkitektoniske bakgrunn, og han ble derfor raskt et av de unge håpene på skolen. Året etter hans avgangseksamen vant han en designpris for et prosjekt til Nationalmuseet, og så var stilen lagt for en lovende designkarriere.
I årene omkring 1930-tallet satte Arne Jacobsen for alvor sitt navn på kartet, og hele den nye stilen, Internasjonal Funksjonalisme, ble født med Arne Jacobsen i spissen. I de kommende årene tegnet Arne Jacobsen et utall av hus i inn- og utland, alle sammen med det samme enkle, funksjonalistiske og moderne uttrykket. Blant annet Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus er alle ikoner designet av Arne Jacobsens hånd.      

I løpet av 50-tallet kastet Arne Jacobsen seg også over møbeldesign, med samme arkitektoniske formspråket som hans bygninger. Designikonet ”Myren” var den første stolen som så dagens lys, og den er fortsatt den dag i dag en vanvittig populær stol verden over.
SAS Royal Hotel - Designhotellet

SAS Royal Hotel - Designhotellet

Så kommer vi til 1. juli 1960, året hvor en helt spesiell bygning i hovedstaden endelig stod ferdig, og Danmarks første skyskraper var en realitet. Som et ikonisk landemerke i Københavns skyline, stod SAS Royal Hotel nå ferdig.

SAS Royal Hotel ble designet av Arne Jacobsen som det første designhotellet i verden. Hotellet skulle gjøre Danmark populær i turistsammenheng og bli et attraktivt reisemål for Amerikanske turister, som med nye flyruter hadde det lettere å komme til de nordiske landene.

Alt på hotellet var gjennomsyret av Arne Jacobsens øye for moderne og elegant design! De ikoniske stolene, Svanen og Egget, ble designet spesielt til hotellets lobby og skulle stå som det bløte motstykket til den kantede arkitekturen på bygningen. Den gjennomførte stilen ble ført ut til det fulle, og selv bestikket, sengebordene, gardinene og tapeten var Arne Jacobsens design.
AJ Lampen er født

AJ Lampen er født

AJ Lampene ble tegnet i 1957, som en bildeskjønn og skulpturell del av innredningen til SAS Royal Hotel, og var med sitt formspråk og elegante arkitektonisk uttrykk noe helt nytt i lampeverdenen. AJ Lampen ble etterfølgende produsert i samarbeid med Louis Poulsen.

I dag er AJ Lampene blant de mest populære lampene, da det tidløse designet passer inn i enhver bolig. Om du liker den nordiske og minimalistiske stilen, eller om du liker farger og kjører etter ”more is more” prinsippet, så er det garanti for at en AJ Lampe vil passe perfekt hjemme hos deg.
En fantastisk Gulvlampa

En fantastisk Gulvlampa

Len deg tilbake på sofaen, hiv benene opp og nyt en kopp deilig varm kaffe. Kikk rundt i din stue – Hva mangler det? Hva med en vakker og elegant AJ Gulvlampe i hjørnet av stuen, som gir akkurat den ekstra lekre touchen av luksus og komplimenterer ethvert møbel?

AJ Gulvlampen er en vanvittig vakker og en dekorativ lampe, og kommer i en rikdom av farger og passer til enhver smak. Det klassiske designet fra Arne Jacobsens hånd er virkelig kommet til sin rett i denne fantastiske lampen, som også kommer som vegglampe og bordlampe.

AJ Gulvlampen er et designmøbel i seg selv, og vil gjøre seg fantastisk ved siden av sofaen, ved reolen eller kanskje i walk-in avdelingen? Som navnet sier, hvor enn det er et gulv, ja der vil en AJ Gulvlampe, med garanti, se fantastisk ut! En lampe med en fantastisk og spennende designhistorie, og med tydelige henvisninger til fortiden, men også perfekt i nåtidens innredning.

Liker du en vakker midnattsblå, en okergul, rustrød, klassisk svart, frisk aubergine, mørk grønn, enkel hvit eller grå? Liker du det helt klassiske og er du kanskje en smule fargeskremt, eller går du all-in på fargepaletten med fokus på fargene der hjemme? Valget er ditt, men hvilken farge du til slutt måtte velge, er en AJ Gulvlampe en vakker tilføyelse til hjemmet ditt, som du med garanti ikke vil angre.
Finn Aj-lamper her