Spar på strømmen


8 TIPS FOR Å SPARE ENERGI

Det er generelt blitt dyrere å handle, varme opp boligen, produsere varmtvann og ikke minst slå på strømmen. Akkurat nå gjør vi alle det vi kan for å handle mer økonomisk og spare strøm, slik at det ikke gjør for vondt i lommeboken. Derfor har vi samlet 8 tips som kan hjelpe deg med å spare litt mer strøm på belysningen i hjemmet og forhindre at strømregningen løper løpsk!



01
BYTT UT GLØDEPÆRENE DINE
Visste du at omtrent annenhver person har glødepærer i hjemmet sitt? Et av de beste rådene er å få en oversikt over lyspærene dine og deretter bytte ut glødepærene med LED-pærer. LED-pærer har lavt energiforbruk og krever derfor langt mindre energi for å varme opp og gi samme lysutbytte i rommet. Med en LED-pære har du også muligheten til å velge mellom en rekke ulike fargetemperaturer og lysstyrkenivåer, slik at du kan skape den rette belysningen og stemningen i rommet.

I tillegg er LED-pærer også en løsning med lang levetid, ettersom de har en levetid på mellom 15 000 og opptil 50 000 timer, noe som tilsvarer ca. 17 år med åtte timers bruk hver dag, året rundt, sammenlignet med glødepærer som har en levetid på rundt 1 000 timer. LED-pærer er derfor en mer miljøvennlig løsning ettersom de varer 15 ganger lenger enn tradisjonelle glødepærer, og faktisk kan du spare opptil 78 % ved å bytte ut glødepærene dine med LED, som også bruker 4-5 ganger mindre strøm enn halogenpærer. Med en LED-pære får du en mer økonomisk og energieffektiv løsning med flere funksjoner og lengre levetid. Hva er vel ikke så bra?

Se vårt brede utvalg av LED-pærer her!

02
BRUKE BÆRBARE LAMPER
For å spare litt ekstra på strømmen kan du også dra nytte av bærbare lamper som gir deg perfekt belysning uten at du trenger å bekymre deg for strømregningen. En av fordelene med bærbare lamper er at de er svært energivennlige og har et lavt energiforbruk takket være det innebygde oppladbare batteriet som kan lagre mye strøm, og at de ikke trenger å være koblet til en strømkilde hele tiden. Derfor kan du velge å lade lampene på tider av døgnet da strømmen er billig, slik at du ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å ha lysene på midt på dagen eller om kvelden, da strømmen også kan være dyr.

Mange av de bærbare lampene har dessuten en innebygd dimmefunksjon, så hvis du kan leve med litt mindre lys, kan du enkelt spare enda mer penger, ettersom dempet lys tærer mindre på batteriet.

Se alle de flotte bærbare lampene våre her!

03
FÅ MEST MULIG UT AV DAGSLYSET
Det høres enkelt ut, men det er ikke desto mindre sant. Hvis du utnytter det naturlige lyset på dagtid, trenger du ikke å ha mange lamper på. Dette blir selvsagt en større utfordring om vinteren når dagene blir kortere og vi får mindre og mindre dagslys. Her kan du imidlertid minimere bruken av lys og bare bruke den absolutt nødvendige belysningen på de få stedene der du trenger å fokusere, for eksempel ved kjøkkenøya når du lager mat, eller ved skrivebordet eller spisebordet når du jobber eller gjør lekser. La alle andre unødvendige lyskilder være slått av, og bruk bare de mest nødvendige lysene på de viktigste stedene.

En annen fin måte å utnytte dagslyset på er med solcellelys! Med solcellelamper kan du utnytte jordens naturressurser og lade opp solcellen med sollys via det lille batteriet i toppen. Når du slår på lyset om kvelden, bruker det energien som har blitt ladet opp i batteriet i løpet av dagen, slik at du ikke trenger å bruke strøm til dette lyset. Solcellelys er derfor en svært miljøvennlig, energibesparende og ikke minst økonomisk løsning som ikke synes på strømregningen.

Solceller er dessuten svært smarte til utendørs belysning, ettersom de aller fleste solceller slår seg på selv når de merker at de ikke lenger blir ladet opp av solen. På den måten slipper du å tenke på tidsur eller manuell innkobling når det blir mørkt.

Se hele utvalget vårt av forskjellige solcellelamper her!

04
SLÅ AV LYSET NÅR DU FORLATER ET ROM
La lyset bare være på i de rommene der du og dine nærmeste oppholder dere, og slå det av så snart dere forlater dem. Å slå av lyset er et annet enkelt, men svært effektivt tips for å minimere strømregningen. Ved å slå av fem lyspærer i huset når du ikke bruker dem, kan du spare mye penger hvert år! Det er derfor en god vane å slå av lyset når du forlater et rom, siden du ikke alltid vet når du kommer tilbake.

05
VURDERE OM DU BØR INVESTERE I SMART BELYSNING
Smart belysning bruker som regel mer energi enn klassisk belysning. Vurder derfor om det er fornuftig å bytte ut hele belysningsarsenalet med pærer som er koblet til strømnettet.

På den ene siden bruker de mer strøm når de er på, og de fortsetter å bruke strøm når de er av, ettersom de alltid bruker strøm for å snakke med bro, wi-fi eller bluetooth - men på den andre siden kan det å investere i smartpærer til hjemmets mest brukte rom hjelpe dem som ikke alltid husker å slå av lyset, og dermed være mer energieffektivt i det lange løp.

De små programmerbare pærene kan stilles inn slik at de slår seg av når du forlater boligen eller når solen står opp - og med ulike tilleggsutstyr kan du sette opp sensorer som hjelper deg med å slå av lyset når du ikke trenger det. En bevegelsessensor eller trykksensor kan for eksempel slå av lyset når du forlater et rom eller legger deg.

Det kan være lurt å undersøke hvor mye strøm de ulike smartbelysningsløsningene bruker, og deretter bestemme selv om det er fornuftig for deg og ditt hjem.

Se vårt utvalg av smart belysning her!

06
STILLE INN ELLER BYTTE UT UTELYSET DITT
Ta en vurdering av utendørsbelysningen! Du har kanskje fokusert mer på innendørsbelysningen og hva du kan gjøre for å spare energi der, men det er absolutt verdt å ta en titt på utendørsbelysningen også. Det er en god idé å vente en time med å slå på utelysene, slik at de først tennes når det er helt mørkt. Du kan også vurdere å la lysene lyse opp uteområdene dine i et begrenset tidsrom i stedet for hele tiden, slik at du sparer mer energi. Alternativt kan du også bruke utelys med sensor, slik at lyset bare slås på når det er absolutt nødvendig, og slås av automatisk når det ikke er nødvendig.

Se hele utvalget vårt av utelamper med sensorer her!

07
HOLDE ØYE MED STRØMPRISENE I APPER
I dag finnes det en app for ethvert behov, og derfor kan du naturligvis også finne en app som viser de ulike strømprisene time for time. På denne måten kan du holde øye med når strømmen er billigst, slik at du får mest mulig ut av pengene dine. Det er lett å la seg rive med av hvor mye du faktisk kan spare, og det kan være en lek å finne de beste tidspunktene for strømforbruk.

08
SKAPE GODE VANER SAMMEN
En av de viktigste faktorene for å spare strøm i det lange løp er de gode vanene dere skaper sammen i husholdningen! Når man er flere i hjemmet, er det et kollektivt ansvar å huske på å spare strøm ved å slå av lyset i rom der man ikke lenger oppholder seg, eller sørge for å ikke slå på lyset når man går gjennom en korridor eller raskt skal hente noe på rommet sitt. Etterpå kan du belønne familien for å ha spart strøm måned etter måned som et symbol på de gode vanene dere har skapt og opprettholdt sammen!