Rispapirlampen



<font color="#000000" size="+5"><center>RISPAPIRLAMPEN – FRA TRADSJON TIL EN HOT LAMPETREND</center></font>

RISPAPIRLAMPEN – FRA TRADSJON TIL EN HOT LAMPETREND

De fleste av oss har på et tidspunkt eid en rispapirlampe, men nå er den tilbake i den moderne innredningen. I manges øyne er rispapirlampen en enkel og billig løsning som først og fremst hører hjemme i rom og ganger – men den kan mye mer enn det. Det japanske designet, med det drømmeaktige uttrykket, vender tilbake gang på gang, og fortjener bedre enn et rykte for å være en lappeløsning. Du kjenner garantert de røde papirlanternene med frynser og detaljer i gull som ble brukt i forbindelse med karneval og merkedager i Øst-Asia. Blant annet i forbindelse med den årlige Midthøstfestivalen i Kina har lampen en tradisjonsbunnet plass. Her symboliserer den solens lys og varme, og er en bønn for at solen skal kommer tilbake etter vinteren.

Den rispapirlampen vi kjenner, brukes fremdeles i forbindelser med fester og feiring, men er en videreutvikling av den østasiatiske lampen. Spesielt i Europa var rispapirlampen veldig utbredt på 80-tallet. Men det lette materialet ble raskt tatt igjen av det industrielle designet av stål, legering og pleksiglass. Vel 40 år senere ble lampen endelig en del av det moderne interiørdesignet, der flere populære merker skapte imponerende vakre lamper av rispapir som ga hjemmet et stilfullt asiatisk uttrykk.



Tradisjon møter moderne design

Tradisjon møter moderne design

De siste årene har rispapirlampen blitt en av de heteste trendene i innredningen. Vi ser dem overalt i boligmagasiner og sosiale medier – både sirkulære og ovale, i alle mulige størrelser og farger. Den enorme versjonen lyser opp i dagligstuen i forskjellige høyder, mens lampen i store klaser skaper et helt galaktisk univers.

Hos det danske designmerket New Works er det generelt fokus på former, farger og materialer som komplimenterer hverandre. Deres tolkning av rispapirlampen Lantern, er et godt eksempel på hva som skjer når man blander retrodesign med nye materialer. Lampen, som på avstand ligner en lampe av rispapir, er utført i frostet glass som på samme måte som rispapirlampen, gir et rolig og diffust lys.
I tillegg til en lekker pendel, finnes Lantern også som gulv-, vegg-, tak- og bordlampe, som fungerer veldig godt i hjemmets hyggelige områder – det kan for eksempel være som nattlampe eller en gulvlampe i stuen, som gir en hyggelig belysning til rommet.

Det populære matte glasset er også brukt til Foscarinis bud på en moderne rispapirlampe - Rituals. Her formidles magien med et super spennende ”snitt” i overflaten som gir en grafisk effekt og leder tankene mot det originale designet – rispapir trukket over et spinkelt skjelett av bambus.
Omvendt har Ingo Maurer brukt materialet fra rispapirlampen og kombinert det med formen fra en klassisk lampeskjerm i designet av Maur Pendel og den tilhørende serien. Det tynne papiret er spent ut over et skjelett i metall som gir en annerledes og dekorativ lampe, men med egenskapene fra en lampe av rispapir - myk og behagelig belysning.

Oftest ses rispapirlampen helt runde ut, men er også tilgjengelig i mange andre former. Den stilfulle Formakami fra &tradition er tydelig inspirert av formen på de asiatiske lanternene av rispapir. Med en svartbeiset ring av eik har lampen fått et stilrent og moderne uttrykk. Selv sier designeren, Jamie Hayon, at lampen representerer et punkt der fortiden blir det nye. Lampene passer lett inn i &traditions DNA, der de bestreber seg på å kombinere tradisjon med moderne design.
Ønsker du å kombinere den varme, behagelige belysningen med et skulpturelt uttrykk, skal du legge merke til utvalget av rispapirlamper fra Vitra. Designeren Isamu Noguchi begynte i 1951 å designe lysskulpturer – inspirert av de japanske papirlyktene og –paraplyene. Skulpturene ble oppkalt etter det japanske ordet for ‘Lys’ - ‘Akari’, og består i dag av en serie med mer enn 40 lamper, produsert av Vitra.

Velg mellom både pendler, bordlamper og gulvlamper som gir omgivelsene den varme og rolige belysningen som vi kjenner fra rispapirlampen – stemningsfull og dekorativ belysning til hele hjemmet.
Liker du mer den velkjente runde rispapirlampen, finner du Rice Paper fra HAY her. Med et skjelett i bambus har lampen et lett og elegant utseende som gir et svevende og drømmeaktig preg.  Den er tilgjengelig i tre forskjellige størrelser med en diameter på enten 50, 60 eller 80 centimeter. Plasser én stor eller en klynge av flere små rispapirlamper over sofasystemet der de gir en god fylde og det myke lyset har en fantastisk effekt på rommet. Den enkle lampen gir ro og balanse i innredningen når den forener tak og gulv, og skaper en komplett enhet. Fremhev lampen ved å henge den opp foran en farget vegg og skap dermed et unikt og personlig uttrykk i innredningen din.

Lamper av rispapir i den moderne innredning


Uansett om man velger en lampe av rispapir, eller en lampe som er inspirert av rispapir og utført i matt glass, får man den hyggelige myke belysningen som lampen er kjent for. Det myke og behagelige lyset skaper en avslappende stemning som er et av de grunnleggende prinsippene i den nordiske innredningen. De halvtransparante materialene, organiske formene og oftest de hvite og råhvite fargene er enestående i den skandinaviske stilen.

Rispapirlampen er en sann designklassiker som aldri går av moten. I takt med at naturmaterialene kommer i fokus – på grunn av omtanke til miljøet og ønsket på den hyggelige og avslappende belysningen man oppnår – er papir generelt blitt et kjærkomment materiale i forbindelse med design av lamper.

Mange av møbelklassikerne som ble designet i det 20. århundre av danske designere, er sterkt inspirert av den asiatiske formgivningen. De tidløse møbelklassikerne, som blant annet er en hit i den skandinaviske innredningen, passer derfor perfekt sammen med den japanske rispapirlampen.