MADE BY HAND er designlamper ‘Made by hand

På et lokalt verksted er Kresten Berg i ferd med å snu en verkstedslampe – Ved dreiebenken arbeider han med en helt rolig hånd, mens jernspon flyr rundt lampen. Skaftet, på verktøyet han bruker, har han selvfølgelig snudd selv. Det passer derfor perfekt til hendene hans og den måten han jobber på. Kresten har mer enn 50 års erfaring som metalltrykker, hvor han blant annet har vært ansatt hos Louis Poulsen. Det var her han for første gang snudde en verkstedslampe, så det er spennende for ham å lage verkstedslampen igjen.

De håndlagde lampeskjermene har litt ujevnheter – hver gang Kresten starter og stopper arbeidet sitt, kommer det en liten valk eller en bule som ses når man kikker over lampens overflate. Den er derfor ikke jevn, slik den hadde vært hvis den hadde vært laget i en maskin. Arbeidet hans vitner om en stolt skandinavisk håndverkstradisjon, der alt er utarbeidet for hånd og i høy kvalitet. En håndverkstradisjon som er basert på tidligere generasjoners verdier, erfaringer og teknikker – trent opp og lært gjennom mange hundre år
.
<h2>Fra verkstedspendel til designmerke</h2>

Fra verkstedspendel til designmerke

Med utgangspunkt i den velkjente verkstedspendelen Workshop Pendel, ble Made By Hand grunnlagt i 2014. Det danske designmerket hyller det gode skandinaviske håndverket som bygger på viten som har overlevd fra generasjon til generasjon. Med en forkjærlighet for naturlige materialer, godt håndverk og langvarig kvalitet, skaper de personlige design med vakre detaljer.

Made By Hand har også hentet inspirasjon fra den flere tusen år gamle håndverkstradisjonen, keramikkhåndverk. Lampeserien Porcelight er en helt enkel porselenslampe som ble designet av Erik Magnussen. Han var keramiker og designer hos Bing & Grøndahl i slutten av 1960-tallet og var med til å sette preg på keramikkens historie innenfor tradisjonshåndverk i Norden. Den håndlagde lampeskjermen er vakker og hvit i dagslyset, men den gir et gyllent og mykt lys når den er på.

Enda en håndverkstradisjon som har inspirert Made By Hand er strikking. Deres Knit Wit serie består av et skjelett av tynne stenger som er kledd med en tynn skjerm som er strikket. Lampens lyskilde er skjult inni skjermen slik at lyset skinner gjennom mønsteret i skjermen. Man får dermed et 360-graders mykt og stemningsfullt lys i rommet. Den strikkete lampen ble også nominert til en ’Design Award’ i 2017 under kategorien ’Lamp of the Year’ og var i 2018 med til å prege den hyggelige stemningen i studiet på kveldsshowet på DR1.

Made By Hand er et godt eksempel på hvordan tradisjoner som strekker seg langt tilbake i tid kan kombineres med innovasjon og kreativitet. Dyktige håndverkere som Kresten er nødvendig for å omsette tanker til praksis. I en tid hvor det er stort fokus på teoretiske evner, er det viktig å ikke glemme verdien av et godt håndverk. I tillegg til lamper, har Made By Hand utvidet sortimentet deres til enkelte møbler, der tradisjonelle håndverkstradisjoner også skinner gjennom. Robuste materialer, skandinavisk design og høy kvalitet er gjennomgående og tydelige på tvers av alle produktene deres.  

Se utvalget av autentiske lamper fra Made By Hand her.