Kasper Thorup – en fremadstormende dansk designer

Vi har møtt Kasper Thorup for en liten snakk om hva det er som driver ham og ikke minst designet hans. Kasper Thorup ble spesielt kjent i Danmark etter sin deltakelse i DR1s livsstils- og kulturprogram ”Danmarks neste klassiker”.
Les videre for å bli klokere på en vaskeekte ”tremann” som er helt sin egen og som har funnet en spesiell lidenskap i å skjære helt inn til beinet når det kommer til uttrykk og funksjonalitet – og så introduserer vi deg også for hans spennende lamper.



Kreativ siden barndommen

Kreativ siden barndommen

Kasper forteller at han alltid – eller i hvert fall så lenge han husker har laget og bygget ting. Leken var å bygge det opp, og ikke å leke med det etterfølgende, noe som spesielt skuffet lillesøsteren hans.

”Jeg tegnet, snittet, satt sammen, kastet meg ut i all slags materialprosjekter. Foreldrene mine må til tider ha trodd at jeg var gal, men jeg har aldri kunnet la en idé ligge. Hvis jeg først fikk en idé om at noe kunne gjøres bedre og annerledes, måtte det testes. Og det ble det i stor stil, foreldrene min har lagt hus og hage til litt av hvert”.


Når jeg blir voksen vil jeg bli…
Når man hører Kasper Thorup fortelle om designene sine, er det som om at han drømmer seg bort i en annen verden. Lidenskapen hans er ekte og uten innpakning. Han er visuell, ettertenksom og veldig tiltrekkende når han forteller.

Med en kreativitet og en iver etter å utfordre og leke med materialer som har eksistert siden han var veldig ung, er det nesten naturlig å tro at han alltid har ønsket å bli noe innen tegning eller der han bruker hendene. Men som med alle andre små gutter, har han også drømt om å bli politibetjent, senere ble drømmen å være teambuilding-instruktør – ja, også psykolog.
Vi var nysgjerrige på når han egentlig fant sin rette hylle og følte seg hjemme.


”Det tok meg faktisk et par år etter videregående før jeg skjønte hva jeg virkelig ville. Jeg har nok hele tiden visst det, men tenkt at det ikke er en sikker fremtid i det. Jeg har hele tiden visst at jeg var kreativ og hadde ideer som jeg førte ut i livet. Da jeg bestemte meg for å søke inn på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, føltes det bare riktig, og da jeg begynte, visste jeg umiddelbart at jeg var i mitt rette element. Mine 5 år på akademiet var fantastiske og en stor lekeplass der jeg tilbrakte stort sett alle mine våkne timer”.


Store sko å fylle
Med en dansk designhistorie som tidlig satte seg på verdenskartet som noe helt unikt innen design, er dette definitivt noen enorme sko Kasper Thorup skal fylle. Den danske designhistorien har vært stor inspirasjon for designere og arkitekter i både inn- og utland. Thorup finner også inspirasjon blant de store danske designerne, og krydrer den med Kasper Thorup. Hans design bringer assosiasjoner til både Poul Kjærholm og Jørgen Kastholm – begge møbelarkitekter som satte dagsorden for funksjonell design for mer enn 50 år siden.

”Jeg er inspirert av våre klassiske designtradisjoner. Jeg er inspirert av samtiden og de tingene jeg er omgitt av i hverdagen. Bygningenes komposisjoner, rå industri og natur. Jeg søker ikke inspirasjon, det oppstår mer intuitivt for meg. Jeg ser bort fra det allerede eksisterende, og er åpen for alt det jeg er omgitt av”.

Å være kreativt tenkende er ikke en 8-16 jobb som kan tas vare på ved et skrivebord, derfor er det også sjeldent at Kasper Thorup sitter stille med en blyant i hånden og designer.  

””Mine ideer og kreative prosess oppstår plutselig. Jeg kan få en idé under middagen, og umiddelbart gå til verkstedet mitt for å komme i gang. Når jeg fordyper meg i prosessen, trenger jeg total ro”.



”Å være med i ”Danmarks neste klassiker”, har gitt meg muligheten til å fortelle min historie og måte å jobbe på som designer. Det har vært enormt lærerikt og spennende å kunne få lov til å invitere folk inn i mitt designvirke og designprosess."




4 raske til Kasper Thorup

4 raske til Kasper Thorup

Når man lytter til Kasper Thorups historie, ambisjoner og ikke minst hans store lidenskap for design, møter man en sympatisk og varm ung mann som man virkelig har lyst til å lytte på og til. Vi stilte ham 4 raske spørsmål – men svaret var hver gang gjennomtenkt og detaljert.


  1. Din største designopplevelse?
    Det er vanskelig å svare på, det har vært mange både små og store opplevelser som underbygger helheten. Å se møblene og lampene mine hos forhandlere eller hjemme i private hjem, er en vill opplevelse. At forhandlere, kunder og samarbeidspartnere tror på produktene mine er perfekt for meg.

  2. Hva leser/lytter du til akkurat nå?
    Som podcast er jeg stor fan av ”Her går det godt” med Esben Bjerre og Peter Falktoft, og når jeg leser, liker jeg å lese artikler i det danske herrebladet ”Dossier”.

  3. Hvor skal veien og drømmene dine ta deg neste gang?
    Jeg håper at designvirket mitt kan bringe meg rundt i verden og gi meg lov til å arbeide sammen med dyktige fagfolk internasjonalt.

  4. Hvis du kunne velge, død eller levende, hvem ville du helst designet noe sammen med?
    Det ville vært en stor ære å mæte Poul Kjærholm. Jeg har stor respekt for hans forståelse og nysgjerrighet for materialer og håndverk.


Tv-programmet ”Danmarks neste klassiker”

Tv-programmet ”Danmarks neste klassiker”

I 2019 kunne man i 6 episoder følge en rekke unge danske møbeldesignere på DR1 i TV-programmet ”Danmarks neste klassiske”. Et program der de hver uke skulle vise frem et nytt produkt i en gitt kategori (stol, spisebord, lampe, barnemøbel, sofa og lenestol). Hos Lampemesteren holdt vi selvfølgelig et ekstra øye med på programmet der en lampe skulle designes. Les her hvor Kasper Thorup forteller litt om det å være med i et program der man på kort tid ble utfordret, inspirert og vurdert.

”Å være med i ”Danmarks neste klassiker”, har gitt meg muligheten til å fortelle min historie og måte å jobbe på som designer. Det har vært enormt lærerikt og spennende å kunne få lov til å invitere folk inn i mitt designvirke og designprosess. Å ha et TV-team med nesten 24/7 som kontinuerlig stiller deg spørsmål om hva du gjør, hvorfor og hva tankene dine er rundt det du lager, gjør at man hele tiden skal forholde seg til det man gjør, noe som gir en enorm selvforståelse”.

Vi var nysgjerrige på å vite hva som hadde vært den største utfordringen med å være med i programmet, og uten tvil svarte Kasper Thorup:

”Jeg ble klart mest utfordret ved spisebordsstolen, ettersom det uten tvil er et av de vanskeligste møblene å formgi. I studietiden lærte vi at spisebordsstolen er et av de mest utfordrende møblene å designe, da den må oppfylle mange kriterier. Derfor hadde jeg også en enorm ærefrykt da jeg gikk i gang. Det var derfor et vanskelig møbel å starte med, men også noe som ga meg troen på meg selv i resten av programmet siden det gikk veldig bra”.

Thorup fortsetter og forteller at han lærte klart mest av å designe spisebordsstolen – både på det personlige og faglige plan. Før programmet startet, bestemte han seg for at han ikke ville tvile på intuisjonen sin, spesielt fordi de skulle jobbe under massivt tidspress.

”Jeg lærte å stole på min intuisjon og følge det jeg tror fungerer”.

Kasper Thorup designet noen veldig fine produkter til programmet, og på spørsmålet om hva han er mest stolt av er svaret med et drømmende blikk og stort smil:

”Jeg var klart mest stolt av stolen. Ikke fordi jeg vant for best design i kategorien, men fordi jeg aldri hadde trodd at jeg kunne designe en spisebordsstol så tidlig i min karriere, som samtidig er blitt så anerkjent nasjonalt og internasjonalt”.  
Kunsten å leke med lys

Kunsten å leke med lys

I TV-programmet ser man Kasper Thorups første møte med å designe lys. En utfordring som kanskje nok var vanskeligere enn forventet. Han nevner selv at det mest utfordrende ved å jobbe med lys er refleksjonen, fargegjengivelsen og ikke minst å begrense det for ikke å blende og samtidig spre seg i rommet.

Kasper Thorup har designet de elegante og minimalistiske Patrone-pendlene, håndlaget av lokale håndverkere i København.
Materialet er blitt utfordret og Thorup har i samarbeid med håndverkerne klart å gjøre det ”umulige”. Designet hans er en sylinder med mange små perforeringer – og det var nettopp disse perforeringene som skulle vise seg å bli en utfordring. Flere steder ble han møtt med at det var umulig – og da slett ikke å skape mer som være ensartet. Men en viss porsjon stahet, og ikke minst håndverksmessig klokskap, tok Thorup kampen opp og forsøkte selv – resultatet ble bra. Kasper Thorup fant noen lokale kunsthåndverkere som gjorde det mulig å sette Patrone-pendelen i produksjon.

I 2020 ble serien utvidet med vegglamper, som har samme stringente uttrykk som Patrone-pendlene.

Hos Lampemesteren er vi helt forelsket i Patrone-serien, og selvfølgelig også nysgjerrige på om det kommer flere lampedesign fra Kasper Thorup.

”Det kommer uten tvil flere lamper fra hånden min, men når, kan jeg ikke si”