iF Design Awards - Se de prisbelønte lampene her!

iF DESIGN AWARDS

Se hvilke lamper som har vunnet den tyske prisen her!
iF Design ble grunnlagt i 1953 og er et globalt symbol på fremragende design. iF Design er en tysk institusjon som opprinnelig ble grunnlagt for å sette søkelyset på alt som er godt designet - men i dag er den like kjent for sin ettertraktede pris som deles ut av en ekspertjury hvert år. Nedenfor kan du finne ut mer om hva iF er - og hvilke lamper som har vunnet den ettertraktede prisen opp gjennom årene!
Historien om iF Design

Historien om iF Design

Den første Mercedes E-Klasse lanseres, likestilling mellom menn og kvinner for loven skrives inn i den tyske grunnloven, og 16. og 17. juni finner det sted et gigantisk folkeopprør øst for grensen i Berlin, som sprer seg til det meste av DDR og blir en nasjonal helligdag frem til 1990 i Vest-Tyskland.
 
Året er 1953 i Forbundsrepublikken Tyskland, og krigens ettervirkninger merkes fortsatt - særlig i DDR, men også vest for jernteppet. Tysk industri, i beste fall stagnerende og i verste fall sønderbombet, sliter med å finne fotfeste både i Tyskland og i utlandet.
 
Seks år tidligere hadde den britiske militærregjeringen grunnlagt Hannover Messe i en uskadet fabrikkbygning i Hannover-forstaden Laatzen. Tanken var at messen skulle hjelpe økonomien og industrien til å komme på fote igjen etter krigen - og gjøre Hannover til den nye messebyen, ettersom den gamle messebyen, Leipzig, nå lå i den sovjetiske delen av Tyskland.

Hannover-messen ble en braksuksess, og folk fra hele Tyskland besøkte messen for å vise frem nye produksjonsmidler, metoder og oppfinnelser - og ikke minst for å skape en institusjon som skulle støtte, videreutvikle og hylle design av industriprodukter: iF e.V. ble grunnlagt - et symbol på design av høy kvalitet siden den gang.

Det anslås at over 700 000 mennesker fra hele verden besøkte messen.

Bilde: Märklins stand på den første Hannover-messen, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. står for Die Gute Industrieform eingetragener Verein - som betyr "Den gode industridesign, registrert forening".
 
Tanken var å fokusere på design og alt det design kan gjøre - iF ønsket å feire god design, og iF ønsket å spre kunnskap om betydningen av god design; for forbrukere, for produsenter og for samfunnet. Die Gute Industrieform ble senere omdøpt til Industrie Forum.
 
Hannover-messen og iF begynte å tiltrekke seg internasjonale besøkende, og snart begynte omdømmet til tyskdesignede produkter å endre seg over hele verden. I dag tenker du sannsynligvis på rene linjer, gjennomtenkte linjer, holdbarhet og presisjon når du tenker på noe som er produsert i Tyskland - det er tross alt det som har kjennetegnet den kanskje mest kjente tyske industrisektoren siden 1960-tallet: bilindustrien.
 
Gjennom 1950-tallet vokste det vesttyske BNP med nesten 8 prosent per år frem til 1960, og på 1960-tallet hadde Forbundsrepublikken Tyskland gjenvunnet sin status som den største og potensielt mest innflytelsesrike økonomiske kraften i Europa - noe som delvis kan tilskrives den høye produksjonen og eksporten av høyteknologiske og verdiskapende produkter.

Bilde: Hannover Messe 1947 av Hannover Messe
Hva vinner du når du vinner en iF Design Award?

Hva vinner du når du vinner en iF Design Award?

Hvis du er så heldig at produktet eller merkevaren din vinner den ettertraktede iF-prisen, kan du se frem til fire viktige ting:

 • Validering: Du, designet ditt og teamet rundt deg får det ultimate beviset på at det du gjør er riktig.
 • Differensiering: Prisen gjør at du kan differensiere deg fra konkurrentene dine.
 • PR-muligheter: I tillegg til oppmerksomheten designet ditt får bare ved å vinne, får du også mye markedsføringsmateriell fra iF - og iF hjelper deg med å spre ordet om produktet ditt!
 • Produktbeskyttelse: Designbransjen får vite hva du har skapt - og vet dermed at du var først ute.

  I tillegg får du selvfølgelig bruke iF-logoen, og du får et fysisk sertifikat i børstet aluminium. Vinnerne kåres i Friedrichstadt-Palast i Berlin på en gallakveld der alle verdens fremste designere samles til en overdådig fest på verdens største teaterscene.

  Bilde: Friedrich Stadt Palast, som huser verdens største teaterscene. Lisens: Creative Commons 2.0
 • <font size="+1">2023 - Blade fra Light-Point</font>

  2023 - Blade fra Light-Point

  Lampeserien Blade fra Light-Point, designet av Studio F. A. Porsche, mottok iF DESIGN AWARD 2023 for sin presisjon, geometri og rene linjer. Serien består av to sylindere som er forbundet med en bevegelig, lineær kjerne, der de integrerte, men skjulte funksjonene spiller en viktig rolle. Alle hengsler og kabler er en del av designet og er derfor usynlige. Hvert element er redusert til sin essensielle funksjon og er til stede av en grunn. Designprosessen har ikke innebåret noen kompromisser, og har vært en reise mot å realisere en serie lamper med fokus på et rent, enkelt og stilrent formspråk kombinert med enestående ytelse.

  Se alle Blade taklamper fra LIGHT-POINT her
  <font size="+1">2023 – Ambrosia fra Marset</font>

  2023 – Ambrosia fra Marset

  Ambrosia er et fleksibelt belysningssystem som startet som en lyslinje, men som utviklet seg til et modulært system som kan utvides og tilpasses ethvert rom. Det lineære, unike designet, et nesten flatt lyssegment, ble gjort modulært og asymmetrisk for å skape et mykt og overraskende belysningssystem. Ambrosia er designet av Ciszak Dalmas Studio fra Madrid, ledet av Andrea Caruso Ciszak og Alberto Gobbino Dalmas, og har vunnet iF DESIGN AWARD 2023 og har blitt anerkjent for sin innovative tilnærming til belysning.

  Se hele Ambrosia-serien fra Marset her
  <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant Gulvlampe fra Philips Hue</font>

  2022 – Signe Hue Gradiant Gulvlampe fra Philips Hue

  Få et unikt fargerikt lys med den iF DESIGN AWARD 2022-vinnende Philips Hue Signe gradiant-gulvlampen fra Philips Hue. Produktet er designet med et minimalt fotavtrykk og har en slank profil som gjør den mindre iøynefallende, slik at all visuell oppmerksomhet er rettet mot selve lyset. Denne unike gulvlampen er perfekt for å forvandle stuen eller spillrommet til et levende miljø der lyset danser, blinker, dimmes og lyser opp i takt med innholdet på TV-skjermen. Og med dynamiske scener kan Signe variere mellom fargene i alle scener, noe som skaper unike effekter som er perfekte for å skape den stemningen du ønsker.

  Se begge Signe Hue Gradiant gulvlamper fra Philips Hue her
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ Portable Bordlampe fra WiZ</font>

  2022 – Squire WiZ Portable Bordlampe fra WiZ

  Squire WiZ Portable Table Lamp RGB fra WiZ har vunnet iF DESIGN AWARD 2022, og tilfører en rik og ny lysopplevelse til WiZ-økosystemet. Designerne har fokusert på å levere forskjellige, men spennende lysopplevelser for RGB-belysningsmiljøet. Squire introduserer "dual zone"-lyseffekten, den første av sitt slag på markedet, som muliggjøres av to uavhengige RGB-lys som kan styres separat for å skape en unik lysatmosfære. I tillegg hjelper den nøye utformede forhåndsinnstilte lyseffekten med to soner brukerne med å velge riktig lys for det rette øyeblikket.

  Se Squire WiZ Portable bordlampe fra WiZ her
  <font size="+1">2021 – Edge fra Light-Point</font>

  2021 – Edge fra Light-Point

  I 2021 kunne Ronni Gol og resten av Light-Point krydre kontorinnredningen i København med nok et aluminiumspanel fra den ettertraktede institusjonen iF Design. Den prisbelønte Edge ble hedret av den store juryen for å være et godt eksempel på filosofien om at form følger funksjon. Den fantastiske pendelserien beskrives som state-of-the-art av iF, og særlig formen begeistret ekspertene som velger hvem som skal vinne prisene. Den koniske formen sørger for at flaten under pendelen blir perfekt opplyst, samtidig som et mykt, stemningsfullt lys slipper ut fra toppen av lampen. Serien er tilgjengelig både som langbordspendel og rund pendel - og hele serien er tilgjengelig i enten Carbon Black eller messing.

  Utforsk alle de prisbelønte modellene her!
  <font size="+1">2020 – Orbit fra Light-Point</font>

  2020 – Orbit fra Light-Point

  2020 var året da Light-Point for første gang vant en iF Design Award med sin fantastiske ORBIT. Det var serien med innendørs- og utelamper som endte opp med å vinne prisen - og iF fremhever det optiske glasset i lampen som det som gjør Orbit spesiell. I stedet for et klassisk stykke glass har det danske selskapet Light-Point brukt et optisk glass som ligner det du finner i et par briller - og det sprer lyset og gjør lampens lyssøyle større. Når Orbit-lampen skal pensjoneres, kan den enkelt demonteres og gjenbrukes, siden den er laget av ren aluminium og glass. Lampen fås i et bredt spekter av farger, blant annet i svart, hvitt og rosa gull.

  Se hele Orbit-familien her!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole

  Det spanske lampefirmaet Santa & Cole har skapt lamper i verdensklasse siden 1985 - og 2020 var året da Barcelona-kontoret deres mottok den ettertraktede aluminiumsplaketten for å ha skapt en ekstraordinær design.

  Hvis du kjenner til Santa & Coles univers, vet du også at det spanske lampefirmaet alltid har skapt lamper som utstråler varme og hygge - og den prisbelønte Sylvestrina er intet unntak. "eSylvestrina-lampen tar steder med seg", skrev juryen fra iF Design om den bærbare lampen, og la vekt på at den ikke er avhengig av ledninger for å lyse opp omgivelsene sine. Barcelona-designerne Enric Sória og Jordi Garcés har virkelig skapt en lampe som utstråler en følelse av trygghet i gløden, akkurat som de gamle oljelampene.

  Se Sylvestrina her!
  <font size="+1">2019 – Luisa fra Prandina</font>

  2019 – Luisa fra Prandina

  Kjenner du Prandina, vet du også at det er særlig én disiplin de utmerker seg i, nemlig glassblåsing. Lampeselskapet ble grunnlagt av italienske Sergio Prandina, som eksperimenterte med nye produksjonsmetoder og nye former gjennom munnblåst glass - og det er nettopp et glassprodukt som ender opp med å gi Prandina den ettertraktede iF Design Award.

  Luisa er en sammensmelting av tradisjon og teknologi, sier iF Design Jury om den prisbelønte lampen - og i tillegg til å være en sammensmelting av tradisjon og teknologi, er lampen også en sammensmelting av italiensk og spansk designhistorie. Lampen er skapt av Prandina, men designet av spanske Gauzak - et produktdesignbyrå med en lang og imponerende portefølje av lamper. Lampen er tilgjengelig i fem forskjellige glass- og metallfinisher, og som både pendel og bordlampe.

  Se alle modellene her!