AJ Vegg - Vakker og Klassisk


AJ VEGG - VAKKER OG KLASSISK
Bli med på en reise tilbake til 1960-tallet. Tilbake til boblens storhetstid, Rolling Stones på scenen og teak møbler i overflod. Vi skal helt tilbake til den tiden, for i tillegg til alt annet, skjedde det også noe helt fantastisk rett i midten av København. Verdens første designerhotell ble oppført et stenkast fra Sentralbanestasjonen, og på nettopp dette hotellet ble noen av verdens største møbel- og lampeikoner skapt, blant annet AJ Lampen.
En stor designer blir til

En stor designer blir til

Arne Jakobsen ble født i 1902, og utdannet seg til arkitekt i 1924. Kreativiteten raste i den unge Jakobsen, så etter endt eksamen startet han en ny utdannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jakobsens tankegang var innovativ og dypt preget av hans arkitektoniske bakgrunn, og han ble derfor raskt et av de unge håpene på skolen. Året etter hans avgangseksamen vant han en designpris for et prosjekt til Nationalmuseet, og dermed var stilen lagt for en lovende designkarriere.

I årene rundt 1930-tallet satte Arne Jakobsen for alvor navnet sitt på kartet, og hele den nye stilen, Internasjonal Funksjonalisme, ble født med Arne Jakobsen i spissen. I de kommende årene tegnet Arne Jakobsen et utall av hus i inn- og utland, alle sammen med det samme enkle, funksjonalistiske og moderne uttrykket, og blant annet Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus er alle ikoner designet av Arne Jakobsens hånd.      

Arne Jakobsen kastet seg også over møbeldesign, og designet i løpet av 50-tallet et utall av klassiske møbler, som den dag i dag står som designikoner verden over. Skallstolen ”Myren” var den første stolen fra Arne Jakobsens hånd, men flere møbler har fulgt siden og står i utallige hjem rundt omkring i verden.
Designhotell der var verdensberømte

Designhotell der var verdensberømte

Så kommer vi til det livsendrende designåret 1960.  Den Kalde Krigen ulmet, USA landet på månen, ungdomsopprøret fylte gatene og rett i midten av København, et stenkast fra sentralbanestasjonen, var et ikonisk og fremtidssikret byggverk nær sin fullførelse.

SAS Royal Hotel ble designet av Arne Jacobsen som det første designerhotellet i verden. Hotellet skulle sette Danmark på verdenskartet i turistsammenheng og bli et attraktivt reisemål for Amerikanske turister, som med nye flyruter gjorde det enklere å komme til Norden.

Alt på hotellet var gjennomsyret av Arne Jacobsens øye for moderne og elegant design! De ikoniske stolene, Svanen og Egget,
ble designet spesielt til hotellets lobby og skulle stå som det bløte motstykket til den kantede arkitekturen på bygningen. Den gjennomførte stilen ble utført til det fulle og til og med bestikket, dørhåndtakene og tapeten var Arne Jacobsens design.

En del av designkonseptet var selvfølgelig også belysningen på hotellet. Arne Jacobsen har senere uttalt, at han var så lei av lystoffrørene, som var en nødvendighet i hotellets lobby, og han derfor la ekstra mye arbeid i de andre lampene på hotellet.
AJ Lampene

AJ Lampene

AJ Lampene ble tegnet i 1957, som en vakker og skulpturell del av innredningen til SAS Royal Hotel, og var med sitt formspråk og elegante arkitektoniske uttrykk noe helt nytt i lampeverdenen. AJ Lampen ble senere produsert i samarbeid med Louis Poulsen.

I dag er AJ Lampene blant de mest populære lampene, da det tidløse designet passer inn i enhver bolig. Om du liker den nordiske og minimalistiske stilen, eller om du har heller vil ha farger og kjører etter ”more is more” prinsippet, så er det garanti for at en AJ Lampe vil passe perfekt hjemme hos deg.
Garanti til kjærlighet

Garanti til kjærlighet

AJ Vegglampen er en simpel, men samtidig vanvittig vakker tilføyelse til hjemmet ditt. Mangler du de perfekte lampene ved siden av sengen, som på fineste vis kan samle og tilføye eleganse og ro til soverommet? Eller kanskje på en vegg i stuen over sofaen, der lampen kan gi det behageligste leselyset til kveldskosen? Eller hva med to stykk AJ Vegglamper som en ny og spennende kjøkkenbelysning på veggen i stedet for de klassiske pendlene?

Lampen er utført i stål og sink, og kom tidligere kun i fargene svart, hvit og lys petroleum. I forbindelse med 60 års jubileumet til AJ Lampen, har Louis Poulsen introdusert 7 nye farger, så AJ Vegglampene kan nå også fås i mørk grønn, midnattsblå, oker, rustrød, aubergine og to gråtoner. De nye lekre fargene gjør AJ Vegglampene enda mer anvendelige i ethvert hjem, enten man liker den minimalistiske looken eller et mer fargesprikende lampevalg. Skal det matche litt, så kommer lampen også som gulvlampe og vegglampe.

AJ Vegglampen er så vakker i sin enkle og stilrene form, og vil være et klassisk, men også spennende valg, hvor enn du ender opp med å plassere den. Gjør din nattesøvn litt mer behagelig med en AJ vegglampe på soverommet, og ha søte drømmer under en fantastisk designerlampe. Eller la dine grønnsaker bade i lekkert AJ Vegglampe-lys, med et par vakre lamper over kjøkkenbenken. Uansett hvor de skal henge, er det garanti for lampekjærlighet.