AJ Bord - Et designikon blir til

Bli med på en reise tilbake til 1960-tallet

Bli med på en reise tilbake til 1960-tallet

Bli med på en reise tilbake til 1960-tallet. John F. Kennedy stilte som presidentkandidat, Beatles fylte stadioner verden rundt med tonene fra Love Me Do, kvinnene satte for alvor deres preg på arbeidsmarkedet og verdens første designhotell ble oppført rett i midten av København.

Og akkurat dét designhotellet, ble også fødselen til noen av de mest populære og ikoniske møblene og lampene fra Arne Jacobsen. Og disse lampene, er akkurat det denne artikkelen kommer til å handle om.
Arne Jacobsen - Design

Arne Jacobsen - Design

Arne Jacobsen ble født i 1902, og utdannet seg til arkitekt i 1924. Kreativiteten raste i den unge Jakobsen, så etter endt eksamen startet han en ny utdannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tankegang var innovativ og dypt preget av hans arkitektoniske bakgrunn, og han ble derfor raskt et av de unge håpene på skolen. Året etter hans avgangseksamen vant han en designpris for et prosjekt til Nationalmuseet, og så var stilen lagt for en lovende designkarriere.

I årene rundt 1930-tallet satte Arne Jacobsen for alvor navnet sitt på kartet, og hele den nye stilen, International Funktionalisme, ble født med Arne Jacobsen i spissen. I de kommende årene tegnet Arne Jacobsen et utall av hus i inn- og utland, alle sammen med det samme enkle, funksjonalistiske og moderne uttrykket. Blant annet er Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus alle ikoner designet av Arne Jacobsens hånd.      

I løpet av 50-tallet kastet Arne Jacobsen seg også over møbeldesign, med det samme arkitektoniske formspråket som hans bygninger. Designikonet ”Myren” var den første stolen som så dagens lys, og den er fortsatt den dag i dag en vanvittig populær stol verden rundt.
Dansk Hotel Design

Dansk Hotel Design

Så kommer vi til det livsendrende designåret 1960.  Den Kalde Krigen ulmet, USA landet på månen, ungdomsopprør fylte gatene og rett i midten av København, et stenkast fra sentralbanestasjonen, var en ikonisk og fremtidssikret konstruksjon nær sin fullførelse.

SAS Royal Hotel ble designet av Arne Jacobsen som det første designerhotellet i verden. Hotellet skulle sette Danmark på verdenskartet i turistsammenheng og bli et attraktivt reisemål for Amerikanske turister, som med nye flyruter gjorde det enklere å komme til Norden.

Alt på hotellet var gjennomsyret av Arne Jacobsens øye for moderne og elegant design! De ikoniske stolene, Svanen og Egget, ble designet spesielt til hotellets lobby og skulle stå som det bløte motstykket til den kantede arkitekturen på bygningen. Den gjennomførte stilen ble utført til det fulle og til og med bestikket, dørhåndtakene og tapeten var Arne Jacobsens design.
AJ Lampen blir til

AJ Lampen blir til

En del av designkonseptet var selvfølgelig også belysningen på hotellet. Arne Jacobsen har senere uttalt, at han var så lei av lystoffrørene, som var en nødvendighet i hotellets lobby, og han derfor la ekstra mye arbeid i de andre lampene på hotellet.
AJ Lampene ble tegnet i 1957, som en vakker og skulpturell del av innredningen til SAS Royal Hotel, og var med sitt formspråk og elegante arkitektoniske uttrykk noe helt nytt i lampeverdenen. AJ Lampen ble senere produsert i samarbeid med Louis Poulsen.

I dag er AJ Lampene blant de mest populære lampene, da det tidløse designet passer inn i enhver bolig. Om du liker den nordiske og minimalistiske stilen, eller om du har heller vil ha farger og kjører etter ”more is more” prinsippet, så er det garanti for at en AJ Lampe vil passe perfekt hjemme hos deg.