Årets lampehit // Kaiser Idell Bordlampe, Special edition

En designbevegelse som har satt sitt preg på designhistorien, kan i 2019 markere sitt 100 års jubileum. Dette markeres av Fritz Hansen med en spesialutgave av en designklassiker. Les med videre og bli klokere på hva Bauhaus-bevegelsen var, og hvordan det henger sammen med KAISER idell-lampen og Fritz Hansen.
SE SPESIALUTGAVEN HER

Bauhaus Design – en sjelsettende kulturbevegelse

Bauhaus Design – en sjelsettende kulturbevegelse

Bauhaus-bevegelsen var aktiv i perioden 1919-1933, og levde en litt turbulent tid med 3 direktører og 3 beliggenheter. Men tross det har bevegelsen satt sitt helt tydelige preg på design og arkitektur.
Bauhaus var en skole som samlet alt innenfor design og produksjon i et hus. Skolen ble stiftet av Walter Gropius som hadde en visjon:


”Kunst og håndverk skal smelte sammen. Artisten skal også være en håndverker”.
.Bauhaus-skolen ble en sjelsettende kulturbevegelse i det 20. århundre som introduserte hele verden for funksjonalismen. Dette fikk en avgjørende betydning for arkitekturen langt ut i 1900-tallet og i høy grad også i dag.  Ideen bak Bauhaus var å sette fokus på funksjonen, funksjonen skulle vise seg i formen. Kjennetegnet for Bauhaus-designet var og er; rene linjer, enkle former, og enkle farger som til sammen gir et rent uttrykk.
En klassiker fra Bauhaus-perioden

En klassiker fra Bauhaus-perioden

KAISER idell-lampeserien er utsprunget fra Bauhaus-skolen i Tyskland, og kombinerer den ideen som var grunntanken bak skolen. Det skulle være fokus på funksjonen, og det gode håndverket skulle smelte sammen med designet. Det er KAISER idell-lampene et ekte bevis på. Som en hyllest til denne perioden har Fritz Hansen lansert den kjente KAISER idell Luxus-bordlampen i en messingversjon. Messingversjonen er lansert som en spesialutgave som markerer Bauhaus-bevegelsens 100 års jubileum. Spesialutgaven av modell 6631-bordlampen er ubehandlet messing som gjør at den vil patentere over tid, og dermed gi en helt unik patina som gjør hver lampe helt unik.

Den ikoniske KAISER idell-bordlampen er bygget opp omkring et patentert kuleledd som gir lampen en god og sterk funksjon. Bordlampen er spesielt gjenkjennelig på sin veldig karakteristiske skjerm, som gir et helt perfekt lysutfall som gjør den perfekt til skrivebordslampen – eller som et lekkert design-ikon i innredningen. På toppen av lampens skjerm er det innpreget ”ORIGINAL KAISER idell”.

Christian Dell designet den første KAISER idell-lampen tilbake i 1936, hvor den også for første gang opptrådte i en katalog. Lampen ble raskt hovedpersonen i hele KAISER idell-serien. En lampe som også i dag er et symbol på nobelt og germansk design.
SE ALLE KAISER IDELL LAMPENE HER
Christian Dell stod i spissen for Bauhaus’ metallverksted og hadde en fantastisk sans for detaljer. Han designet Kaiser Idell Luksus-bordlampen som første gang så dagens lys i 1931. Selv om lampen nesten har 90 år på baken er den fortsatt aktuell. Den allsidige og minimalistiske lampen passer perfekt inn i den moderne innredningen, og står i dag som et symbol på Bauhaus-bevegelsen.

Bauhaus-perioden kan i 2019 markere sitt 100-års jubileum, og Fritz Hansen lanserer i den forbindelse bordlampen i en spesialutgave. Den elegante og tidløse bordlampen kommer med detaljer i messing, som fortsatt er in i 2019, og går hånd i hånd med den nordiske innredningen. Den varme gylne fargen står i flott kontrast til basen og skjermen som er lakkert i matt svart, og gir bordlampen et sofistikert look.

Hele lampeserien er bygget opp om det verdenspatenterte kuleleddet (1930) og har ”Original KAISER Idell” stemplet på toppen av den karakteristiske lampeskjermen.

Der er ingen tvil om at den nye vakre Kaiser Idell Bordlampe i svart og messing er et veldig dekorativt element til den moderne innredningen, og vi har store forventninger om at den blir årets helt store lampehit!

Les mer om spesialutgaven fra Fritz Hansen her