Secto

Design lampene fra Secto blir rost til skyene fra alle kanter, men de ble skapt av et reelt behov, som oppstod for innovativ bruk av tre samt godt gedigent håndverk.

Samarbeidet mellom Secto Design og den da nyutdannede designeren, Seppo Koho som startet i 1995, da Tuula Juselius søkte en designer til det unge firmaet, som først og fremmest produserte møbler av limtre. Allerede fra starten kunne de merke at de var likedan, blant annet også deres inngrodde respekt den nordlige halvkules tresorter samt det enkle skandinaviske designet kombinert med godt tre håndverk. Kundenes ønske om belysning av tre endte med Secto pendlen som til den dag i dag er ryggraden i produktlinjen.

Seppo Koho lagde selv de første prototypene, men springet opp til reel produksjon var snart noe helt annet. Først da man fant frem til møbelsnekkeren Heikki Saastamoinen fra Heinola, ble det lagd metoder og teknikker til en serieproduksjon i hånden. Produksjonen av møbler fortsatte kun til 1990 -tallel, utover det forsvant de helt, og ble presset ut av det som skulle være et alternativ til den gamle, nå utdødde kjerne produksjonslinjen. Seppo hadde ekspandert med Octo, Victo, Puncto, Kontro, Owalo, og den seneste greinen på stammen, den spiralformede Aspiro.

Les mer om Secto

Secto skjermene er laget i Finland, av PEFC-sertifisert, finsk bjørkeved som finnes i den beste kvaliteten. Når treet er blitt formspent skjæres emner deretter i lameller, som blir slipt og til sist satt sammen ved hjelp av ringe av spesiell kryssfinner som normalt benyttes i fly produksjon. Lamellene limes og sys til ringene. Til slutt kontrolleres alle lampene grundig før de sendes avsted. Secto lampenes enkle, men interessante former er små rom i sig selv og gjemmer diskret på sin lyskilde som henger inne i skyggen for ikke åt blende, med sitt varme og hyggelige lys.

Secto lampene finnes i dag i mange spennende steder som de finske ambassader i Brasil, Pakistan og Kosovo. Hovedkontorene for American Express i Sydney, i Australia. Museum des Sciences Naturelles i Bruxelles , i Belgien. Air Traffic Control Center i Tallinn lufthavn, i Estland. Madison Park i New York, i USA. Heathrow Airport Holdings Hovedkontor i Hounslow, i Storbritannien. Den Permanente samlingen på Design Museum i Helsinki, i Finland. Museum of Modern Art i New York samt i Lampe museet i Louvre i Paris. Utover det er det mange forskjellige internasjonale lufthavneer slik som Oslo Lufthavn, Paris - Charles de Gaulle , Tromsø Lufthavn, Langnes, München Lufthavn, Göteborg Landvetter Airport, og mange flere.

Det blir grunndig gjennomtenkt over miljøet og i alt. Lampene er originalt uttenkt til spare pærer, men det søkes konstant etter nye muligheter slik som de nye LED lyskildene som er den opplagte arvtageren. Det bjørktreet som Secto lamperne lages av produseres i det sentrale Finland, og transporteres derfor kun fra korte avstander. Samtidig er det under produksjonen et stort fokus på gjenbruk og sortering av materialer, for eksempel blir sagflis gjenbrukt til å lage pellet til oppvarmning.
Del bildene dine med @lampemesteren
Tagg #yesLampemesteren, så blir bildene dine kanskje vist her. Inspirer og la deg inspirere fra en unik bolig til en annen.