FLOS STORIES: Oplight av Jasper Morrison for planeten vår!

15. mars 2024
FLOS STORIES: Oplight av Jasper Morrison for planeten vår!
Hvordan skiller man et bærekraftig objekt fra et ikke-bærekraftig? Det er ikke alltid så lett å se det ved første øyekast, spesielt ikke når vi har en lampe med redusert størrelse og feilfrie linjer.

Oplight viser at teknologisk avanserte produkter kan produseres med respekt for miljøet. Selv om tykkelsene er minimale, er det ikke brukt lim for å sette sammen de ulike delene. De kan derfor demonteres, skiftes ut hver for seg og resirkuleres separat, avhengig av materialet.

For det første er skallet laget av støpt aluminium, et lett og slitesterkt materiale som er enkelt å resirkulere. Fargen består av pulverlakk, som ikke krever løsemidler i lakkeringsprosessen, fordi også produksjonsmetodene tas med i betraktningen når det gjelder den samlede miljøpåvirkningen.

LED-kilden i Oplight er svært effektiv, noe som betyr at den avgir mye lys i forhold til strømforbruket og har en levetid på over 50 000 timer. Hvis det oppstår en feil eller mer effektive lyskilder blir tilgjengelige, kan kortet byttes ut uten at resten av lampen må kasseres, noe som gir betydelige ressursbesparelser.

Dette er mulig fordi LED-kortet ikke er limt fast til kjøleribben som vanlig, og utskiftingen krever ikke ekstra avansert utstyr. I stedet kan det gjøres av en vanlig elektriker uten å ta med lampen til butikken for oppgradering.

Diffusoren, dvs. det gjennomsiktige dekselet som også fungerer som linse, er laget av sprøytestøpt polykarbonat. På grunn av sin fleksibilitet kan den klikkes på plass slik at den kan tas av for å få tilgang til LED-kilden og settes på plass igjen uten at det går ut over elastisiteten. Skulle den gå i stykker, kan den selvsagt gjenbrukes og erstattes.

Av alle disse grunnene er Oplight en fremtidsrettet lampe som vil vare lenge, og til syvende og sist er ingenting bortkastet.

Se Oplight-vegglamper fra Flos her.