I 1950 grunnla den italienske designeren Elio Martinello selskapet som senere skulle vise seg å bli en av Italias mest innovative og eksperimenterende belysningsprodusenter. Etter endt utdannelse som scenedesigner fra The Academy of Fine Arts i Firenze startet den unge designeren sitt eget studio i den toskanske middelalderbyen Lucca, hvor han skapte belysningssystemer og lamper til kommersielle innredninger.

I de etterfølgende årene samarbeidet han samtidig med flere talentfulle og anerkjente designere fra forskjellige steder i Italia. Det sikret raskt selskapets sin velfortjente status som en innovativ belysningsprodusent som garanterte for minimalistisk design. Designet ble preget av stifterens fasinasjon av naturen og enkle geometriske former. Samtidig utviklet og brukte selskapet på 1960- og 1970-tallet en rekke nye materialer som betydde at flere spennende og skulpturelle lamper ble til.

Selskapet har fortsatt med å være en familiebedrift og teller i dag tredje generasjon. En generasjon som har som mål å videreføre det skarpe blikket for italiensk design når det er som best. I dag er Martinelli Luce fortsatt kjent og elsket for sin innovative teknologi, samt sin skulpturelle og eksperimenterende tilnærming til formgiving og design.