Født:1892 - Død:1984
Kendte værker: Bestlite lampen
Uddannelse: Industriel Designer

Historik

Robert Dudley Best (1892-1984) var arving til den tids største belysningsfabrikant ”Best & Lloyd,” som ble grunnlagt i Birmingham i 1840. Firmaet hadde stor suksess og var leverandør av lamper til prestisjefylte klienter som blant annet Titanic og Orientekspressen.

Firmaets gamle, tradisjonsrike design interesserte likevel ikke sønn og arvtaker, Robert Dudley, så mye. Han så derimot fremover og var veldig inspirert av en ny bevegelse innenfor design som var mer avant-garde i sitt uttrykk, og som varslet en helt ny æra for lampedesign.

I 1920-årene reiste Best rundt i Europa hvor han møtte designere fra hele verden og ble enda mer fanget av den moderne bevegelsen. Han besøkte ”The Exhibition” og ”Modern Design” i Paris i 1925, og her så han mange design fra blant annet Le Corbusier og Mies Van der Rohe, som på den tiden var de største innenfor modernisme og nytenkende design.

Best hadde et stort ønske om å designe noe som kombinerte industriell produksjon og estetisk kvalitet. Hans ideer delte han med hans gode venn Walter Gropius, som senere ble leder av den kjente Bauhaus skole og bevegelse, som satte standarden for etterkrigstidens modernisme. Og det var i denne perioden at de første tegningene til det som senere skulle bli Bestlite-lampen, ble til.

Stramme linjer og ren stil var kjennetegnet ved Bauhaus-stilarten. Med den stilen i bakhodet begynte Robert Dudley Best å re-designe noen av produktene fra Lloyd & Best, og de ble da frigjort for deres unødige detaljer, samt at de fremstod som moderne og brukbare. Lampene skulle være både brukbare og fine å se på.

I 1930 vendte Robert Dudley Best hjem til Birmingham, fast bestemt på å sette Bestlite-lampene i produksjon. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort, og det tok tid å overtale faren hans til å produsere den moderne og enkle lampen. Det lyktes riktignok, men i starten ble lampen kun solgt til bilverksteder og til flyvåpenet, fordi de satt pris på den enkle og funksjonelle lampen. Gjennombruddet kom da Bestlite-lampen ble fremvist i magasinet ”Architects Journal” og etter dette gikk det ikke lang tid før Bestlite-lampen stod på selveste Winston Churchills skrivebord. Det sies også at den samme statsministeren alltid tok med seg lampen på reiser rundt omkring i verden.

I dag, nesten 90 år etter at Bestlite ble oppfunnet, er lampen en stor bestselger i hele verden! I dag eies rettighetene til Bestlite av danske Gubi, men produseres fortsatt i Birmingham på samme fabrikk som den gang. Bestlite er fortsatt som den var den gang, helt klassisk og tidløs.

Robert Dudley Best døde i 1984, men Bestlite-lampen lever videre – Forhåpentligvis mange, mange år til!