Lekkerier fra Artemide – Italiensk design på sitt beste

Artemide ble grunnlagt i 1959 av de italienske designerne; Ernesto Gismoni og Sergio Mazza, som i dag leverer designlamper til hele verden. Den konstante jakten på innovasjon, samt fokus på optimal belysning, har holdt dem blant verdens ledende innen belysning etter mer enn 50 år. Designere og designprosessen tar alltid utgangspunkt i at produktet skal være ’Lys til mennesker – som en kilde til fysisk og mentalt velvære i enhver situasjon’. Artemide har derfor lamper til ethvert belysningsbehov. Deres produktportefølje byr på mange forskjellige variasjoner og gjenfortolkninger – fra den ikoniske Artemide Bordlampe Tolomeo til skulpturelle gulvlamper, samt funksjonelle og stemningsgivende Artemide-vegglamper.

Blant sortimentet av Artemide-lamper finner du blant annet de to ikoniske italienske lampene; Tizio Bordlampe av Richard Sapper og den populære Tolomeo Bordlampen av Michele De Lucchi. De to Artemide-bordlampene har begge fått en utmerket permanent plass på noen av de mest prestisjefylte museene i verden; ’Metropolitan Museum of Art’ samt ’Museum of Modern Art’. Artemide byr på langt flere eksempler på lekkert gjennomtenkt design, fra noen av Italias beste designere. Blant vårt sortiment har vi flere prisbelønte Artemide-lamper som fortjener oppmerksomhet:

Pirce av Giuseppe Maurizio Scutellá

Pirce av Giuseppe Maurizio Scutellá

Født i 1962 er Giuseppe Maurizio Scutellá ekspert i formstøping av designobjekter. Etter å ha designet for firmaer, som blant annet Ducati og Mercedes, kastet han seg ut i design av belysning med en nærmest magisk utstråling. I 2008 designet han i samarbeid med Artemide Pirce Pendel.

De elegante Pirce Pendlene kommer i flere forskjellige versjoner, men felles for dem alle, inklusiv Pirce-taklampen, er den karakteristiske formen – en organisk og ujevn sirkelform som vrir seg som en spiral og skjuler lyskilden i sentrum, mens den sprer et gåtefullt lys. I samme serie finner du også den moderne Pirce-vegglampen, der lampens lette design gir et vakkert lys oppover.

Den skulpturelle lampen vant ’Good Design Award’ i 2008, samt en ’Red Dot Award’ i 2009.
Talo av Niel Poulton

Talo av Niel Poulton

Designeren bak den enkle Talo-vegglampen; Niel Poulton, ble født i Skottland i 1963. Han avsluttet i 1985 utdannelsen som industriell designer og arbeidet fra 1990-tallet, primært med å designe belysning. Han er best kjent for hans bemerkelsesverdige bruk av teknologi i designene sine.

Blant mange andre lamper, har han designet Talo LED-vegglampen for Artemide. En stilren og minimalistisk lampe, med et indirekte diffust lys – både nedadgående og oppadgående. Utarbeidet i høyeste kvalitet, i form av formstøpt aluminium med en hvit finish, samt polert krom eller sølvfarget. Med sin moderne, estetiske og slanke konstruksjon, har lampen et avlangt og smart design. Konstruksjonen opptar minimal plass og gir en beroligende innendørs belysning.

Vegglampen vant ikke mindre enn fire forskjellige priser i 2002, heriblant en ’Red Dot Award’ og en ’IF Produkt Design Award’.
Dioscuri av Michele De Lucchi

Dioscuri av Michele De Lucchi

Den italienske designeren Michele De Lucchi fra 1951, er utdannet arkitekt og kjent for sine allsidige design med en elegant utstråling og omhyggelig produksjon. Arbeidet hans brer seg over både møbeldesign, industrielt design, innredning og belysning. Innenfor belysning er han best kjent for sin Tolomeo-lampe - en klassisk og svært funksjonell arkitektlampe, med et moderne design og arkitektonisk uttrykk.

I tillegg har han designet den enkle Dioscuri-serien fra Artemide. Den munnblåste kuleformede glasskjermen gir et behagelig lys til hele rommet og gir en stemningsfylt belysning. Med flere forskjellige størrelser er det mulig å kombinere dem til en mer dekorativ belysning. Eksempelvis i form av flere Dioscuri-bordlamper på en kommode eller et lite bord. Den største bordlampen har en diameter på 42 centimeter og egner seg derfor også som gulvlampe. Dioscuri-taklampen kan også brukes som vegglampe. Med en IP65 er det mulig å få en myk belysning på badet – eksempelvis kan man, med den minste størrelsen som måler 14 centimeter i diameter, kombinere flere lamper på en lineær linje for et stilrent og stringent utseende.

Michele De Lucchi vant med Dioscuri-lampen i 2000 en ’Design Plus Light+Building Award’, samt en ’Red Dot Award’ for den høye designkvaliteten.
Melampo av Adrian Gardére

Melampo av Adrian Gardére

Den funksjonelle, elegante og vakre lampen fra Artemide Melampo ble designet i 2000 av den franske designeren Adrien Gardère - født 1972. Hans kjennetegn er sterkt design, med en relevant kombinasjon av tradisjonell knowhow og nåtidens livsstil. Hans innovative tilnærming til design sees tydelig i forbindelse med Melampo-lampeserien, hvis karakteristiske lampeskjerm kan justeres i tre forskjellige posisjoner, avhengig av belysningsbehov.

Plasser en Melampo-gulvlampe ved sofahjørnet for å skape en hyggelig belysning med et mykt lys som skinner gjennom lampens skjerm. Har du behov for et konsentrert lys når du eksempelvis skal en lese en bok, tippes skjermen lett i den ønskede retningen. På samme måte virker Melampo-bordlampen på kommoden eller Melampo-vegglampen som sengelampe.

I 2001 ble Adrian Gardéres innovative design belønnet med en ’Red Dot Award’.
Cadmo av Karim Rashid

Cadmo av Karim Rashid

Designer Karim Rashid ble født i Egypt i 1960. Den prisbelønte designeren er blant de mest produktive designerne i sin generasjon. Med mer enn 3000 design i produksjon og over 300 prisbelønte produkter på CV’en sin. Hans allsidige tilnærming til design gir ham muligheten til å kombinere ideer, materialer og estetikk til en nesten grenseoverskridende design.

Gjennom hele karrieren har han arbeidet sammen med utallige merker, og designet i 2011 for Artemide; Cadmo-vegglampe. Lampens design av glatte kurver utstråler en retrostil med en moderne vri. Den sender ut et direkte opp- og nedadgående lys, mens den sprøytestøpte termoplasten og aluminiumsreflektoren reflekterer lyset slik at man får det optimale ut av belysningen.

I tillegg til de 300 andre prisene, mottok Karim Rashid i 2011 en ’Red Dot Award’ for den elegante og moderne Cadmo-vegglampen.

Made In Italy

Italia er kjent for sin høye kvalitet innenfor både helsevesen, mat, drikke og ikke minst design. Vi elsker alt fra den italienske kulturen; Italiensk mat, italiensk vin, italiensk mote, reiser til Italia og ikke minst deres kvalitetsstempel; Made in Italy. Deres lidenskap, samt æren av å produsere produkter av høyeste kvalitet er ekstremt bemerkelsesverdig - Det ligger i deres kultur at man er lidenskapelig rundt alt man gjør.

En av tidens helt store trender er ønsket om å bringe mer kvalitet inn i hverdagen – her passer Artemide perfekt inn i hverdagen. Lampene deres er utført i den høyeste Made In Italy-kvalitet, med fokus på både design og produksjon. Du får altså en lampe som har en lang holdbarhet, hvis tidløse design kan brukes i mange år fremover.

Gå på oppdagelse i Artemides fantastiske utvalg av lamper.