Holger Strøm

Født: 1938

Holger Strøm er mannen bak den kjente IQLight lampen. Lampen som ved bruk av 30 små like plastikk stykker, kan samles sammen og bli til en vidunderlig og estetisk skjønnhet av en lampe. Systemet bygger på geometrien; Interlocking Quadrilaterals, som betyr ’sammenflettede firkanter’.

Holger Strøms store lidenskap er geometri, logikk og romlighet. Denne lidenskapen ble grunnlagt på 1950-tallet, da han som ung leste en artikkel i datidens populære magasin ’Det Beste’, om Richard Buckminster Fuller – en amerikansk arkitekt og ingeniør, som ble berømt for sin konstruksjon av den ’Geodetiske Kuppelen’ (en kuppelformet stålkonstruksjon, som består av et stort antall like rør, som settes sammen i geometriske former).

Holger Strøm ble dengang meget fascinert av den minimalistiske tankegangen, som handler om å minimere alt mulig! Altså, ha et minimum forbruk av materialer og en maksimal utnyttelse av mulighetene! Og det var den tankegangen, som i 1972 førte til utviklingen av IQLight lampen.

Holger Strøm var egentlig emballasje-designer, og her gjorde minimalismetanken også sitt inntog. Her arbeider han helt uten lim og stifter, og hans design ser helt enkle ut, men bak dem ligger mange timers geometrisk utvikling og komplekse utregninger.

Hans første erfaringer med lampedesign, ble 2 lamper til en juleutstilling, der han ble bedt om å designe to moduloppbyggede lamper, en sylinder og en kule. Holger Strøm bygde de to lampene ved å bruke trekantede moduler, som han limte sammen. Lampene ble kun brukt til utstillingen, men Holger kunne ikke helt slippe ideen om en lampe av mange moduler. Derfor utviklet han en lampe som skulle settes sammen av rombe-formede stykker, som ville gjøre at lampen ble helt rund. Lampen skulle kunne settes sammen i hvert hjørne, men i starten var hele konstruksjonen løs og slapp, og derfor forlenget Holger rombens hjørner, så lampen fremstod stiv og elegant.

Holger fant ut av, at man også kunne lage mange andre former med de rombeformede stykkene, og det var opp til den enkelte kunde hvilken form man ønsket sin lampe i. Lampen ble en stor suksess på 70-tallet, og det ble solgt rundt 20.000 eksemplarer av lampen.

Men da 80-tallet kom, ble det mye fokus på farger, glitter og glam, og den enkle IQLight gled litt i bakgrunnen og ble glemt. De siste rombe-formene lå hjemme ved Holger Strøm og samlet støv inntil en innehaver av en trendy gjenbruksbutikk i København oppdaget lampen og satte den i produksjon igjen over en periode.

I dag bor Holger Strøm med sin kone i Birkerød.

IQLight produseres i dag av danske DybergLarsen og er igjen en stor suksess.
Ingen varer
Der er ikke funnet noen varer ut fra de valgte kriterier