Finn Juhl

Finn Juhl
Født: 1912 - Død : 1989.
Kjente verk: Finn Juhl lamperne, Pelikanstolen, Poetsofaen, FJ45 lænestolen, Høvdingestolen, Japansofaen, Formynderskabsrådets sal i FN-bygningen.
Utdannelse: Arkitekt og Møbelarkitekt.  

Historikk
Som en av de første danske designerne og arkitekter ble Finn Juhls arbeid hurtig International anerkjent, og han har fungert som en av de første isbryterne som fikk vårt lille land satt på kartet for godt design. Det ble grunnlagt i en kjærlighet til organiske og buede former i modernistisk design, som i motsetting til de fleste andre av samtidens skandinaviske designere ikke tok i bruk eik. Det ble i stor grad brukt mørke tresorter som valnøtt og teak, hvilket gav hans kreasjoner en dypere og mere sanselig tilstedeværelse. Form hevet funksjonen med kraftig innflytelse fra stammekunst og ikke minst stor inspirasjon fra naturens former og konstruksjoner.

Finn Juhl gikk ut fra mottoet om at "man kan ikke skape lykke med vakre objekter, men man kan ødelegge en hel masse lykke med de dårlige."
Arkitekt utdannelsen ble tatt på Kunstakademiets Arkitektskole fra 1930 til 1934. Jobben som arkitekt og møbelarkitekt ble avbrutt av jobben som lærer ved Skolen for Boliginnretning fra 1945 til og med 1955.

Finn Juhl var ikke redd for å samarbeide med andre og huskes også for de fruktbare resultatene skapt sammen med møbelsnekker Niels Vodder, som skapte banebrytende metoder og teknikker innenfor fremstilling av teatermøbler.

Finn Juhls verker er kjennetegnet på en utpreget fornemmelse og forståelse for materialets iboende kvaliteter. Utover møbler skapte han også brukskunst i glass og tre, men stod også for spennende innredningsoppgaver, hvor Formynderskap rådets sal i FN-bygningen, fra 1951, står som en av de helt store. Flere av Finn Juhls møbler kan man finne på museer rundt omkring i verden, hvor flere av dem stadig er i produksjon og selges bl.a. i USA, Japan og selvfølgelig her hjemme.
Ingen varer
Der er ikke funnet noen varer ut fra de valgte kriterier
Del bildene dine med @lampemesteren
Tagg #yesLampemesteren, så blir bildene dine kanskje vist her. Inspirer og la deg inspirere fra en unik bolig til en annen.